Matevž – razmerje
No, z merami, koliko česa, imam pa vedno težave, čeprav to tudi jaz pričakujem od recepta. Pri matevžu je predvsem pomembno, da je krompirja manj kot fižola. Imaš že kuhan fižol?
Za nas tri po navadi skuham tri manjše krompirje, fižola pa itak cel lonec, da ga je še za kakšno solato, potem pa pretlačenemukrompirju počasi dodajam fižol, malo vode od fižola, česen, malo masti (khm, ja, ja, holesterooooooooool), malo poskusim, če fižol ne prevlada, je matevž bolj medel. Še to: vedno uporabljam fižol sivček, če ga nimam, matevža sploh ne delam.
Eno radovedno vprašanje: Kaj pa narediš zraven matevža?
Pri nas po tradiciji vedno, vedno , vedno kisla repa, pa malo “pocukram” z ocvirki.
Lep pozdrav in dober tek, Neja
Prihajam iz tistih krajev, kjer je matevž doma, Dolenjska in Bela krajina. Jaz ga naredim takole – naučila sem se od mame: vedno dam več krompirja kot fižola, recimo 3 : 2, krompir in fižol skupaj pretlačim v pire, ki mu dodam strtega česna in ogretih ocvirkov, po občutku ne popolnoma odcedim fižol, da laže vse skupaj pretlačim. Pire nadevam na krožnik in poleg dodam kislo zelje, potreseno z ocvirki. To pripravljam brez mesa, se pravi brez krvavic ali pečenic, ker se mi zdi že brez tega zaradi ocvirkov (brez njih pa ni matevža) dovolj izdaten.
Sicer sem samo jedla, ker je to taščina domena, vendar po videzu ti lahko zagotovim, da so lupine zraven. Če sem prav videla, pretlači kar z isto tlačilko kot za pire krompir.
Kisle smetane po moje ni potrebno dodajati, saj ocvirki dovolj namastijo. In kot pravijo zgoraj, brez ocvirkov ni matevž :-)) Mogoče bi se lahko šla kakšno manj holesterolno varianto in ocvirke zamenjala s kislo smetano, a to bo priredba matevža.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.