Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika mehki medenjaki

mehki medenjaki

Ali bi se dalo iz tega testa speči Miklavže? (se ne bi polomili?)

Tudi jaz sem jih naredila, s kandiranim sadjem in mandlji. So zelooo mehki in zelooo dobri – in letos tudi lepo okraaeni – prvi
mi jih je uspelo okrasiti z beljakovim ledom, jupiiiiii!!!!!!!! :)))
Res so srckani, je bila pa ta peka danes v bistvu neka priprava na praznike 🙂 disalo je po cimetu in medu, pa se lepi okraski na medenjakih so nastali….
LP

jaz sem tudi danes spekla te medenjake in moram reči, da so ful dobri. Dodala sem arancine in suhe brusnice ter nekaj mletih orehov in nekaj sesekljanih mandeljnov.
Nekaj ohlajenih medenjakov sem premazala s čokolado, nekaj pa s sladkorno-cimetovim oblivom. Ti premazani so samo za poskus, da vidim, če se bodo ali ne bodo preveč posušili.
Če jih bo do praznikov še kaj ostalo, pa bom potem še ostale premazala in okrasila. Če ne, pa bom nove spekla :))

Lp, Maja

Majuška kakšen pa je tale sladkorno – cimetov obliv? Samo da “slišim” cimet imam že našpičena ušesa ;-))

Jaz sem vzela 80 g sladkorja v prehu, ščepec cimeta (pravzaprav je bil ščep), 2 žlici ruma in toliko vroče vode, da sem dobila gosto tekočo maso.
S tem se potem prelila medenjake.
To je mase le za okoli 15 medenjakov.

Lp, Maja

Bo za probat, hvala. Samo najprej moram medenjake speči ;-))

LP

A mi kdo prosim pove glede začimb. končno sem našla tole mešanico v vrečki, pa gor piše, da je za 500 g moke potrebna cela vrečka teh začimb. Meni se to zdi ogromno preveč…

kresnica,
prosim povej ali si pekla po receptu maje m ali po receptu sestre vandeline. ali je to en in isti recept?
hvala in lp, kata

Če se ne motim je to malo prirejen recept seste Vendeline. Res je dober, uspe 100 procentno.

Še glede mešanice začimb. Če se prav spomnim sem dala enkrat posamične začimbe, drugič pa mešanico (ampak celo vrečko na precej več kot pol kile mešanice). So bili pa res kar precej aromatični. Če ti to ni všeč (kresnica) potem raje ne pretiravaj, boljše malo manj kot da pokvariš piškotke ;-))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

kata, zgoraj sem skopirala celoten recept, po katerem sem delala. Z Zalinim predlogom o dodatku mleka. (glej 3.12.)

sonce, hvala za nasvet, res bom dala manj, saj ne da mi ne bi bili všeč bolj aromatični, ampak ne vem, če tako ZELO aromatični 🙂

lp

Ola !

Kresnica, jaz sem dala v maso eno veliko žlico te mešanice za medenjake in se mi zdi, da je ravno prav.

Lp, Maja

Ob prebiranje tehle postov me je v soboto prijelo, da tudi jaz poskusim z medenjaki.

V soboto naredila testo, včeraj pa sva jih z malim pekla. Super so! Čeprav sva pozabila dat vanili sladkor:))) (to mali vsem pove, da manjka:) )

Predvsem je bila zabava ob skulpturah, ki so nastajale – od medvedkov, prestic, … tanjših, debelejših, … :))))))))

Sem jih spekla z dodatkom mleka, začimbe pa sem dala samo 2 mali žlički – vsi so jih pohvalili in spet jih bo treba speči. Aja, pa malo pomarančne lupinice sem dodala. Ta malo zagreni, pa ni tako zelo sladko. Moj komentar:dooooobro!

