mikrovalovna
Odvisno od količine. Imam tudi jaz Whirpool pa so bila navodila tudi tako “srotna” da si znjimi nisem nič pomagala.
Moja MV ima sicer tudi funkcijo odtajevanja – vpišeš težo in pritisneš tipko start, pa sama preračuna čas.
Imaš to tipko “defrost”?
Če nimaš, potem bi rekla (ampak res čisto na pamet) da daj na 500 W za pet minut pa sproti malo poglej kaj dogaja. Pri takšnih stvareh je potrebno pač probati.
Upam da bo imela ša katera kakšen konkreten nasvet.
Meni se že s to tipko precej segreje – če ti ne bo dovolj probaj najprej dati samo še za dve minuti – če jo prej odtajaš bi moralo biti dovolj. Ne dajem pa za pogrevanje na več kot 500 W – včasih je dovolj že 350.
V glavnem Urška, ti kar probaj – saj ne more biti nič narobe – če bo hrana prevroča boš pa malo počakala da se ohladi ;-))
Čisto splošni nasveti za preizkušanje vsak svoje MVP:
– raje na manj časa in manj moči, pa ponavljaj
– goste stvari na manj moči
– redke stvari (tekočine) lahko na več moči
– naslednjič upoštevaj svoje lastne izkušnje od prej
– raje pokrij s folijo in malo naluknjaj, pa ti ne bo treba čistiti pečice
LP Mimi
Mikrovalovka je idelana za odtajevanje hrane – po porcijah. Samo jzst vseeno me zanima kakšno mikrovalovko imaš? Če bi pri moji naredila tako si niti predstavljati ne znam kaj bi dobila ven – pri moji moram prav paziti da ne pretiravam z močjo in časom. Imam pa whirpoolowo, ki ima funkcijo 3D odmrzovanja (nimam pojma kaj to pomeni, ampak očitno deluje).
Hm, tudi pri moji bi dobila ven kompot. Razen če nimaš 40 sarm skupaj zmrznjenih 🙂 , kar pa ni ravno verjetno…
To je še eno pravilo za mikrovalovno k zgornjim:
– dvojna količina hrane zahteva točno dvojno količino časa
Prav zaradi tega pride, da se pri večanju količine tekočine res postavlja vprašanje, če ni na plinu hitreje. 1-2 krompirja se gotovo skuhata hitreje, za 10 je že vprašanje. Za skodelico vroče čokolade je idealno, za 1 liter pudinga vprašljivo.
LP Mimi
Mikrovalovi poškodujejo možgane in oči !
Rusi so že leta 1976 prepovedali rabo mikrovalovnih pečic in druge po svetu opozarjali na njihovo škodljivost.
Leta 1989 je dr. Hertel (Švica) ugotovil, da hrana izpostavljena mikrovalovom povzroči v krvi bolezenske spremembe, podobne tistim, ki jih povzroča začetna stopnja raka.
Hranilne snovi se pod vplivom mikrovalov spremenijo in povzročajo motnje v prbavi in limfnem sistemu.
Biomolekulske beljakovinske povezave se destabilizirajo in nastajajo različne karcenogene snovi v mesu, žitniih in mlečnih izdelkih. Hrana pripravljena v mikrovalovni pečici kaže tudi povečan delež radioaktivnih delčkov alfa in beta.
Obsevana hrana z mikrovalovi ima zelo zmanjšano hranilno vrednost, hranilna vrednost živalskih beljakovin je pa uničena.
Mojo mikrovalovno pečico sem zavrgla že pred dvemi desetletji. Zmrznjeno hrano dam toliko prej ven, da je pač uporabna. Voda mi zavre v par minutah v kuhalniku za vodo, na ptimer za hitro kuhanje krompirja, juhic, kave, čaja itd. Da se odlično prihraniti čas tudi brez mikrovalovke.
LP E.
Elizabeta hej;-). Hvala za tvoj trud. Vendar imam eno (ali dve) pripombi. Tvoja MV izpred dvajsetih let je bila verjetno malo drugačna kot so današnje. Jaz sem pa brala članke kako MV ni škodljiva v kolikor ni kakorkoli poškodovana in ne seva v okolje. Vidiš to so pa stokovnjaki… Paradižnik ješ? Si ga jedla tudi pred dvajsetimi leti? Takrat enkrat je bil bojda zeloooo rakotvoren. Pa elektriko v hiši verjetno tudi imaš? Pa vodo? Pa centralno kurjavo? Saj vsi vemo kako so takšni in drugačni tokovi škodljivi a ne?
Najboljše da se preselimo v Postonjsko jamo.
Žal so tvoji podatki privlečeni na plano zame nerealni – povej kakšno literaturo ki je bila objavljena v zadnjem letu.
Sicer pa povsem spoštujem tvojo neuporabo tega pripomočka. Upam da bo še kdo vrgel svojo pečico čez okno (jaz svoje kar še ne bom).
Aha še tole (v izogib nadaljnemu polemiziranju) – veliko stvari je zdravju škodljivih. Če poslušamo nekatere stokovnjake sploh ne bi smeli jesti kakorkoli predelane stvari (samo surovo zelenjavo in sadje pa oreške bi morali uživati), pa vendar spet drugi strokovnjaki trdijo, da je takšno prehranjevanje povsem napačno…
V današnji dobi je sevanje povsod. Žal.
Gospa Elizbeta mi je povsem vzela veselje, ki ga imaš, ko imaš kaj novega. Upam da ni tako škodljivo kot je opisala. Sedaj pa še eno vprašanje: kakšno posodo uporabljate v mikrovalovni, če je treba več časa, da se greje-kuha. Ali se lahko kar v plastičnih, ki jih imamo ponavadi za skrinjo, ali mora biti kakšna posebna. Čaje ipd. grejem kar v keramičnih skodelicah-ali je prav tako.
LP
Bo kar prav. Posoda je lahko tudi steklena. Skratka, za preizkus v posodo nalij malo vode (recimo 1 dl) in jo v mikrovalovki zavri. Nato potipaj posodo. Če se je zelo segrela, ni dobra. Mora se segreti samo voda, posoda pa ostati hladna (razen kar se potem segreje od vroče vode).
To pa tako veš, da ne sme biti niti malo nikjer kovinska. Menda ni dobro niti, da ima narisane ornamente s kovinsko barvo.
V trgovini sicer prodajajo namensko posodo za mikrovalovke, vendar meni se zdi, da je vsaka plastična, keramična, steklena dobra.
LP Mimi
Zdravo “sonce rumeno”, naj še malo polemiziram.
Jaz mislim, da mikrovalovna pečica ne seva na kuharico, saj so vartca zaprta med delovanjem, obsevana je pa hrana v njej.
Danes živimo v globalni mikrovalovni pečici, katere sevanje čedalje bolj narašča in se več ali manj že vsi “kuhamo” (besede dr. Hertla iz Švice),
jaz sem se pač odločila, da z obsevanjem kuhane hrane ne bom uživala.
“Nerealno privlečene podatke o škodljivosti mikrovalovnih pečic “, kakor si jih označila, sem dobila v reviji AURA – december 2004 – januar 2005.
Sicer se pa vsak sam odloča, kako bo ohranjal svoje zdravje.
Lep pozdrav E.
Forum je zaprt za komentiranje.