Najdi forum

miklavzki

Pozdravljene!
Se eno aktualno vprasanje. Pozna katera preverjeno dober recept za izdelavo kvasenih miklavzkov. Ali pa parkeljnov;) seveda.
Hvala.
N

Tu je recept, ki pa je pravzaprav dobesedno prepisan iz knjige Prelepi božični čas:

Hej!
Kdor bi pa zelel delati to iz nekvasenega testa, je zelo dobro tudi iz testa za medenjake ali gingerbread. Opisi so pri Mimi N.( medene hisice), kjer so tudi linki ( poslalo Sonce) za ta testa. Lepo se da okrasiti. Lp Babi

Jaz sem se odločila,da jih naredim kar iz medenega testa,še posebej zdaj,ko sem v živo videla kako lepo se da krasit in ker jih lahko naredim že malce prej in v miru,pa dalj časa lahko počakajo.Ponavadi čakajo otroke na miklavževo jutro v košarici…
Delala bom pa po tem receptu (recept je iz letošnje knjižice raminih receptov):

MEDENJAKI

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
250 g margarine
4 jajca
2 žlici sode bikarbone
230 g sladkorja
5 žlic medu
2 majhni žlički cimeta
1 žlička mletih klinčkov
1 žlica olja
50 g mletih neolupljenih mandeljnov
celi mandlji za dekoracijo
Glazura:
120 g sladkorja pol beljaka
sok polovice limone

Sladkor,med,cimet,klinčke in margarino dobro prevremo in ohladimo. Moko presejemo in vanjo zamešamo sodo bikarbono,zmlete mandeljne in na koncu preverete sestavine.Na koncu dodamo še jajca in olje,dobro premešamo,pokrijemo in postavimo testo čez noč v hladilnik. Drugi dan testo razvaljamo za pol cm na debelo,izrežemo z modelčki različne oblike in jih zložimo na pekač obložen s peki papirjem.Premažemo z beljakom in okrasimo z mandeljnom.Pečemo v ogreti pečici 15-20 minut na 180°C.
Iz sladkorja,beljaka,limoninega soka penasto umešamo glazuro,da postane gladka in bela ter z njo premažemo medenjake.

Koliko miklavžev pa dobiš iz te količine. Bi tudi jaz poskusila za naša dva.
LP iz Koroške

Ne vem,ker še nisem delala ;-).Je pa testa veliko,ko sem pekla piškote jih je prišlo za polno pločevinasto škatlo ,oz.lahko bi rekla da za škatlo in pol.V tazadnjem Unikatu so napotki in recept,slike,vzorci…Lahko jutri skopiram oz.skeniram in pošljem…

Lep sončen pozdrav!

Iz kile moke pride res kar precej tega. Za srečanje sem naredila testo iz 1,4 kg moke, prišle so tri ornk hišice z večjimi ovalnimi podlogami, nekaj večjih figur in cel kup malih. Za doma je polovica tega dovolj.
LP Mimi

Mimi, koliko približno pa so bile visoke in široke te “ornk hišice”?? Zdaj se bom tudi jaz spustila v izdelavo…. :))) Ste me premamile!!!!
LP

Evo, Sonce mi je še enkrat poslalo mere iz Lise. Mapo s slikami, recepti, navodili in tudi s šablonami sem prinesla s seboj na srečanje in seveda vse skupaj tam pozabila.

Sprednja stranica v obliki poenostavljene hišice, kot jih rišejo otroci: spodnji pravokotnik širina 20 cm, višina 10 cm, zgoraj trikotnik ima višino 16 cm.

Stranska stena: pravokotnik dolžina 22 cm, višina 10 cm

Streha: dolžina 22 cm, širina 25 cm.

To je Lisina “ornk” hiša. Še vedno konkretna pride, če vse mere zmanjšaš na 2/3, takšna luštna, če mere zmanjšaš na 3/4.

