miro cmerar za telebane
seveda ga ima.. ravno sedaj slo končno dobro kotira na finančnih trgih in se lahko čist poceni zapufamo.. sam, ker se gremo nek neoliberalizem.. pa ker smo totalni hlapci EU.. zlato fiskalno pravilo bi šli v ustavo pisat.. tepci!!.. se gremo to blazno zatiskanje pasov in rezi tu rezi tam.. s temi rezi smo že dosegli DNO.. pa sej se ne da nič več vzet?? treba je povečat proračunske prihodke (ok, davke so že dovolj dvignili).. in na kakšen način bi se povečali prorač.prihodki? seveda, iz naslova DDV.. trošarin.. in bla bla bla.. in če gospodarstvo prosperira, ljudje več trošijo, firme imajo več posla.. posledično več davčnih prihodkov..
poglavitna zadeva je, da se sprostijo kreditne linije GOSPODARSTVU.. posledično več del. mest -> večja domača potrošnja, več izvoza…. vse to vodi k večjemu BDP.. pa na drugi strani država z večjo potrošnjo in večjimi investicijami.. takimi donosnimi.. spet večji BDP in s tem g. rast..
pa, kot sem že omenila.. potrebno optimirati strukturo javnega dolga, in sicer z zadolžitvijo po sedanji nižji obrestni meri.. in predčasnim poplačilom dražjega dolga (iz l. 2012, 2013).. na ta način se bodo znižali stroški servisiranja obresti in sprostil pritisk na proračunski saldo.
S brezglavo privatizacijo bodo en drek naredili.. privatizacija je pač enkratni ukrep in enkratni prihodek.. in nima dolgoročnih strukturnih učinkov na javne finance (razen da se zmanjšajo prilivi iz dividend od podjetij v javni lasti).[/quote]
Vprašanje, komu so zaprte kreditne linije? Prezadolženim firmam? Podjetjem, ki ne znajo prepričati bankirjev v svoje projekte? Resne firme bodo povsod dobile denar. Doma ali v tujini. Tistim, ki bi samo mutili, pa hvala bogu, da nihče več ne daje na lepe oči. Če jim ne dajo zasebne banke, zakaj bi jim dajale državne? Da bomo spet vsi davkoplačevalci potem sanirali bančne izgube?
Tudi mnoga zasebna podjetja so plačana iz proračuna. Tista, ki poslujejo z državo in občinami.[/quote]
.. ja posredno
nisem plačana iz DP.. ne posredno ne neposredno :P[/quote]
Torej hočeš reči da firma v kateri imaš službo ne proda niti 1€ zadev z subjekti ki so plačani iz DP?
Oz po domače povedano če kdorkoli ki je plačan ali posluje z JU/JS (ali je plačan iz njega) kupi karkoli pri firmi od katere dobiš ti € si plačana iz DP posredno seveda 🙂
.. ja posredno
Torej hočeš reči da firma v kateri imaš službo ne proda niti 1€ zadev z subjekti ki so plačani iz DP?
Oz po domače povedano če kdorkoli ki je plačan ali posluje z JU/JS (ali je plačan iz njega) kupi karkoli pri firmi od katere dobiš ti € si plačana iz DP posredno seveda :)[/quote]
nope.. niti za 1€ ne proda ničesar nikomur 😛
mene tujci plačujejo ;)… vidš, kako pripomorem k nacionalnemu budgetu 😉 tujci dajo keš.. jst pa plačujem davke ˛prispevke 🙂
.. ja posredno
Oz po domače povedano če kdorkoli ki je plačan ali posluje z JU/JS (ali je plačan iz njega) kupi karkoli pri firmi od katere dobiš ti € si plačana iz DP posredno seveda :)[/quote]
pa še nekaj.. če razmišljamo to tvoje je torej skorajda vsak plačan “posredno” (ali pa neposredno) iz DP-ja IN tudi od vsakega posameznega državljana RS (ki kupi proizvod oz. storitev) !! ja?
Razlog, zakaj “rabimo” krizo:
http://www.wsws.org/en/articles/2014/10/17/ineq-o17.html
Razlog, zakaj “rabimo” krizo:
http://www.wsws.org/en/articles/2014/10/17/ineq-o17.html%5B/quote%5D
ja sej.. tudi naši morajo sledit “navodilom” te elite.. aka Bilderbergi, Rotschildi.. ša malo pa bo.. ena država ena valuta in mi, ljudje, čipirani..
Jap točno tak, zato pa znižanje plač v JU/JS pomeni neposredni padec kupne moči od katere dobijo plače privatniki ki se ”hvalijo” kako vzdržujejo proračun, to je krog, in nekateri privatniki kot zgleda mislijo da učiteljice ne kupujejo kruha v trgovini, ali pa nege v kozmetičnem salonu itd……….