Tudijaz sem jih včeraj s pomočjo hčerkice naredila. Dobriiii!
Samo pri ledeni prevleki mi ni najbolje uspelo: na 200 gr sladkorja sem dodala 2 beljaka (1 več, kot je v receptu), saj se mi je zdelo, da je z 1 pregosto. Ampak zdaj je tako tanka, prosojna prevleka… Kako delate ostale? Pomočite medenjak ali ga premažete s čopičem? Celega ali samo po vrhu?
Za recept pa hvala! Mayi in Zali!

O, to se je meni tudi zgodilo. Sicer ni bilo nič narobe. Pač prosojna plast čez medenjak,s amo bi vseeno kdaj naredila s tistim belim ledom…

Meni so najboljši Grajski medenjaki od Vendeline, le da dodam več citronata, več narezanih orehov in seveda polovico polnozrnate moke.

Lansko leto sem jih pekla tri krat, pa nobeni niso zdržali do božiča 🙁

lp

Kakšen , pa je recept za grajske medenjake od Vandeline. Ali je to recept , ki se v tem postu velikokrat omenja.

Mislim da so to Medenjaki iz mlina, nisem pa sigurna. Meni niso bili tako všeč, kot Grajski.

lp

A lahko napišeš recept za te grajske medenjake. Vsaj sestavine.
Hvala.

Grajski medenjaki (recept iz knjige Pecivo sestre Vendeline)

20 dag medu
7 dag masla
17 dag sladkorja
2 jajci
8 dag mletih orehov
8 dag čokolade v prahu
10 dag rozin
3 dag arancinov
3 dag citronata
1/2 žličke cimeta
1 vrečka vanilije
2 žlici ruma
sol
50 dag moke
1 žlička sode bikarbone

Beljakov led: 1 beljak, 20 dag sladkorja v prahu

Med segrejemo do 50°C, primešamo maslo, postopno in izmenjaje dodajamo sladkor in jajci ter vse penasto umešamo. Nato dodamo še orehe, čokolado, rozine, arancine, citronat, cimet, vanilijo, rum in sol. Nazadnje primešamo moko, zmešano s sodo bikarbono, in zgnetemo testo. Damo ga v hladilnik ali na hladno, da počiva 24 ur.
Test zvaljamo in s koleščkom ali z modelčki izrežemo različne kekse. Pečemo jih 12 do 15 minut pri 180°C. Ohlajene lahko po želji oblijemo z beljakovim ledom.

To je pravi recept ja. Jaz sem ga po poskušanjih še malo priredila:
Medu je 30 dag – sladkorja 10 dag, dodala sem še 10 dag narezanih orehov, arancinov in citronata pa sem dala vsakega po 10 dag. Namesto pol žličke cimeta sem dala dobro žličko začimb za medenjake. Moke sem dala polovico bele in polovico polnovredne.

Meni sladkorni led ni preveč všeč, zato sem jih premazala s čokolado, vendar ti še hitreje izginejo kot nenamazani.

Meni so zelo všeč, upam da bomo tudi tebi.

lp

ali mi lahko poveste na kako debelo zvaljate teso za medenjake. in govorile ste o kroglicah, ki se potem spremenijo v kroge – ali te kroglice pred peko sploščite in kako velike naredite?
hvala. lp, kata.

Motovilka, na kakšen način jih ti premažeš? S čopičem? Jaz sem jih kar pomakala v čokolado, ampak ni izgledalo preveč lepo (nekje je bilo preveč čokolade, nekje premalo). S čopičem sem tudi poskusila, pa nekako ni šlo 🙂

S čopičem ja. Zložim jih na “rešetko” iz pečice in premažem. Ne gre, ko se čokolada malo ohladi. Jaz sem jo kar nekajkrat pogrela, da je fino tekoča in potem se super maže.

lp

Jaz ga nisem valjala, ker se mi je testo zdelo premokro. Kroglice sem naredila nekje malo večje kot oreh, lahko jih sploščiš, da so podobni kukijem, lahko pa pustiš, da potem nastanejo polkrogle. Ali pa oblikuješ kačico in iz tega delaš rogljičke, črke, prestice…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close