Mikrovalovna ali navadna pečica?
Opremljam novo kuhinjo in ne morem se odločit ali kupiti malo boljšo mikrovalovno (tako, ki ima žar, vroč zrak, konvekcijska… torej možnost peke npr. biskvita) ali kupiti električno pečico? V oči mi je padla MV od Whirlpoola, nova serija, ki ima vse mogoče funkcije. Zanima me če ima kdo podobno MV in kako se obnese peka peciva?
Gre se za to, ker mislimo kupit novo MV, imamo paže eno manjšo, namizno električno pečico. Slednja vzame kar nekaj prostora na pultu, pa še estetika jo matra :))) Po drugi strani pa bi rada pečico, ki mi bo lepo spekla biskvit in ostale stvari. Mi ni važno ali je MV ali navadna pečica. Gre se mi za prostor, pa seveda tudi za denar, ker so te zadeve kar drage.
Eni so zelo proti MV, ker ni zdrava. Ampak isto se zacenja govoriti tudi o navadnih pecicah. Mi MV sicer imamo, vendar se mi zdi, da je ne rabimo in da je ne bi nic pogresali, ce je ne bi imeli – razen za odmrzovanje je prakticna. Nekaj casa sem zivela v stanovanju, kjer je ni bilo, in se mi je to zdelo kar romanticno. :)))
Mi smo izbrali Siemensovo Quantum speed pečico. Je kombinacija navadne pečice in mikrovalovke. Vgradi se jo enako kot klasično pečico. Je dosti bolj prostorna kot katerakoli klasična mikrovalovka, po drugi strani pa še vedno dovolj velika, da ne pogrešamo navadne pečice. Edini “problem” so pekači, saj lahko uporabljamo samo pekače, ki pašejo na vrtljivi krožnik premera 40 cm. Brez bojazni – to ni tako malo, kot se sliši.
Sicer vsak po svoje, povem samo svoje razmišljanje. Čisto v osnovi imam raje “čiste” stvari, ne kombinirane. Se pravi električno pečico IN mikrovalovno. Če bi kupovala sušilni stroj, bi gotovo kupila posebej pralni in posebej sušilni, nikakor kombiniranega. Se mi zdi, da so namenske stvari bolj prave za vsako stvar, kombinirane pa nekako kompromis, kar pomeni, da že v osnovi pobere določene pomanjkljivosti.
Vsak ima svojo situacijo, včasih pač ne gre, zaradi prostora, denarja. Če pa že imaš na izbiro, bi jaz vzela vsako posebej. Mikrovalovno smo namensko kupili čisto navadno, brez žara in podobnega, to ima klasična pečica. Včasih kakšne rogljičke ali zamrznjene žemljice dam najprej v mikrovalovno, potem pa še na hitro pod žar v pečico. V dobri pečici se zgornje grelo (žar) zelo hitro segreje. Sem ugotovila, da čisto lepo naredi žemljice hrustljave. Sem pa na to idejo prišla res šele takrat, ko sem brala, kako lepo zapečete v MVP z žarom in sem sama pri sebi zajaukala: O, zakaj nisem še jaz vzela MVP z žarom? Sedaj vem, da bi se še enkrat isto odločila. Priznam pa, da teh modernih kombiniranih pečic ne poznam, tako da ne vem ravno, kako je šla tehnika naprej (z desetletji prakse ravno ni potrjeno, hehe). Govorim samo o osnovnem principu.
In še nekaj: pri kupcih slavnih vodnih sesalcev vem, da tisti, ki imajo kombiniranega tudi na zračni filter, nemalokrat na koncu uporabljajo samo zračni filter, vodni rezervoar pa leži kje v kleti ali na podstrešju. Mogoče boš na koncu ugotovila, da svojo kombinirano pečico uprabljaš v glavnem za peko kot klasično, mikrovalove pa vklopiš samo za kakšno pogrevanje ali odmrzovanje. Računaj tudi, da se skozi leta pogled na hrano in pripravo hrane spreminja, enako potrebe. Klasična pečica je pač klasika, ni kaj zgrešiti.
LP Mimi
Moja soseda ima že od nekdaj samo MWP in še nikoli ni imela klasične pečice. Jaz si to težko predstavljam, sploh peko večje količine piškotov, rolade se pa ne da speči notri. Ona jo ne pogreša, pa ni med najmlajšimi, samo ima tak način kuhe in peke, da ji je ta kombinirana zadosti.
Sama sem tudi že imela tako na vroč zrak, ko so šli mikrovalovi k vragu, sem tudi pečico zamenjala za tako, ki ima samo MW. Ima sicer tudi žar, ki pa ga v nekaj letih še nisem prižgala. Ta mi je pri nakupu najbolj odgovarjala glede izgleda in barve in seveda proizvajalca. V prejšni candijevi, ki je imela tudi topel zrak sem večkrat pekla in mi je bilo všeč, ker se je zelo hitro pogrela, takrat sem imela še klasično pečico brez konvekcije. Mi je bilo pa v bližini le te že od začetka tako neprijetno, da je moralo biti z njo nekaj narobe in sem rekla po že prejšni slabi izkušnji s pralnim strojem nikoli več C.. Samo za prednjo šipo,ki je počila sem dala 23 tisoč SIT in to že kar precej let nazaj.
Sama uporabljam MWP že preko 22 let in smo precej navezani nanjo. Pred parimi leti, ko smo prišli z morja je mrknila in prva stvar naslednji dan je bil nakup nove.
Asja, težko je svetovati, samo, če si navajana na tisto malo namizno in ti zadostuje, potem ti bo tudi ta, ker imajo običajno več prostora.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.