Zato pa vedno bolj vidim kako ljudje nimajo/te (čeprav ti si kar blizu razgledani osebi glede tega) in se z ljudmi težko pogovarjam o ekonomiji in porabi, ko pa večinoma nimajo pojma….. padec plač v JU za 20% pomeni praktično kolaps marsikaterega privatnika, ki nudi karkoli je nad hrano in pijačo in osnovnih potrebščin……
Zato pa ne smemo dopustit da se plače znižajo z uravnilovko…… če se plače gre nižat, se morajo znižat plače samo nad 1500€………. Slovenija potebuje SREDNJI razred… torej ljudi ki imajo plačo med 1000 in 1500€…… teh rabimo več, ne pa manj.
reporter ni ravno verodostojen, sploh ker je ttrobilo desnice, pa vseeno, strinjam se z varčevanjem, seveda pa je treba varčevati na pravih mestih, za začetek lahko enkrat začnemo pri javni porabi in s tem javni upravi, razlog je enostaven, porabi se lahko toliko kot se ustvari…s tem , da se rezi začnejo pri najvišjih plačah v javni upravi, sem spadajo načelniki ue, direktorji bolnišnic, zdravstvenih domov, ……nato je potrebno ukiniti državni svet, ukiniti 3/4 slovenskih občin , združiti upravne enote na ravni pokrajin ( prvo pa seveda uvesti do 8 pokrajin), izstopiti iz nata in razpusttiti slovensko vojsko in jo organizirati na ravni nekdanjeTO, …….PREDVSEM JE PA TREBA ZAUSTAVITI SPISRALO ZADOLOŽOVANJA……..logika, da bomo z novimi ( kao ugodnejšimi krediti) servisirali stare neugodne je logika bedakov in Alenke Bratušek…..se vi zavedate v kašno odvisnostso nas spravili z zadolžovanjem?…..iaja še tole, mislim, da bi morali državljani predlagati referendum za spremebo ustave s katerim bi zmanjšali število poslancev na 45, in omejti je treba nadomestilo starim poslancem nako kot ga imajo nezaposleni …še marsikaj se najde kjer se da varčevati in to brez tega kar se nam obeta zdaj …novi davki
reporter ni ravno verodostojen, sploh ker je ttrobilo desnice, pa vseeno, strinjam se z varčevanjem, seveda pa je treba varčevati na pravih mestih, za začetek lahko enkrat začnemo pri javni porabi in s tem javni upravi, razlog je enostaven, porabi se lahko toliko kot se ustvari…s tem , da se rezi začnejo pri najvišjih plačah v javni upravi, sem spadajo načelniki ue, direktorji bolnišnic, zdravstvenih domov, ……nato je potrebno ukiniti državni svet, ukiniti 3/4 slovenskih občin , združiti upravne enote na ravni pokrajin ( prvo pa seveda uvesti do 8 pokrajin), izstopiti iz nata in razpusttiti slovensko vojsko in jo organizirati na ravni nekdanjeTO, …….PREDVSEM JE PA TREBA ZAUSTAVITI SPISRALO ZADOLOŽOVANJA……..logika, da bomo z novimi ( kao ugodnejšimi krediti) servisirali stare neugodne je logika bedakov in Alenke Bratušek…..se vi zavedate v kašno odvisnostso nas spravili z zadolžovanjem?…..iaja še tole, mislim, da bi morali državljani predlagati referendum za spremebo ustave s katerim bi zmanjšali število poslancev na 45, in omejti je treba nadomestilo starim poslancem nako kot ga imajo nezaposleni …še marsikaj se najde kjer se da varčevati in to brez tega kar se nam obeta zdaj …novi davki[/quote]
Ko se boš naučil da VARČUJEŠ lahko ko imaš višek, ne ko si v minusu boš razumel kakšne nebuloze pišeš!
Slovenija NE MORE varčevat, lahko samo klesti porabo in manjša zadolževanje, pa kaj ste res čisto vsi padli na foro nekih lolek ekonomistov ki govorijo o varčevanju?
VARČEVANJA NI, KER NE MORE BIT, beseda varčevanje je lahko uporabljena samo ko imaš presežek in tisti denar nalagaš v neke varčevalne sheme, sklade, vežeš na banke ipd. dokler pa imamo primankljaj PA VARČEVANJA NI.
upam da vsaj en končno zdaj razume da se ne boste več smešili.
