Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Matevž – razmerje

Matevž – razmerje

Rada bi skuhala matevža, pa ne vem v kakšnem razmerju naj dam krompir in fižol. Ve, izkušene kuharice pa ste najbolj verodostojen vir:)
Bi bilo razmerje 1kg krompirja in 1/2 kg fižola primerno?
Hvala vam za odgovor,
Nataša

No, z merami, koliko česa, imam pa vedno težave, čeprav to tudi jaz pričakujem od recepta. Pri matevžu je predvsem pomembno, da je krompirja manj kot fižola. Imaš že kuhan fižol?
Za nas tri po navadi skuham tri manjše krompirje, fižola pa itak cel lonec, da ga je še za kakšno solato, potem pa pretlačenemukrompirju počasi dodajam fižol, malo vode od fižola, česen, malo masti (khm, ja, ja, holesterooooooooool), malo poskusim, če fižol ne prevlada, je matevž bolj medel. Še to: vedno uporabljam fižol sivček, če ga nimam, matevža sploh ne delam.
Eno radovedno vprašanje: Kaj pa narediš zraven matevža?

Pri nas po tradiciji vedno, vedno , vedno kisla repa, pa malo “pocukram” z ocvirki.

Lep pozdrav in dober tek, Neja

pri nas poleg matevža jemo kislo zelje in pečenice. Razmerje pa … težko je reči – tako dolgo “poskušaš”, da ti okus odgovarja. 🙂

Tako “od oka” bi rekla 1/3 krompirja, 2/3 fižola. Zraven pa pri nas jemo kislo zelje ali repo in seveda pečenico. Ne vem, ampak krvavice mi nekako ne pašejo zraven.

Lep večer.

Julija

jaz sem pa mislil, da si zgrešila forum, da sprašujšeš o svojih ljubezenskih težavah v razmerju z Matevžem:)

Prihajam iz tistih krajev, kjer je matevž doma, Dolenjska in Bela krajina. Jaz ga naredim takole – naučila sem se od mame: vedno dam več krompirja kot fižola, recimo 3 : 2, krompir in fižol skupaj pretlačim v pire, ki mu dodam strtega česna in ogretih ocvirkov, po občutku ne popolnoma odcedim fižol, da laže vse skupaj pretlačim. Pire nadevam na krožnik in poleg dodam kislo zelje, potreseno z ocvirki. To pripravljam brez mesa, se pravi brez krvavic ali pečenic, ker se mi zdi že brez tega zaradi ocvirkov (brez njih pa ni matevža) dovolj izdaten.

tudi jaz ga delam 3:2. je pa stvar okusa. moji doma imajo raje obratno:) petra

Hvala vam za nasvete….razmerje gre od 1/3 do 2/3 fižola………..torej bo treba poskušat:). Zdi se mi, da bo tudi pri nas več fižola, saj ga imamo radi. Zraven bo pa kislo zelje, pečenice in še kakšen kos suhega mesa, saj nas bo na kosilu kar nekaj. Še enkrat hvala,
Nataša

Hvala za nasvet. Danes grem v trgovino po fižol sivček in upam, da ga bodo imeli. Še posebej se moram potruditi, saj mož praznuje rojstni dan, povabila bova pa njegove starše in sestro. Ocenjevalci bodo verjtno kar strogi:)
Nataša

Malo sem pozna pri tej razpravi, me pa zanima naslednje: ker matevža še nisem delala, bi ga pa poskusila, me zanima, če fižol pretlačiš skozi cedilo in lupine odvržeš ali pa enostavno vse skupaj pretlačiš in zmešaš? Se doda kakšna žlica kisle smetane?
Lp

Sicer sem samo jedla, ker je to taščina domena, vendar po videzu ti lahko zagotovim, da so lupine zraven. Če sem prav videla, pretlači kar z isto tlačilko kot za pire krompir.

Kisle smetane po moje ni potrebno dodajati, saj ocvirki dovolj namastijo. In kot pravijo zgoraj, brez ocvirkov ni matevž :-)) Mogoče bi se lahko šla kakšno manj holesterolno varianto in ocvirke zamenjala s kislo smetano, a to bo priredba matevža.
LP Mimi

Pretlačiš cela zrna kuhanega fižola, torej z lupino vred, zabela pa je sicer stvar okusa, vendar če hočete pripraviti “pravega” matevža brez ocvirkov ne gre.

pri nas pa možek ne mara vsega, kar je mastno (tudi zrezke secira na prafaktorje) tako da smo jedli brezocvirkovno varianto – pire in dodali smo samo fižol in je bilo o.k. Drugič sem sama probala z ocvirki – moj komentar – mož ne ve, kaj zamuja !!!
Pozdravček Mateja

najbolj mi dopade tisti, ki sprašuje v kakšnem razmerju je z Matevžem….hehehe

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close