Mimi, se kaksna beseda o strukljih:)
O, vem, o cem sprasujes!
Jasno vidne plasti testa…
Tudi sama se sprasujem, zakaj meja med testom in nadevom – skuto je vcasih tako izrazita, vcasih pa se nekako zlije. Moz ima sicer raje, da je bolj definirana, meni je resnicno bolj vsec prvo.
Ne vem, verjetno je odvisno od mehkobe testa in nadeva. Testo malo pokapljam s stopljenim maslom ali oljem, preden ga zacnem raztegovati. Potem ne vec.
Tudi pri pitulicah se vcasih bolj ali manj skuta vpije v testo. Tu ti res ne znam pomagati. Mogoce je takrat pir Jozovcu bil tak, drugic pa spet drugacen:)
Vceraj sem pa naredila ” taborniske struklje” – take brez testa. Skuhala sem jih na pari – v ekonom lonec dam nastavek z luknjicami in gor polagam strucke (na malo namazan in z drobtinicami posut) kar brez krpe. POkrijem z navadno pokrovko. Za dva je dovolj prostora, za vecjo druzino bi morala dvakrat sopariti.
Zelo so narasli in bili imenitni.
Lep dan Babi
Hej!
Nyah – pojasnilo, ce bo mogoce kdo iskal pod gluhi struklji in nasel kvaseno testo – da ne bo zmede:)))
Uradno so “gluhi struklji” kvaseno vzhajano testo ( strucke), ki jih kuhamo v kropu. Gluhi zato, ker v njih ni nadeva. Uporabljajo se razcefrani kot priloga k mesnim jedem ( podobno kot svaljki).
S skuto je pa tako:
Recimo 300 do 500 g suhe pretlacene skute, 2 do 3 jajcka, zdroba ali ostre moke ali malo enega, malo drugega…po potrebi. Zakaj, ker je odvisno od vlaznosti skute. Dodamo se malce kisle smetane ali masla ali olja, sol. Za slano varianto lahko tudi malo naribanega parmezana, malo skuhane in dobro odcejene spinace… Za sladko pa malo vanilijevega sladkorja, limonino lupinico, pehtran, kaksno rozino…po zelji in okusu:)
Masa naj pociva vsaj pol ure in nato oblikujes na mokrem, z drobtinicami posutem prticu nekaksno struco, ki jo zavijes in das v slan krop. Kuhas 20 minut, odvijes, narezes na rezine in ponudis. Pri mesu polijem malo z omakco, pri sladkih pa drobtinice na maslu, cimetov sladkor.
Ko bos delala prvic, daj raje iz manjse kolicine, da se privadis. Masa ne sme biti pregosta, ker se zdrob med pocivanjem napoji. Kuhano mora biti rahlo.
Manjso kolicino kuham na pari tako, da oblikujem manjse podolgovate strucke.
Ni dolgo tega, ko je bil napisan tudi natancen recept, pa ne vem pod katerim postom. Sploh je teh skutinih cmokov, svaljkov, njokov… ze veliko napisanega. Mgoce bo katera poiskala linke.
Lep pozdrav Babi
Ja, kar se mene tiče, so vse te reči s skuto nebeško dobre, pa naj so takšne ali drugačne. Babi, res je tudi pri pitulicah s testom in skuto včasih tako, včasih malo drugače. Dobro pa vedno.
Te taborniške štruklje sem po vseh prebranih hvalah poskusila narediti, vendar so bili – trdi. Zavila sem cel štrukelj v prtič, pa ni bilo preveč dobro, najprej se v sredini ni dovolj skuhal (tudi po več kot 1/2 ure kuhanja), tisto kuhano okoli pa je bilo pretrdo. Tudi skutni cmoki mi ratajo trdi. Moji doma že tako ne obožujejo preveč skute, včasih jo takole podtaknem, potem pa še to ni preveč dobro :-((
Kaj je tisto bistveno, kar rahlja? Jajca verjetno ne. Ali se jajce na skuto samo ubije in premeša – ali mogoče prej zmiksa, razžvrklja? Rahlja zdrob? Maslo? Mogoče sem dala preveč skute?
LP Mimi
Za rahle štruklje je pomembno, da je masa (pred kuhanjem) mehka. Če so bili štruklji trdi, pomeni da je bilo preveč zdroba in/ali moke. Težko je opisati, kakšna mora biti masa. Občutek je nekaj, kar pridobiš s časom in eksperimentiranjem. Saj to vse dobro vemo, a se včasih spozabimo. Predlagam, da kakšna dobra duša napiše točne količine sestavin. Ne glede na to, kakšna je skuta (ali je bolj suha ali vlažna), je to bolj sigurna varianta, da bodo štruklji mehki, kot delati po občutku.
Hej!
Ko je bila hcerka tukaj ( zelo kriticno bitje), mi je omenila, ce se ne cutim odgovorno za to, kar napisem in ce kdaj pomislim, da mogoce katera gospodinja benti, ko ji kaj po mojih navodilih ne uspe.