Veliko veselja pri izdelavi, Zala in vse druge. LP Mimi

Poročilo:
Včeraj spekla kakšnih 40 miklavžkov,angelčkov in samo 3 hudičke.Velikosti:miklavži cca 8 cm in 13,angelčki. Zelo lepo okrasila s sladkornim ledom v beli,rumeni,rdeči barvi.Mogoče je bil malenkost pretekoč (nardila sem takšnega kot zadnjič na srečanju),se je malce razlezlo,a ni bilo prehudo,le črte,ki semj jih “narisala” niso bile izrazite. Delala se, po receptu,ki sem ga zgoraj napisala,ostalo je še testa za 2 pekača piškotov (izrazani z modelčki).So me srbeli prsti,da bi spekla plošče za hišico,a kot ponavadi nisem imela načrtov pri roki,da en govorim o tem da je bila že pozna,pardon “zgodnja” jutranja ura… So bili pa krasni za pogledat,zloženi na kuhinjski mizi,okrog pa vse popackano z ledom ;-)…

Lep dan vsem,Hali

Bravo, Hali. Si kar mislim, kako je bilo to lepo videti na kuhinjski mizi. In veselim se tudi za tvoje tri junake, kakšne očke bodo to…
LP Mimi

Hali, resno razmišljam, da bi še tale recept preizkusila… me pa zanima, če slučajno imaš možnost poslikati tvoje Miklavžke z digitalnim fotoaparatom, ker sem trenutno popolnoma brez domišljije, kako naj se lotim oblike :o(
Če ne, pa prosim vsaj malo namigni :o)
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hoj Vladka!

Na žalost je naš digitalni fotoaparat tam ,kjer mora bit… 😉
Drugače pa ni problema,imam poskenirane slike iz zadnjega Unikata,ki sem ga tudi jaz imela malo za ideje,ti pošljem na mail…

Še za Mimi:tudi jaz se veselim iskric v očeh,sem pekače z izdelki poskrila na balkon,danes zvečer jih moram še spakirati in pospravit (počasi bi že potrebovala kakšen zemljevid,da bom našla vsa darila in darilca skrita po vseh možnih prostih kotičkih po omarah…)

Daj, Hali, saj veš, da sem zbiratelj vseh možnih slik peciva, pošlji jih še meni.
Hvala, Mimi

Obema poslala,upam da niso bili “pretežki”,če ne bom poslala “po koščkih”.

Hali, še meni prosim. Na: dana@jpdesign.net

Hvala ti že vnaprej!

in še meni, če lahko 🙂 zala_tovask@hotmail.com

LP

napaka: zala_tovsak@hotmail.com

Hali, hvala, dobila… Upam, da mi bo uspelo do Miklavža tudi kaj udejanit :o)
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

No super,sem vesela,ker mi računalnik nekaj nagaja…Ti se kar loti sploh ni veliko dela…če narediš iz pol kg moke je čisto dovolj (samo za miklavže in ostalo druščino).No jaz sem se včeraj zvečer kakšne 4 ure ukvarjala z njimi (delala sem iz 1 kg moke),tudi okrasila,pa potem seveda še pomivala.Tako,da kar pogumno…Mož je že danes enega pojedel,pravi da so dobri…

Hali, tudi jaz sem dobila. Hvala! Upam, da mi bo letos uspelo boljše kot lani 🙂

lp

Zala pošto mi zavrača,češ da imaš predal poln…sem že poskusila sliko po sliko pa tudi ne gre…

Hali a lahko še meni? sabinakorosec@gmail.com
lp

Tole pa ni ravno lepo napisano. Očitno ne znaš brat ali pa ne veš kaj je to “dobeseden prevod”. In ne, recepta nisem prepisala iz nobene knjige (drugače ga sploh ne bi objavila) ampak sem ga dobila od neke osebe.

Dobro jutro,Asja!

Brez razburjanja….kakokorkoli,recepta sta si na moč podobna. Je pa logično,če kakšen recept kroži in kroži,da se skoraj izgubi “sled” njegovih “korenin”:

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close