Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › MATEMATIKA-VEKTORJI

MATEMATIKA-VEKTORJI

Ma kaj nebi blo bolj prav z formulo: a*b=IaI*IbI*cos alfa

in pol IaI=koren a*a
[/quote]

Ja, zgornjo enačbo lahko uporabiš, ampak moraš potem najprej izračunati dolžino vektorjev CE in DF (ki sta seveda enaki), da boš to lahko vstavil v enačbo.

Ja, zgornjo enačbo lahko uporabiš, ampak moraš potem najprej izračunati dolžino vektorjev CE in DF (ki sta seveda enaki), da boš to lahko vstavil v enačbo.
[/quote]

ja sem zračunal in mi prideta oba : koren iz 75, ampak potem množim z kotom 120 in mi pride rezultat minus 37.5 a moralo bi +37.5

ja sem zračunal in mi prideta oba : koren iz 75, ampak potem množim z kotom 120 in mi pride rezultat minus 37.5 a moralo bi +37.5
[/quote]
Napačen kot gledaš. Kot med določenima vektorjema je 60 stopinj.

Napačen kot gledaš. Kot med določenima vektorjema je 60 stopinj.
[/quote]

ja ampak da sem prišel do dolžin vektorjev sem upošteval kot 120 ?

Prpa, a.

Da boste vedeli, da se za popravce ne začne učiti tri dni pred izpitom.

Ne učim se za popravne, ampak se v že naprej pripravljam za pouk, s katerim pričnem 1.oktobra.

Lp.

Ne učim se za popravne, ampak se v že naprej pripravljam za pouk, s katerim pričnem 1.oktobra.

Lp.
[/quote]

Delam nekatere dodatne vaje, katerih nismo predelali. Slednje pa mi bojo zagotovo prisle prau v nadalnjem studiju.

ja ampak da sem prišel do dolžin vektorjev sem upošteval kot 120 ?
[/quote]
Nisi napisal, na kakšen način si prišel do dolžin vektorjev. Sicer to niti ni pomembno, če si uporabil postopek, ki te pripelje do pravilnega rezultata. Dejstvo pa je, da moraš pri končnem izračunu v podatkih uporabiti dolžini obeh danih vektorjev ter kosinus vmesnega kota. In ta kot je v danem primeru 60 stopinj.

Spoznal boš družino Kovač. Upam, da se boš lepo imel v njihovi družbi. Oče Janko je star 36 let, mama Mateja je 4 leta mlajša od njega. Koliko je stara mama?
? Mama je stara 40 let.
? Mama je star 32 let.
? Mama je stara 35 let.

To resno sprašuješ za pomoč pri odgovoru?

Čudi me, da ste se vsi tako navdušeno vrgli v to nalogo, O KATERI JAZ NIMAM POJMA-pa da ne bo pomote, v šesti razred sem prišla leta 1978…..in sem imela tudi jaz vektorje, premice, daljice….in seveda tudi v srednji šoli, je pa res, da sem bila tudi ful zaprta za te zadeve in eno tako nalogo bi lahko gruntala cel popoldan. Takrat tudi telefona še nismo imeli, zato je bilo treba peš ali s kolesom do prvega sošolca, ki sicer ni bil daleč, razlagati pa sploh ni znal oziroma, kot bi poslušal ROBOTA, ampak res ne pretiravam….zato sem nalogo kar prepisala in še naprej seveda nisem imela pojma o ničemer….včasih me je pod okrilje vzel 6 let starejši sosed, ki pa je bil tako živčen, da bi me nekajkrat, ker parkrat nisem skapirala, kar klofnil…
Ja, tako je bilo v času telefonskega mrka, ampak smo vseeno naredili vsaj 4 letno srednjo šolo.
JE PA DEJSTVO, da znanja teh pisdarij nikoli in nikjer nisem potrebovala do danes, ne v službi in še manj kje drugje. Zato se sprašujem, kdaj bo to končno uvidel tudi nekdo v šolskem sistemu in nehal poneumljat otroke.

Mačke in miši

Če 5 mačk ulovi 5 miši v 5 minutah, koliko mačk potrebujemo, da ulovijo 100 miši v 100 minutah?

Vpišite število mačk, ki jih potrebujemo!

Očitno se nekdo malček poigrava in si je sposodil moje ime, vedite da sva zdaj očitno 2 Dejana.
Lp Dejan 1.

Poskusi takole:

CE = b (vektor) – 2a (vektor)
DF = -a (vektor) – b (vektor)

Če ta dva vektorja postaviš v koordinatni sistem, z začetkom v koordinatnem izhodišču, dobiš:

koordinate CE: x = – (3/2)a
y = višina enakostraničnega trikotnika s stranico a

koordinate DF: x = – (3/2)a
y = – (višina enakostraničnega trikotnika s stranico a)

Te podatke uporabiš za izračun skalarnega produkta danih vektorjev.
[/quote]

Pozdrav,

rad bi vprašal še eno stvar v zvezi z vektorji.

Točke A(-2,-1,3), B(4,-5,6), C(-4,2,-3) so oglišča paralelograma ABCD.
a) zapiši krajevni vektor točke D
b)zapiši koordinate presečišča diagonal paralelograma.
c)izračunaj velikost kota alfa

Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

tudi sama imam problem z eno matematično nalogo, ki je ne znam rešiti in sicer se glasi:

Izračunaj skalarni produkt vektorjev x in y, če je x=a-b-c in y=2a+b+c. Vsi vektorji a, b in c merijo 4cm, vektorja a in b ter b in c oklepata kot 135′, vektorja a in c pa 45′.

Prosim za pomoč

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close