Mimi N.-piškoti
Evo mene:)
sem po tvojem receptu spekla piškote, in vse je tako res kot si napisala. Edino sama sebe sem “klela” ker sem kupila ene take majhne modelčke in potem je tok časa trajalo da sem “ponucala ” testo da je mami kar s kozarcem mal prihitela na okoli in naredila še par velikih piškotov da je bilo prej konec. Zdej bom prvo kot prvo šla na lov za večjimi modelčki,potem pa pride nova runda na veliko. Verjetno bi lahko samo aromo piškotov spreminjala tudi če dodajam različne okusa sladkorja, vanilin, limonin, rumov,..
Aja pa precej težko sem valjala, je to zmeraj tako? Sem prvič pekla piškote in nisem vajena delat s testom za njih
Hm, več receptov sem že napisala, tudi pekla po več receptih. Verjetno misliš tistega osnovnega (50 dag moke, 20-25 dag masla, 15-20 dag sladkorja, 2 jajca, 1 pecilni, 1 vanilin)? Po počivanju v hladilniku je testo res gosto. Odrezujem ga po kosih, kolikor naenkrat zvaljam. Po novem valjam tako, da imam spodaj in zgoraj plast peki papirja. Ali pa vsaj spodaj, tako se res lažje obrača in ne toliko prijema. Kljub vsemu malo mokam, da se ne prime preveč na papir. Takoj ko se testo malo stanjša in segreje, se lepo valja.
Zelo me veseli, da ti je lepo uspelo. Prvi dan se meni še ne zdijo dobri, verjetno imam v nosu še preveč vonjav od peke. Vse naslednje dni pa je zgodbica čisto drugačna :-))
Okusi? Samo en rumov ali limonin sladkor po moje ne bo nič bistveno spremenil. Dober okus nastane, preverjeno, če v testo dodaš naribano lupinico limone, recimo kar cele limone. Jaz bi tvegala tudi tako, da bi dodala srednjo žličko mletega cimeta, za cimetove piškote.
V testo lahko dodajaš tudi mlete orehe, mlete lešnike, mlete mandlje, kokosovo moko ipd. Tam nekje za 10 dag še ni potrebno zmanjšati moke, za več nekoliko zmanjšaš količino moke. Oblikovano v rogljičke, z malo mletih orehov in še vroči povaljani v vanilijevem sladkorju v prahu pridejo super vanilijevi rogljički. Zlepljeni z marmelado, nutelo ali drugo čokoladno kremo pridejo dobri linški piškoti. Itd…..
Veselo in dišeče naprej :-))) ravno pravi čas je.
LP Mimi
Nisem še poskusila namazat z Nutelo, mora pa biti zelo dobro. Koliko časa pa se potem lahko z nutelo namazani piškoti hranijo? So obstojni tako kot tisti, namazani z marmelado? Še nekaj bi vas vprašala. Verjetne vse sedaj pečete na zalogo, za praznike. Se sme spečt tudi kakšno mehko pecivo, npr.makove lunice ipd. in nekako shranit? Ali se mora zmrznit?
Priznam, z Nutelo jih še nisem namazala, samo brala, da to počnejo drugi. Pri nas Nutela na kruhu izgine, tako da jaz sploh ne pridem do nje.
Za piškote sem pa že večkrat skuhala kremo po receptu s tega foruma, in sicer od Evite za Markove piškote. Super se obnese, samo veliko je pride, mišljeno je za testo iz 1 kg moke. Jaz je kljub temu nisem vse porabila, pa nisem tako šparala. Nazadnje sem ugotovila, da lahko ostanek zamrznem in pride še kako prav enkrat drugič za manjšo količino piškotov, tako za zraven. To kremo vsekakor priporočam. Mogoče bi jo lahko še odišavili s kakšnim likerjem, seveda pa ni nujno, to mi je šele sedaj prišlo na misel. Obstojna je dalj, kot trajajo piškoti v škatli, je preveč dobro… Kot pri drugih takih stvareh res dobri ratajo šele drugi dan.
LP Mimi
Krema:
4 dag moke
1 vanilin sladkor
5 dag sladkorja v prahu
(1 žlica kakava, 1 žlica čokolade)
1 jajce
2 dl mleka
25 dag sladkorja
25 dag masla
Za kremo v merici za palačinke dobro zmešaj moko, sladkor, jajce in mleko, da ne bo grudic in daj v posodo, najbolje teflon. Daj na štedilnik in ob stalnem mešanju skuhaj. Dobila boš zelo gosto in gladko zmes, ki se naj ohladi. Ko se hladi, jo večkrat premešaj. K ohlajeni zmesi postopoma primešaj sladkor v prahu in mehko maslo na sobni temperaturi. Nastane dobra kompaktna gladka krema.
Forum je zaprt za komentiranje.