Medenjaki…kaj sem naredila narobe?
Hm, tudi moji se ne sesedejo, postanejo “polkroglice”…
Kakšna pa je krepasta masa, pa si žal ne morem predstavljati… Je pa morda danes tak dan, ker sem jih jaz tudi danes delala in mi tudi ni šlo od rok, čeprav so sicer nastali dobri, tako kot običajno, samo sem rabila celo popoldne, da sem jih spacala…
Ja, saj masa ni ravno “sočna” 🙂 jaz sem jih ravno danes pekla ponovno za mojo babi, ki sama ne zmore več napprne božične peke. Uspeli so super, celo bolje kot moji prvič prejšnji teden.
Jutri jih bom pekla še za nas, ker so res odlični. Sploh ne bom več delala drugih……Maja, napisala si da je osnovni recept od sestre Vendeline, prosim povej mi, kje si našla ta recept oz. v kateri knjigi? A je mogoče v tej ta novi, od založbe Valenovak??
en lep medenjakast pozdravček
zala
Tan,
masa pride kompaktna, tako da brez problema lahko oblikujem kroglice. Počivati pa jih pustim kakšni 2 uri, čeprav bi bilo morda bolje čez noč. Zakaj mora tako testo počivati čez noč?????Kako dolgo to tetso pustita počivati vidve, Maja in Tan?
Mogoče bom še danes naredila maso, tako da jih bom lahko jutri pekla.
lp zala
Tan, če bi raje imela “sesedene” medenjake, jih potem ko že oblikuješ kroglice, malo potlači, preden jih daš pečt. To sem jaz naredila danes in je izpdadlo čisto OK. To je samo nasvet, dobri so pa enako 🙂
NO, danes sem jih še oblila s čokolado, in sicer nekaj z mlečno in nekaj z belo čokolado (firma Manner). Najm!
lp
Jaz dam celo vrečko začimb, če delam iz ene mase in pol (včasih jih delam še za nečaka, ki jih potem domov odneseta in jih imata namesto sladkarij), se pravi iz pribl. 1 kg moke.
Masa pride res bolj suha, samo se da lepo oblikovati. Če dalaš po receptu (mojem), bi morali priti mehki, dokaj sočni medenjaki.
Maso je treba čez noč pustiti počivati zato, ker naj bi se v “vlažni” masi arome razvile drugače, kot v pečenih medenjakih (mene so tako naučili), jih pa sama velikokrat pustim počivati samo eno ali dve uri.
Recept je pa iz knjige Pecivo sestre Vendeline (ali pa morda Sladice SV). Ne vem natančno, je nimam pri sebi, bom pa pogledala in jutri sporočila. Izšla je pred nekaj leti.
Jaz sem jih oblivala s sladkornim ledom in s čokolado (včasih potem na sldkorni led s čokolado narišem smeškote) in komaj čakam, da odležijo še kak dan ali dva, ker so takrat najboljši…
Uživajte v peki.
Hej,
sem že pogledala…
Pecivo sestre Vendelina, Vale Novak, 1995.
Takole.
Knjiga je sicer kar polna receptov, pa moram reči, da mi jih večina kaj dosti ne ustreza, ker so še stare šole (sploh kake kreme polne masla in sladkorja), ima pa nekaj tistih klasikov: dober recept potico (tako in drugačno), štruklje, zavitke, itd.
Sama sem bila na kuharskem tečaju v Repnjah, kjer je takrat tečaj vodila neka sestra, ki je bila – ne vem več točno – njena sestra ali pa nečakinja/sestrična ali nekaj podobnega – in smo ful delali po Vendelininih receptih, samo – kot že rečeno – ful maščob, smetane, sladkorja, itd.
Je pa knjiga uporabna zaradi “klasikov”.
Maya MAy, havala lepa za vse odgovore. In še enkrat vse pohvale tvojim medenjakom, hvala da si recept delila z nami. Nekaj me je ravno pri tvojem izmed mnogih receptov pritegnilo, da sem se jih spravila pečt. Njam!
Zdajle grem pa delat maso, da bo lahko odležala čez noč. Jutri pa bom poleg medenjakov spekla še Evitine orehove ježke, Sacher torto (sem čisto prevzeta od Dunaja, ker sem jo jedla tam v soboto in to prav v Cafe Sacher, v hotelu), danes pa sem delala marcipanove kroglice s čokolado.Mnjam, mnjam, mnjam…..:)
lp zala
Sladkorni led se naredi tako, da v beljak dodajas mlet sladkor toliko casa, da dobis belo zmes. Mora biti bel in gosto tekoc. Jaz navadno naredim tako, da iz zlice zelo zelo pocasi stece (kot zelo gost med). Za en beljak potrebujes okoli 20 dkg sladkorja. Ce je prevec tekoc ga ne mores namazati po piskotih.
Forum je zaprt za komentiranje.