Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek medica

medica

Pozdrav
Nekaj časa nazaj se je pisalo o likerjih, mene pa zanima kako se dela medica. A kdo pozna recept.
Hvala
LP
Sonja

daš v usta žlico meda, pol pa gor spiješ štamperl šnopsa!

Hecam se; brez zamere! Pojma nimam ; sigurno pa katera ve!
Lep večer!

MEDICA ali medeno vino

Zmeša se med in vodo v določenem razmerju, se prevre, da se uniči prisotne kvasovke in doda plemenite kvasovke, nato se z mešanico ravna kot z vinom (vretje v pravem prostoru, se pretaka ipd). Po cca. 9 do 12 mesecih dobimo medico.

MEDENO ŽGANJE

V pravem razmerju zmešamo med (najbolje kostan) in žganje, pomešamo in postimo stati 2-3 dni, da se v žganju netopne substance usedejo na tla, da dobimo nemotno mešanico.

MT

Receptov je več. Običajne sestavine medenega žganja so: med, domače žganje, limona, klinčki, ci…, (nekaj sestavin mora ostati skrivnost)
… Vse sestavine je potrebno ogreti na primerno temperaturo, ohladiti in počakati, da se usede.

Stopnja alkohola je odvisna od {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žganja, vode kot dodatek za redčenjea alk. in količina medu ( za večjo sladkost je primerna tudi akacija in mešan med). Jaz osebno imam rada bolj liker kot tistega “za zobe umit”. “Liker” se mi zdi bolj za ženske.

Ko se zadeva “umiri” je čista in lepe zlate barve.

Aja, mož je čebelar. Če te zanima še kaj več – povej!

Lp

klama; nekaj me zanima, glede na to, da je mož čebelar; kako je možno, da med lahko normalno uživam, na propolis pa sem alergična!?
Mogoče bi mož kaj vedel?
Hvala!

Hm. Moža ni doma. Nekaj stvari pa sem “ujela” med njegovi izobraževanjem na to temo.
Propolis ima zelo specifično sestavo. Ima tudi lastnosti antibitoka in antioksidanta. Ali si morda alergična na kakšne antibiotike, pa morda sploh ne veš? Morda pa bi lahko bil kriv tudi lekarniški alkohol. Podrobneje se bom pozanimala, ko se mož čez nekaj dni vrne domov.

Malo sem pobrskala po moževih priljubljenih internetnih straneh in našla tole zanimivo stran. Morda ti bo v pomoč

>http://www.slovenski-cebelarji.com/forum/viewforum.php?f=5

Hvala ti!

Superca! hvala še tebi Cefizelj!

malenkost :))

Hvala Hop, Cefizelj.
Sem mislila, da znam. Očitno drži pregovor: Misliti ne pomeni vedeti.

lahko poskusiš, če ti je uspelo naredit aktiven link tako, da klikneš na predogled 🙂

Opla. Alarm iz otroške sobe.
Je že uredu. Smo atijeve “babe” same doma, pa je vse malo bolj drugače. Očitno se malo moje nervoze in atijeva odsotnost prenese na otroke. Ima za nedolčen čas rezerviran polni penzion na Zaloški 7 (UKC). Upam, da se čez nekaj dni vrne domov.

To z linkom bom preiskusila.

Kako se dela medica ne vem.
Lahko pa povem kot zanimivost tole.

Po starodavnem izročilu velja medica za afrodiziak.

Mladoporočenca sta jo pila v času po poroki, da sta imela dovolj spolne moči.
Od tod je nastal izraz “medeni tedni”

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

zanimivo!

pozdravljeni!

Najprej razčistimo s pojmi! Ne želim se delati pametnega, samo na tem področju je res kaos, celo glavnina čebelarjev nima razjasnjenih sledečih izrazov!

MEDICA = MEDENO VINO- raztopimo med v (neoporečni) vodi v razmerju, da dobimo željeno izhodiščno sladkorno stopnjo.. (mimogrede, s prevrevanjem uničimo aromo medu).. ob dodajanju ustreznih kvasovk usmerjamo alkoholno vretje.. pretočimo 2-3 x, zorenje (stabilizacija), čiščenje.. alkoholna stopnja 8-15 vol.{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

precej bolj zahtevno pripraviti kvalitetno medico kot vino iz grozdja, potrebno veliko kletarskega znanja + degustatorskega (med vsebuje minimalno kislin, zato je glede na vrsto medu potrebno poiskati pravo razmerje med kislino, sladkorjem in alkoholno stopnjo, da dobimo harmoničen okus)

vsekakor pa, če primerjam z oznakami za vino, gre za vino z ostankom nepovretega sladkorja

MEDENO ŽGANJE dobimo, ko medico destiliramo (ala žganjekuha), torej 40-45{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vol.st

tisto pa, kar imajo ljudje za medico pa je MEDENI LIKER – mešanica medu, žganja in destilirane vode, 22-28 vol{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} alkohola
zlo enostavno, samo glavna napaka je, da uporabljajo slabo žganje, ker bodisi dobro žganje ne poznajo ali pa mislijo da bo med prikril ta okus!

Bodite zahtevne stranke, s tem delate selekcijo v kvaliteti (in ceni)!

