mehki medenjaki
Hoj srce!
Ja takšni so medenjaki na začetku,jaz sem poskusila ravno včeraj enega,ki je stal v pločevinasti škatli 1 teden.Mehek,dišeč,z vonjem po cimetu in klinčkih…v ramini knjižici recptov piše,da morajo medenjaki malce “počivat” v pločevinasti škatli,da se omedijo (kako simpatična beseda).Jaz sem včasih dajala v škatlo poleg medenjakov tudi na krhlje narezano jabolko,ali pomarančo.
LP,Hali
No, to je tudi mene zanimalo… v spominu imam namreč medenjake, ki sem jih kupovala v vreči, take s sladkornim oblivom… tisti so bili precej mehki.
Sicer so moji že tudi nekaj dni v pločevinasti škatli… pa ne vem, če so kaj drugačni, kot prvi dan… še najboljči so bili topli :o)
Vladka
Kaj pa vem, moji lansko leto niti niso bili tako trdi, so bili čisto spodobni za jest (ampak tako mehki kot tisti, ki jih ima Vladka v spominu pa niso bili, hehe). Samo problem je v tem, ker ne vem po katerem receptu sem jih delala ;-)).
Kaj pa “istrske medene kroglice” – okusa so odličnega, pečejo se v papirnatih košaricah (mini, tistih za praline). Recept je lansko leto napisala Babi.
Sem lani poskusila in dobila pečeni “poc”… ne vem, vse se je razlezlo čez košarice in sem imela maso čez celi pekač :o(
No, saj tudi moji bodo za pojest, zob si ne bomo polomili, sem pa mislila, da je morda tu še kakšen trik… morda vseeno poskusim jabolko dat zraven, če jih ne bo prej zmanjkalo :o)
Vladka
Ja, so bile težave lani tudi pri meni (a vseeno ne tako hude kot pri tebi, hehe), tako da imam že nekaj idej za popravke – uporabila bom polnozrnato moko (lani sem belo), mogoče jo bom dala malo več, pa bomo videli kaj bo ratalo (samo ne vem kdaj se jih bom lotila).
Sem se pa pogovoru s prijateljico spomnila, da sem lani delala “navadne” medenjake po receptu Sestre Vendeline (notri gre tudi kandirano sadje) – ampak tole moram doma še malo preveriti. So bili solidno mehki in doooobri.
Ti pa kar daj kos jabolka v škatlo, škodit ne more.
Oh, zdaj sem pa res že tečna 🙂
Še tole:
Upam, da imaš zdaj vse potrebne informacije za peko medenjkov, in bi ti res morali uspeti “tipi-topi” 🙂
Če slučajno kje v straejših postih še nisme omenila, da v maso za te medenjake še GROBO MLETE orehe, mandlje, lešnike, narezano kandirano sadje…in tako dobimo za naš okus najboljše medenjake, ki jih v prev nobeni trgovini ne dobiš 🙂 No, ja, okusi so pač različni, ampak mislim da s tem receptom ne moreš zgrešit 😉
Tako, zdaj bom pa res dala mir.
LP
Naredila sem medenjake po receptu MayeM, po Zalinem nasvetu pa sem dodala še 2 dcl mleka. Na moje veliko začudenje so še vedno mehki. Samo očitno sem malo preveč skoparila z začimbami; tiste mešani ce za medeno testo nisem dobila, zato sem malo mešala tiste, ki so doma – cimet, klinčki (sama sem jih zmlela, ker imamo samo cele), ingver, piment. Vsega sem dala malo, ker nisem hotela, da bi bilo premočno, le cimeta je bilo malo več.
Koliko začimb naj anslednjič računam? In koliko naj jih dam, če mi uspe dobiti tisto mešanico?
Aja, hvala za recept 🙂 Res je stvar drugačna kot lani, ko sem naslednji dan komaj ugriznila v medenjak.
Delala sem po temle receptu z dodatkom mleka. Pekla pa sem na peki papirju.
Medenjaki, kakršne delam jaz…
Osnovni recept je recept iz knjige “Pecivo sestre Vendeline” in gre takole:
30 dag medu,
20 dag masla,
15 dag sladkorja,
2 jajci,
50 dag polnozrnate moke,
25 dag bele moke,
10 dag mletih orehov,
mešanica dišav za medeno pevico (če teh nimamo vzamemo za noževo konico mletih klinčkov in cimeta),
1 žlička sode bikarbone.