Če Mramor govori o varčevanju je isti lolek ki nima pojma kot tukaj na forumu in to je žalostno 🙂
Enaka fora je bila ko so neumni debili govorili kako bi RESETIRALI karkoli…. če resetiraš samo zaženeš na novo celoten IDENTIČEN sistem če pa FORMATIRAŠ pa zbrišeš vse…. in to bi mi morali takrat naredit, ne pa resetirat…. pomanjkanje znanja pač privede do nebuloz ki jih poberete pol neki navadni ljudje brez IQja in jih razglašate okrog v casual čveku a iz sebe delate norca.
reporter ni ravno verodostojen, sploh ker je ttrobilo desnice, pa vseeno, strinjam se z varčevanjem, seveda pa je treba varčevati na pravih mestih, za začetek lahko enkrat začnemo pri javni porabi in s tem javni upravi, razlog je enostaven, porabi se lahko toliko kot se ustvari…s tem , da se rezi začnejo pri najvišjih plačah v javni upravi, sem spadajo načelniki ue, direktorji bolnišnic, zdravstvenih domov, ……nato je potrebno ukiniti državni svet, ukiniti 3/4 slovenskih občin , združiti upravne enote na ravni pokrajin ( prvo pa seveda uvesti do 8 pokrajin), izstopiti iz nata in razpusttiti slovensko vojsko in jo organizirati na ravni nekdanjeTO, …….PREDVSEM JE PA TREBA ZAUSTAVITI SPISRALO ZADOLOŽOVANJA……..logika, da bomo z novimi ( kao ugodnejšimi krediti) servisirali stare neugodne je logika bedakov in Alenke Bratušek…..se vi zavedate v kašno odvisnostso nas spravili z zadolžovanjem?…..iaja še tole, mislim, da bi morali državljani predlagati referendum za spremebo ustave s katerim bi zmanjšali število poslancev na 45, in omejti je treba nadomestilo starim poslancem nako kot ga imajo nezaposleni …še marsikaj se najde kjer se da varčevati in to brez tega kar se nam obeta zdaj …novi davki[/quote]
Ko se boš naučil da VARČUJEŠ lahko ko imaš višek, ne ko si v minusu boš razumel kakšne nebuloze pišeš!
Slovenija NE MORE varčevat, lahko samo klesti porabo in manjša zadolževanje, pa kaj ste res čisto vsi padli na foro nekih lolek ekonomistov ki govorijo o varčevanju?
VARČEVANJA NI, KER NE MORE BIT, beseda varčevanje je lahko uporabljena samo ko imaš presežek in tisti denar nalagaš v neke varčevalne sheme, sklade, vežeš na banke ipd. dokler pa imamo primankljaj PA VARČEVANJA NI.
Če Mramor govori o varčevanju je isti lolek ki nima pojma kot tukaj na forumu in to je žalostno 🙂
Enaka fora je bila ko so neumni debili govorili kako bi RESETIRALI karkoli…. če resetiraš samo zaženeš na novo celoten IDENTIČEN sistem če pa FORMATIRAŠ pa zbrišeš vse…. in to bi mi morali takrat naredit, ne pa resetirat…. pomanjkanje znanja pač privede do nebuloz ki jih poberete pol neki navadni ljudje brez IQja in jih razglašate okrog v casual čveku a iz sebe delate norca.[/quote]
pol pa še razloži, če ne moremo varčevati ko nimamo s čim varčevati, kaj boš pa zapravljal ko nimaš? če nimaš..ne moreš niti zapravljati…razen če su izposodiš in potem zapravljaš…tuje…še huje je to kar ti predlagaš, da se zapravlja tuje brez logike in razmišljanja kako, in kdo bo to vrnil, ? zdaj pa nagradno vprašanje, povej mi presečni datum, kdaj je imela država presežek in kdaj je varčevala država? nikoli…samo malo bolj razsipno je živela….in s to logiko želi nadaljevati še naprej….glede tvojega izbruha o lolekih, bedakih, navadnih ljudeh brez iq….lej, če se moraš samozadovoljevati v nekem temnem kotu v kleti….jaz ti ne morem pomagati
ps….si vedel. da je zmanjševanje porabe, klestenje stroškov, uravnoteženje porabe itd…vse to je le drugo ime za varčevanje…..no zdaj veš
ok, tuki mi pa tvoja logika ni čisto nič jasna?! in kaj je narobes tem, da vzameš kredit pod ugodnejšimi pogoji (beri po 2% om) in z njim poplačaš stari kredit (po 7% om)??? a je narobe, da milijone prišparaš? omfg
moja logika ti itak ne bo všeč,…naj vlada pokaže kreditne pogodbe ko so se zadolževali po visokih obrestnih merah, da vidimo kje je kavelj 22, ker sem prepričan da ne more biti tako enostavno kot ti pišeš….da pa ne bomo samo o javni upravi in varčevanju..predlagam tudi ,da se omeji število plačanih dni dopusta na max 20 dni na leto, ne glede na delovno dobo, poklic, ki ga opravljaš, za vsak dan ki ga preživiš na dopusti 8 ko presežeš 20 dni) si sam plačaj prispevke za zdravstvo in pokojninsko dobo, konec plačanih odmorov za malico, konec plačevanja stroškov za prevoz na delo in malice, itd…
Kot prvo, nezadolževanje držav niti slučajno ni v interesu svetovnih finančnih krogov in če bi bila zadolženost premajhna, bi se verjetno kar hitro začelo ukrepati, da bi se to spremenilo. Po zdravi kmečki logiki ponavadi tudi posojaš tistemu za katerega si prepričan, da ti bo sposoben vrniti in če te enkrat nategne, mu tudi posodil ne boš več. Tukaj pa je scena popolnoma druga. Zakaj že?
