Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Meglenke – pravila uporabe???

Meglenke – pravila uporabe???

Kako je kaj z uporabo meglenk? Ali se uporabljajo ista pravila, kot za dolge luči? Jaz sem vsaj tako mislila, v nasprotju z nekaterimi. Mi vozijo pred mano z zadnjo meglenko, ki mi bode v oči, jim blendam, pa nič.

Sprašujem se tudi, zakaj je v avtomobilih tako nastavljeno, da lahko zadnjo meglenko vklopiš šele, ko imaš prve vklopljene. Meni se to ne zdi praktično, saj če v hudi megli vozim zadnja v koloni, bi rada prve meglenke izklopila, da ne bleščijo vozniku pred mano, zadnjo bi pa rada imela vklopljeno, ker ne bi rada dobila nekoga v rit….

Kako je s tem?

Če sklepam po navadah slovenskih voznikov, je treba ljudem pokazat, da ima avto meglenke, in to ob vsaki najmanjši priložnosti, najraje pa v dežju ob čisto normalni vidljivosti.

Mislim, da velja pravilo 50 m. Torej, če je vidljivost cca 50 metrov, meglenk ne potrebuješ.

V mojem avtu jaz lahko po mili volji izbiram, katere meglenke bodo prižgane, možno pa je, da gre za “varnostni” ukrep, s katerim proizvajalec prepreči nepotrebno prižiganje – spredaj namreč opaziš, da imaš prižgane meglenke, zadaj pa ne.

S prednjimi meglenkami tistih pred seboj ne slepiš, z zadnjimi pa tistega za zadaj zelo, ja! Mah folk je neuvideven, glavno, da je za njegovo rit poskrbljeno. Enako na cesti in enako povsod drugje. Ne vem, zakaj imamo pravila in razno razne lučke na armaturi.

Včeraj sva z možem vozila z obale proti domu v kar gosti megli. Meglenke smo imeli prižgane tako rekoč vsi. Zadnja pe je super v gosti megli. Ti si viden in avto pred sabo prej zagledaš. Tako tudi je, kajne ?

Živi in pusti živeti

Meglenko je lahko vklopljena edino, če si zadnji v koloni. Drugače je kaznivo.

---------------------------------------- Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar

Tole velja za zadnje meglenke, že iz vljudnosti. Tako da če vozite z vklopljeno zadnjo – in je še kdo za vami – jo izklopite!

Iz vljudnosti se tudi s sprednjimi ne vozi, kadar je kdo blizu pred vami. Kadar ste pa sami, pa velja pravilo 50 metrov vidljivosti.

Sicer sem pa tudi jaz skoraj obupal nad temi zadnjimi meglenkami… včasih še komu poblendam, če ima res močno in je ne ugasne – vendar je to zelo resignirano… Itak dvomim, da kdo sploh pogrunta, kaj mu/ji hočem povedat.
Mogoče je varianta, da malo zaostaneš in poblendaš z meglenkami. Mogoče… bo pa kdo skapiral, kdo ve?

Glede nastavitev… je pa odvisno od avta. Nimajo vsi tako. To je ena od stvari, ki s ejih pogleda, ko avto kupuješ.

http://www.varnostvprometu.org/index.php?nStran=ps&nPod=odg&nSvet=sb&id=50

Uporabljajo se meglenke samo v bistveno zmanjšani vidljivosti – to je manj kot 50 m.

V koloni se zadnja meglenka ugasne in jo ima prižgano zadnji vozeči. Prednje meglenke pa so relativno nizko postavljene in ne bi smele toliko motiti ljudi.

Lep pozdrav, Iztok http://www.facebook.com/avtoovernet Avto.Over.Net na Facebooku http://twitter.com/#!/avtoovernet Avto.Over.Net na Twitterju http://avto.over.net/ http://iztokfranko.tumblr.com/

4.odstavek 71.člena Zakona o pravilih cestnega prometa:
Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

Kazen, če nekomu svetiš z meglenko pod nos, je pa 40 evrov (8.odstavek istega člena).

Hvala vsem za odzive. Vem, da v hudi megli meglenke pomagajo, da si bolj viden in da ti prej opaziš avto, ki vozi pred tabo. Ta, ki je danes vozila pred mano, pa….1.. smo vozili v koloni, 2. ni bilo take hude megle.

Megla prihaja tudi v pasovih in jaz sem bila prepričana, da če za naslednjim ovinkom megle ni, pač izklopim meglenke. Skratka, takoj, ko je spet vidljivost boljša, jih izklopim.

Vidim pa ogromno vozil z vklopljenimi, magari ob sončnem vremenu.

na cesti vsak dan več voznikov, ki imajo prižgane meglenke. In to ob čisto normalnem vremenu. In ja če mene vprašate jih polovica sploh ne ve, da imajo prižgane, druga polovica se pa hoče pokazat, da imajo na svojem avtu meglenke. Ma nevem, bolana razlaga sicer, ampak očitno tako je, ker razloga ni niti najmanjšega da bi bile meglenke prižgane.

Jaz na dan naredim v povprečju po 300 km po naši deželici. In meglenke so na avtocesti ob megli/hudem dežju (ko nastane gosta meglica) zelo dobrodošla zadeva. Se strinjam,da se jih vklaplja samo, ko je nujno. Ne moreš primerjati vozila, ki ima vključene meglenke v megli na avtocesti s tistim, ki jih nima. Ker se pa te luči bolj malo uporabljajo, razumem šoferje, da velikokrat pozabijo, da so jih vključili. Kar sem že videla nesreč na avtocestah, raje kaka luč več odprta, kot pa slabo viden avto.
Vse štiri utripalke so zakon. Najboljša stvar, ki te opozori, da se nekaj dogaja. Pa me ne briga, ali je 500 evrov kazni. So me rešile že marsikaterega naleta.

Ne, ne, narobe si razlagate. Meglenke so zato, da avto izgleda bolj ˝športen˝ in lepši, da se vidi, da ima kot dodatno opremo meglenke, da pri 130km/h in več vidiš boljše na cesto (čeprav je snop svetlobe uporaben le do nekje 50km/h),…

Zgleda, da bom mogla še enkrat na teorijo. Kolikor vem, je treba ali vsaj je priporočljivo prižgat vse štiri utripalke, če se dogaja kaj nenavadnega. O kakšni kazni ti to?
Nekateri avti imajo to celo vgrajeno – pri nenadnem zaviranju najprej utripajo bremzlampe, nato pa še smerniki (če gre res za zelo naglo zaviranje).

New Report

Close