Med damo v kozico in segrejemo na 50°C, zamešamo vanj maslo in nato še sladkor ter jajca (ko se dovolj ohladi). Ostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, še bolje čez noč.
Oblikujemo po želji (kroglice, paličice, ipd.), pečemo pribl. 15 minut na 180°C.
To je originalni recept, ki pa sem ga jaz malce priredila po svojem okusu:
1. testo mi je presladko, zato dam manj sladkorja, pa še tega dam rjavega, ker mi je bolj okusen,
2. iz istega razloga (presladko) uporabljam le gozdni ali smrekov med, ker je grenkejši kot npr. cvetlični ali akacijev,
3. testu ne dodam 10 dag meltih orehov, pač pa 20 dag sesekljanih orehov (koščki se čutijo),
4. testu dodam 10 dah sesekljanih kandiranih pomarančnih in limonih lupinic.
5. Testu dodajam mešanico začimb (cimet, klinčki, kardamom, poper, ingver, itd. – lahko prepišem, če te zanima) za medenjake + cimet,
6. namesto bele moke uporabim kar vso polnozrnato ali pa uporabim pirino ali dodam pšenične otrobe (moko in otrobe kupujem v nekem mlinu, zato vem, kakšni izdelki so).
Medenjake vedno delam v kroglicah (med peko nastanejo polkrogle) v velikosti lešnika do oreha. Še tople pomočim v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu), hladne (če nisem vseh namočila v sladkorni led) pa oblijem s čokolado.
Medenjaki so mehki in dobri, še boljši pa so dva do tri dni stari, ker se razvijejo vse arome. Medenjaki, obliti s sladkornim ledom ostanejo dobri zelo dolgo (samo mi smo nori na medenjake, pa nikoli ne ostanejo dlje kot kak teden), s čokolado obliti pa se posušijo hitreje, ker čokolada “ne dihta”.
Ja ja, to je ta recept – super so. Obvezno s kandiranim sadjem pri meni ;-)). Lani sem jih dala nekaj za darilo v kovinsko škatljico (srebrno, kupila sem jo v trgovini s hoby materialom), zraven še nekaj posušenih banan in jaboljk (vse domač), kvadratno škatlico povezala s svilenim (tankim trakom) in na pokrovček prilepila en zvezdasti janež. Obdarovanke so bile zadovoljne ;-))
Hojla!
Žal se nisem mogla javit ker imam veliko dela (beri obveznosti in učenja)….
Tole bom kar skopirala iz prejšnjih linkov, ki sem jih že zgoraj poslala:
Avtor: Zala
Datum: 25-12-03 13:58
Hej, predvčerajšnjim, ko sem pekla medenjake (recept Maye May), sem nekaj ugotovila, vsaj zame zelo pomembnega! Ko sem naredila maso, in jo dala počivt v hladilnik, se mi je zdela res suha, celo malo bolj kot pa pri prejšnjih pekah teh medenjakov…..potem pa sem si rekla, da bom malo eksperimentirala ker hočem za vsako ceno MEHKE MEDENJAKE!!!, pa če ne bi uspelo, boi pač vse vrgla vstran – na napakah se pač učimo.
In sem osnovnemu receptu dodala 2 dcl mleka in še enkart vse skupaj pregnetla v enakomerno maso. Mleko se je tako razgubilo in vpilo med moko, da je bilo videt, kot da ga skoraj ne bi dodala.
KO sem oblikovala (pustila sem počivat 5 ur), so bile kroglice le malček mehkejše, a še vedno precej kompaktne. Pekla sem 10-12 min pri 190 °C.
Ko sem jih vzela iz pečice, so bili neverjetno mehki, sploh si ne morete predstavljati – bili so takšne konsistence, kot sem pislala o totih odličnih medenjakih, ki jih peče ena gospa v bližini našega mesta, iz pameč.
Hladne sem oblila s čokolado, in to z maso glazuro Sacher torte.
Medenjaki so mehki, dobri, čokoladni,…..najboljši!
Sedaj pa ne vem, lai to manjka osnovnemu receptu ali kako, ker šele zdaj vidim da je tekočina NUJNO potrebna. Pekla sem jih pred 3 dnevi in še vedno so mehki, celo v škatli jih nisem imela, ampak kar tako, v slamnatem pletarčku.
