Minimalna plača, mlad samski človek
Baby_, 03.02.2022 ob 17:08
umetnost605, 03.02.2022 ob 17:00
Ne vem no, glede na to da varčuješ in si dobila 40k imaš verjetno že blizu 70k na strani? S tem bi se pa dalo kaj kupiti izven Lj.. Ampak mislim da to ni zate. Če doma, kjer predvidevam ne daješ za hrano in stroške ne moreš preživeti tudi na svojem ne boš.
Moja sestra tudi dela za minimalca trenutno, je v najemu (300e), plačuje sama svoje stroške, avta nima uporablja javni prevoz….pa nikoli ne jamra. Meni ni jasno kako ji uspeva, ampak ji. Seveda išče načine da najde boljšo službo. Je pa ta pač boljše kot nič. Kaj pa ti delaš za to da bi se ti izboljšala situacija? Ker po napisanem si rahlo komot in kar vztrajaš v tej službi. Faks praviš imaš? Ne vem kaj si študirala, ampak že za kakšno receptorko ipd. bi verjetno več dobila kot minimalca. Ali pa kakšna asistentka…nekaj pač kjer imaš možnosti kam napredovati. Ker v trgovini ni to simpl. Razen če imaš plan za poslovodkinjo, ampak ni slišati tako. Pa tudi one mislim da niso ravno ne vem koliko plačane. Starejši si, težje je menjavat. Tako da začni sedaj. Sploh glede na to kakšno je stanje na trgu. Ne bo dolgo to trajalo. Ne bi pa na tvojem mestu razmišljala o šolanju (razen če nimaš fakultete), ampak bi raje kakšen uporaben certifikat naredila ipd. v smeri ki te zanima. Če znaš angleško in obvladaš kakšne zadeve lahko delaš preko spletnih platform kot freelancer. Veliko jih tako dodatno zasluži, nekateri celo samo to delajo.
Imam ja, cca 70k. Niti pod razno ne iščem v urbanih središčih, živimo v odročnem koncu slo, vendar turističnem. Za ta denar ni nakupa, razen res v slabem stanju. Imam to “smolo”, da nam je turizem dvignil cene nepremičnin v nebo. Iščem v sosednjem industrijskem mestu.
Kot drugo, sem poslovodja. Imam doplačilo do minimalca! Napredovati se več ne da. Tako da nisem lene sorte, le kasnej mi je kapnil, da je žal plača premajhna za dostojno življenje. Šlepati na drugega se ne mislim.
Razmišljam v smeri nadgradnje jezikov, aktualna, iskana znanja.
Jeziki ti kaj posebej ne bodo pomagali. Dodaten faks tudi ne, sploh če že imaš kakega. Priuči se računalništva, vodenja projektov, marketinga, prodaje. To iščejo vsi.
Iz Lj sem se pri 24ih preselila v manjše mesto, tam sem lusno stanovanje v velikosti 35m² kupila z lahkoto, brez pomoci starsev, samo s svojo plačo, ki pri 24ih niti priblizno ni bila visoka. Se vedno se da, se pač malo dlje voziš v službo ali popolnoma zamenjas kraj bivanja. Slovenija je majhna. V tujini se vozijo 1-2 ure v službo in se jim to zdi normalno.
Na mesec lahko ob minimalni plači prihraniš 200 eur, starša sta ti dala 40k. Gre ti bolje, kot marsikomu drugemu. In moraš torej imeti nek kapital na razpolago.
Premisli o selitvi v drug kraj, kjer za 40k do 50k mogoče že dobiš manjše stanovanje. In preveri službe tam. Se kar iščejo razni proizvodni delavci npr. v Savinjski regiji.
Za prekvalifikacije nisi prestara.
Naredi si finančni plan, kako bi bilo, če bi sama živela in plačevala vse položnice.
Kar pogumno.
In ja, samski so danes res v težkem položaju. Če se preseliš v kako študijsko mesto, lahko mogoče eno sobo ponudiš študentu in si s tem pokriješ del stroškov.
Enostavno, 03.02.2022 ob 23:47
Baby_, 03.02.2022 ob 18:05
Kam pa bi se preselila s 40k? Ne vem, samo vprašam 🙂
Trenutno gledam na nepremičnine.net, v Črnomlju luštno 2,5 sobno stanovanje za 60k. Nekje še za manj, tam okoli Lenarta…
Tudi če imaš prišparano poleg še par jurjev, je ponudba omejena
V lenartu komot dobis siht za minimalca…samo povem…
Če dobi službo na drugi strani Slovenije, visoki potni stroški, dolga pot.
Forum je zaprt za komentiranje.