Enaka fora je bila ko so neumni debili govorili kako bi RESETIRALI karkoli…. če resetiraš samo zaženeš na novo celoten IDENTIČEN sistem če pa FORMATIRAŠ pa zbrišeš vse…. in to bi mi morali takrat naredit, ne pa resetirat…. pomanjkanje znanja pač privede do nebuloz ki jih poberete pol neki navadni ljudje brez IQja in jih razglašate okrog v casual čveku a iz sebe delate norca.[/quote]
pol pa še razloži, če ne moremo varčevati ko nimamo s čim varčevati, kaj boš pa zapravljal ko nimaš? če nimaš..ne moreš niti zapravljati…razen če su izposodiš in potem zapravljaš…tuje…še huje je to kar ti predlagaš, da se zapravlja tuje brez logike in razmišljanja kako, in kdo bo to vrnil, ? zdaj pa nagradno vprašanje, povej mi presečni datum, kdaj je imela država presežek in kdaj je varčevala država? nikoli…samo malo bolj razsipno je živela….in s to logiko želi nadaljevati še naprej….glede tvojega izbruha o lolekih, bedakih, navadnih ljudeh brez iq….lej, če se moraš samozadovoljevati v nekem temnem kotu v kleti….jaz ti ne morem pomagati
ps….si vedel. da je zmanjševanje porabe, klestenje stroškov, uravnoteženje porabe itd…vse to je le drugo ime za varčevanje…..no zdaj veš[/quote]
Potem naj pa enako velja tudi za gospodarstvo. Potrošiš, kolikor ustvariš, ne pa da jamraš zaradi kreditnega krča. Nimaš se kaj zadolževat – varčuj! Če podjetje potrebuje denar za nove investicije, naj zmanjša plače zaposlenim. Boš pač samo minimalca še na tekoči račun dobival, ker firma varčuje. Kako ti je to všeč?
Jaz sem že zdavnaj rekel da moramo razglasit bankrot…. se čisto strinjam s tezo, da če nimamo ne moremo zapravljat, zdaj je to treba dopovedat samo še sindikatom in ostalim…. ampak problem je ker je treba hkrati z bankrotom naredit nekaj nujnih sprememb ki pa jih nihče ne želi, naštevat in razčlenjat se mi jih že Ntič ne ljubi.
To da država ni nikoli varčevala nisem kriv jaz osebno ker takrat ko bi lahko jaz še nisem imel volilne pravice 🙂
Ni to noben izbruh ampak dejstvo…. torej se ti strinjaš da je resetiranje potrebno ali formatiranje, katera je prava besedna zveza… resetirat karkoli želijo samo tisti ki od takega sistema dobro živijo in so pri ”jaslih” pa so vsi bumbarji govorili o resetiranju razen računalniško pismenih.
med zmanjševanjem porabe in varčevanjem je bistvena razlika…. kot kaže ne razumeš…. VARČUJE NORVEŠKA VLADA ki na posebne račune daje KEŠ od nafte za vsakega državljana…. a vidiš, to je VARČEVANJE….. klestenje porabe ni varčevanje, ker če imamo manjši primankljaj še vedno nič ne PRIVARČUJEMO ampak samo manj porabimo…. varčevanje pomeni da mora ostajat VIŠEK, ne MANJ ZGINJAT….
A si ti odprl varčevalno(hranilno) knjižico da si uravnotežil porabo ali zato da si mel ekstra denar gori?
Pravilna beseda ki substituira tvoje primere je živeti manj potratno, ne varčevati, to je čisto nekaj drugega…. ekonomsko nepismeni subjekti pač tega ne razumete…. varčevali bi mi lahko leta 2007… danes lahko samo probamo da pridemo do točke kjer se ne bomo rabli zadolževat, do varčevanja je pot še dooooooolga….
Forum je zaprt za komentiranje.