Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mesa pojemo vedno manj

Mesa pojemo vedno manj

Sicer se nismo nikoli ukvarjali s tem, da zaradi nas živali trpijo ob zakolu, ampak zadnje mesece nam nekako skoraj ne diši več. Sploh pa možu, ki mi stalno govori, da naj delam vse zelenjavno, meso pa samo včasih – pa še takrat, ko pridemo kam na obisk. Tudi na primer včeraj – meso iz juhe – ostalo, ker ni nobenu pasalo. Ne vem, ampak to meso iz velike trgovine ima včasih okus kot radirka. Spomnim se mladosti, ko sta bila goveja juha ali zrezek od sosedove krave nekako drugačna. Mogoče si pa ta industrija sama sebi dela škodo – zaradi tega, da vedno več vzredijo, je kvaliteta slaba in zato kupujemo vedno manj – včasih mi kakšen kos perutnine prav smrdi – svinjine pa itak ne jemo že nekaj let. A smo potenciali vegetarijanci ali kaj? Ali pa res tudi meso ni več isto kot včasih? Se povsem zavedam, da je tudi industrijska zelenjava bolj švoh, ampak nekaj pa moramo jesti.

Perutnina meni npr. domača smrdi in imam rada kupljeno. Sicer pa domače goveje ali domače svinjsko vs kupljeno…. sploh ni primerjave…. Hvala bogu imamo pol familije kmetov in velikokrat kupimo domače…

Mi jemo vse po malem, res pa je da si privoščimo res najboljšo hrano, kvaliteto! Od mesa: puran-fileji, teletina, govedina-pljučna, piščanec+fileji, svinjina, sv. ribica, ribe: orade, brancini, zobatec, škampim kakšna postrv iz ribogojnice, ujamejo svežo…vedno najboljše in tega lepo v mejah normale in taka hrana je dobra. Če se le da, kupimo tudi tam, ko vemo, da je domača reja po pašnikih ali ribe res direkt iz morja in nato sami doma globoko zmrznemo, zelenjava iz lastnega vrta, enako sadje-po sezoni… Iz mesa si sami pridelamo izdelki kot so salame,pršut, šunko, hrenovke, klobase, brez kemije, natur po lastnem okusu.

Mi smo se odločili, da bomo živeli na tak način in vidimo, da je to za nas res zdravi pravi način, vsega lepo po malem in to kvaliteto. Zgodi se tudi pri nas, da po teden dni ne jemo mesa, sploh v času poletja ko je na vrtu toliko zelenjave in uzivamo ko jo le malo popečemo in olivno olje in domač kruh in skleda solate mmm, lačna sem*-*!

Mi mesa skoraj nič več ne jemo, res iz leta v leto čedalje manj., zdaj ga je za vzorec na krožniku le še enkrat na cca 10 dni. Enostavno nam ni…

jaz se že dolgo vegeterijanka, a me skrbi ker tudi zelenjava nima več takega okusa, da ne govorimo o kemičnih priokusih jabolk in drugega sadja. Ravno sem ugriznila vlepo jabolko in ga takoj izpljunila, ker ima okus po nekem škropivu??
Komaj čakam sezonsko zelenjavo in sadje.

Bodi previdna glede ene reči:
Tudi mi smo šli po podobni poti – nam pač vedno manj paše meso in ga jemo samo še redko in minimalno. Pa se je zgodilo mojemu partnerju, da ga je zdravnik na nekem rutinskem zdravstvenem pregledu vprašal, če je mogoče vegetarijanec. “Ne, zakaj pa?” “Ker imate precej premalo hemoglobina v krvi”. Tega se prej nismo zavedali, zdaj pa se trudimo, da nadomestimo pomanjkanje železa na druge načine.

Jaz skoraj ne jem več mesa in moja dva tudi nista preveč navdušena nad njim. Pa imamo meso iz domače reje in je kao dobro.

Živi in pusti živeti

Jaz sem vegetrjanka in veliko mojih prijateljev pa še nismo imeli pomanjkanja vitaminov. Dokazano je da imajo pomanjkanje hemoglobina večkrat tisti, ki so jim pri porodu prej odrezali popkovnico. Lahko pa ima tudi mesojedec pomanjaknje vitaminov. Poznam takšen primer. KO sem še jedla meso pa sem ga tudi dvakrat na mesec, zato ker mi ni bilo dobro. Zdaj pa mi kar smrdi in mi postane slabo če ga voham ko se kuha ali peče. Dober nadomestek recimo za zrezke so sijini polepti, kakšni drugi zelenjavni, saj jih je 1000 vrst, pa vege hrenovke in pečenice…..
Je pa največ vitaminov v temnolistnti solati, česnu in čebuli (tu so predvsem ansioksidanti, ki varujejo pred rakom, virusi, okužbi dihal), brusnice in borovničevja pa kivi, limona in pomaranča. Aja pa parika in špinača še naj bi imela neke zelo zdrave snovi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close