O, se kako se cutim odgovorno!!! Recepti so vsi tocno prepisani, povem le variacije, ki jih sama dodam ali navodila. Ostalo ni zraslo na mojem zeljniku.
Torej opravicilo vsem, ki so kdaj bentile:)))
Pred casom sem iz knjige prepisala mislim skoraj vse recepte , kar se skute in dodatkov tice…cmoki, zlicniki, svaljki. Mimi ima verjetno v svojem arhivu.
Niti en recept nima enakih kolicin; v redu, skute je vedno okrog 1/2 kg.
Ampak pri nekaterih so 3 jajcka, pri drugih 2, v enih je za vezavo moka,
(jaz raje zdrob – ali pol pol), pri drugih zemlje, pri tretjih drobtinice, ovseni kosmici…
In razen pri enem receptu, ni dolocena kolicina te vezave…vedno pise, po potrebi.
Ko jaz delam, receptov ne gledam vec. Vzamem ali 30 dag skute ali 500 dag, 2 do 3 jajcka, maslo ali kisla smetana in res zdroba po potrebi.
Vidim, priblizno, kako zgleda. Naredim vedno nekoliko mehkejse, ker vem, da se vezava napne. Po potrebi cez pol ure ali uro dodam.
Lahko povem, da so taborniski struklji pri meni rahli. Ko jih prerezem na rezine, se vidijo luknjice, tudi pri slivovih cmokih, da ne govorim o cmokih.
Za moza so vcasih se prerahli.
Ti, ki sem jih kuhala na pari , sem z zlico komaj oblikovala ( ker niso bili v krpi) v nekaksne majhne strucke…tako je bila masa mehka. Kuhani so pa bili rahli , z drobnimi luknjicami.
Jzst, spomnim se posta, ki ga je napisala forumovka. Sestavine so iste.
In spomnim se tudi, da je napisala, da mora biti masa bolj mehka kot ne in naj se ne bojimo…kuhano bo stalo skupaj.
Sama se sprasujem, zakaj razlicni recepti za tako podobno jed
. Eno so cmoki, manjsa masa, ki se kuha; drugo je strukelj, ki je velik. Mogoce je precej tudi odvisno od kolicine kropa, od tega, kako tesno je strukelj zavit…ima prostor , da se lepo siri ali ne.
Krompirjevih svaljkov, njokov, cmokov ne delam, ker sem se zastonj trudila, da bi bili taki, kot morajo biti… Nikoli ne komentiram pri vprasanjih za krompirjevo testo:) Verjetno se mi je vedno mudilo, ker sem bila v sluzbi in sem bila pod pritiskom. Mogoce bi mi zdaj uspeli. Ampak imamo vsi to skuto radi in ostajam kar pri njej.
Mimi, jajca malo razzvrkljam in umesam v skuto. Vcasih razzrkljam ze z maslom. Tudi rumenjak in beljak posebej sem ze delala, pa ne cutim vec potrebe, ker je dovolj rahlo.
Mogoce bi pa enkrat za vezavo naredila s starimi zemljicami. Tu res ne bi smelo biti problema. Zemljice namocis v mleku, odtisnes in primesas skuti z jajcki in maslom.
Za otroke so tudi dobri peceni skutini zlicniki. Zlicniki se pecejo v kozici, v kateri je v vreli vodi ali mleku raztoljeno maslo, tako dolgo, da popijejo tekocino in spodaj ter po vrhu zlato zarumenijo. Dobri so potreseni s cimetovim sladkorjem. Lahko so v masi tudi rozine. Slani so dobri s solato za vecerjo…seveda tistim, ki jim je skutin okus vsec.
Zdaj imam pa skutinih receptov ” develj”:)
Se enkrat opravicilo in lep vecer…Pri nas bo krasen soncni zahod:) Babi
No, vidiš Babi. Jaz pa se krompirjevega testa sploh ne bojim. Res vzame precej časa, a smo ga navajeni in nam je najboljše. Testa s skuto pa se šele privajamo. Sem naredila cmoke, štruklje in smo vedno pojedli, a vsakič s komentarjem: drugič naredi krompirjevo. Pa vztrajam in vajo ponavljam, dokler se ne bodo navadili na te enostavnejše in hitrejše variante.
Gornji prispevek ni naperjen na nikogar osebno. Je le splošna pripomba.
Če sem z njim koga prizadela, se iskreno opravičujem.
Za občutek, koliko zdroba in moke uporabimo v masi, prepisujem recept od Ivačiča za Skutne cmoke z zdrobom, katere lahko oblikujemo tudi v štruklje:
8 dag masla ali margarine
2 rumenjaka ali 2 celi jajci
30 dag odcejene skute
5-7 dag zdroba
10-12 dag moke
sol
Ljubljancanka:)
Upam, da nisi mojega zgornjega posta razumela, kot da se cutim kaj prizadeto, sploh ne. Saj je post opremljen tudi z znaki za prijaznost. Le pojasniti sem zelela, da so recepti eno, kako izpade, pa stvar prakse in tudi ponesrecenih poskusov:))) Res je bilo misljeno dobrohotno!
Lep dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.