Pozdravček
Najprej se zahvaljujem za odgovore. Od sedaj naprej bom vsaj pravo ime uporabljala: medeni liker.
Sledi pa še seveda prošnja, če kdo ve prava razmerja oziroma, kako se to naredi?
LP
Sonja

Mi uporabljamo domače žganje. Upam trditii, da je žganje kvalitetno, ravno tako tudi med. Ne uporabljamo ostankov medu. Res pa je, da gremo morda včasih tudi v svojo škodo (Prodajna cena včasih komajda pokrije stroške). Bistvena se nam zdi kvaliteta in ne kvantiteta. Praksa pa je pokazala, da se bolj obnese več različnih vrst medu. Osebno nisem pristaš kostanja, ker vso zadevo pogreni, oz.ji podari en specifičen okus.

Recept za medeni liker: mislim, da je potrebno za 10 l žganja tudi 8-10 kg medu, destilirana voda pa je potrebna za znižanje stopnje alkohola, limonine lupine, klički in cimetove palčke. Vse skupaj se segreje.( Med, žganje in voda se ogreje tako, da med postane še bolj tekoč), dodaš dodatke. Potem pa je potrebno še počakati cca.14 dni, da se zadeva umiri in usede. Preliješ s pomočjo gimijaste cevke in paszi,da ne “potegne” usedline

Ob večji količini medu je običajno večja tudi usedlina. Če je medu manj, je liker bolj ” oster”.

Pa še cena medu = 1000, 00/ kozarec, medica pa 2000,00/l

LP.

Še to. Čebelar, po čem je tvoj med?

Tudi mi pogosto “delamo” medeni liker za pogostitev obiskov npr..
Me pa zanima,katere vrste med je najbolje uporabiti.Na zalogi imamo akacijo,kostanj-lipa,cvetlični.
Meni najbolj dopade iz akacije(sladka ženska pijača?!)

Kostanj je baje najboljši. Tudi moja stara mama je delala medico iz medu, vode, dodala pa je kar kupljeni alkohol. Kako je medica zgledala se ne spomnim. Me pa moti da meni nastane precej usedline, pa tudi barva ni tista prava kot jo vidim kje na štantih.
Mogoče kdo ve kaj je v bistvu netopni del oz. usedlina. To me zanima zato ker če je tam kaj “zdravega” je bolje piti dobro in motno.

Netopni del usedline je cvetni prah,zato je pri delu z medom akacije tega manj….

1350 SIT. Čebelarstvo je vključeno v kontrolirano ekološko pridelavo, letos pričakujem dovoljenje za uporabo znamke Biodar. Veliko ?? Ne, najmanj realno. Stroški so v enem letu narasli med 25 in 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in ne razumem kako lahko eni prodajajo med pod 1000 SIT. In znižujejo ceno še vsem ostalim.

Zdeva se mi zdi zanimiva. Kakšna pa je bistvena razlika med navadnim in ekološkim čebelarjenjem?
Morda v zdravljenju in nadomestni hrani-sladkorju?

Ja si kar blizu..

Nekaj pogojev / zahtev ekološkega čebelarstva:

določena so območja, kjer ni mogoče imeti čebel: industrijska območja, okolica večjih onasnaževalcev, večja mesta z okolico, 3 km od odlagališč odpadkov, določena oddaljenost od kategoriziranih cest, ..

edini problem je varoa – zajedalec na čebelah, brez zatiranja bi naslednjo zimo ostali brez čebel!! v ekološkem čebelarstvu za zatiranje lahko uporabljamo le organske kisline (mravljična, oksalna, mlečna).. ki se razgradijo do vode in ogljikovega dioksida .. uporaba seveda le izven sezone medenja

ostale bolezni so pogojne, so posledica neustrezne tehnologije, neznanja ali nedoslednosti

prav tako pri skladiščenju satja – dovoljeno je uporabljati ocetno kislino (kis) ali zamrzovanje

glede sladkorja:
priporočilo je, da so čebele naseljene na območju, kjer si lahko poleti in jeseni naberejo dovolj hrane za zimo.. takih območij je (danes) malo, zato čebelam pustimo nekaj medu ali jim dodamo med.. kontrolna organizacija lahko odobri dodajanje sladkorja – na primer v primeru suše v naravi in to izključno po zadnjem točenju medu !!

kontrolna organizacija opravi 1-2 nenapovedana pregleda na leto, ima v arhivu točne podatke, kje se nahajajo čebele in lahko vzamejo vzorce medu in voska

vsi postopki morajo biti dokumentirani:
nakup sredstev, čas točenja, higienska posoda, posode evidentirane (kje in kdaj točeno), vzorci vsakega točenja v arhiv – evidentirati prodaj

ustrezen prostor za točenje in shranjevanje medu

U splošnem je slovenski med kvaliteten!! Med čebelarji pa jih veliko uporablja nedovoljena sredstva, ki onesnažujejo med ali uporabljajo sladkor na nedovoljen način ali je vprašljiva higiena. Ali vede ali zaradi neznanja ni tako bistveno.

Kupci lahko veliko vplivate na vse to. A se ne vprašate, zakaj nekdo proda med (ali katerikoli izdelek) daleč pod ceno. Meni je sumljivo. In na drugi strani, visoka cena ni merilo za kvaliteto. Oznaka domači med ne pove nič o kvaliteti. Zaupanje je dobro, kontrola je boljša. Če kupite med z blagovno znamko ‘Biodar’ ali s prelepko ‘Slovenski med kontrolirane kakovosti’ pa za tem stojijo parametri kvalitete. Dovolj pošteno (objektivno) ??

Ekološki kmetje imamo dan odprtih vrat, ko povabimo stranke in vse ki jih zanima na ogled. Naredite si kakšen lep izlet po Sloveniji!

vzemi razmerje1-1 in segrevaj do 35 stopinj in mešaj, da se med raspusti, nato še precedi
kasneje lahko pred uporabo ponovno precediš
srečno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close