Od zdaj naprej se ne bom več ubadala z mehčanjem medenjakov, in vsi ki imate tovrstne težave, poskusite k temu osnovnemu receptu dodat tekočino. Boste videli, medenjaki bodo mehki, lahko jih pustite kar tako na zraku – lahko pa jih zaklenete v škatlo! 🙂
Vsem skupaj lepe praznike in vesel Božič, LP Zala
——vidite, zgoraj sem napisala, da se 2 dcl mleka doda K OSNOVNEMU RECEPTU – TOREJ RECEPTU, KI GA JE NAPISALA MAYA MAY.
In še tole, da vas ne bo “pekel jezik” kot mene in h%m :)))) :
Avtor: h&m
Datum: 21-12-03 20:41
Jaz sem jih tudi delala danes…je pa res nakljucje:) Tudi meni je prisla taka masa in me zanima, koliko tistih zacimb za medenjane date notri? Jaz sem vsula skoraj celo vrecko in se mi zdijo prevec zacinjeni. Ko jih jem me malo pece jezik…je to normalno?
Avtor: Zala
Datum: 21-12-03 21:08
Neee, ni normalno 🙂 seveda je preveč! Jaz sem jim prvič dodala preveč ingverja, pa je bilo meni čisto vredu, mami pa je rekla da pečejo. danes pa sem dala več cimeta, in manj ingverja in so baje OK. lp zala
Avtor: MayaM
Datum: 21-12-03 22:27
Jaz dam celo vrečko začimb, če delam iz ene mase in pol (včasih jih delam še za nečaka, ki jih potem domov odneseta in jih imata namesto sladkarij), se pravi iz pribl. 1 kg moke.
Masa pride res bolj suha, samo se da lepo oblikovati. Če dalaš po receptu (mojem), bi morali priti mehki, dokaj sočni medenjaki.
Maso je treba čez noč pustiti počivati zato, ker naj bi se v “vlažni” masi arome razvile drugače, kot v pečenih medenjakih (mene so tako naučili), jih pa sama velikokrat pustim počivati samo eno ali dve uri.
Veste, teh medenjakov že zeloo dolgo nisem pekla (le kako sem lahko pozabila nanaje???!)…in zato kopiram stare poste ker vam ne vem vem točno povedat, kaj in kako sem delala, sem pa vse svoje izkušnje v zvezi s peko teh medenjakov napisala sem gor in vse lahko najdete tu….
…ko gledam količino moke v osnovnem receptu, se mi nekaj malo dozdeva, da sem je jaz uporabila skupaj nekaj več kot 75 dag – saj pravim, dozdeva se mi, ne vem 100%….ampak tisto količino mleka dodajte na osnovni recept, torej na 75 dag moke….Se pa dobro spomnim, da sem tudi jaz dala več polnozrnate in zato manj bele moke….zdaj res upam da bodo tudi meni jutri uspeli 😉
Sonce rumeno, si jih delala po receptu Maye May z dodatkoom kandiranega sadja, tako kot jaz?? Si dodala v maso mleko ali ne?
Ja, tudi jaz se strinjam da so odlični….ma, več kot odlični!
Uspešno peko, zares upam da vam bodo uspeli tako dobri kot meni…in ne pozabite poročat sem gor! :))
LP, zala
No, še moje poročilo; danes sem jih dala naprej (fantu za rojstni dan) in kot po čudežu so bili še vedno zelo mehki, kot tisti kupljeni pa še lepo so izgledali.
Tudi okus mu je bil zelo všeč; naredila pa sem jih tako kot je v receptu – kroglice, ki so potem narasle v polkrog; nekaj sem jih pomočila v čokolado, na ene par sem dala polovičke orehovih jedrc in potem prevlekla s sladkornim ledom; del sem jih samo spekla, ko so se ohladili sem narisala gor smejoče obrazke, nekaj sem jih oblikovala v rogljičke, iz nekaj mase pa sem oblikovala črke njegovega imena in jih potem okrasila še s čokolado in barvnimi mrvicami.
Na pladnju je izgledalo zelo lepo, zelo pestro, ker je bilo toliko različnih, narejeni pa so bili pravzaprav zelo hitro 🙂 Se splača poskusit 🙂
lp
Forum je zaprt za komentiranje.