Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Masa za oblikovanje jedilnih figuric

Masa za oblikovanje jedilnih figuric

Zdravo!

Zanima me, ali kdo ve, kje bi lahko kpila maso (baje se ji reče ticino masa ali nekaj takega) za oblikovanje figuric za na torte oziroma druge vrste peciva. Hvala.
Aja, sem iz mMribora, tak da bi bilo fino, če bi bilo to kje v bližini, sicer pa bom vesela vsakršne informacije.

Lep pozdrav vsem!
Maja

Ojla,

spodaj si lahko ogledaš spravljene ideje iz tega foruma in iz Kulinarike, če ponekod ni napisanega avtorja, se le-tem opravičujem 🙂 .

Sicer pa Ticino maso lahko kupiš pri Goljatu v Škofji Loki, mislim, da je cena 2000 sit/kg.

Pa srečno!

Evo obljubljeni recept za sladkorno maso:

80 dag sladkorja v prahu
40 dag mleka v prahu
8 dag margarine ali masla
15 dag beljakov

Skupaj zmešaš sladkor in mleko v prahu, potem dodaš zmehčano margarino, nato pa postopoma dodajaš beljake, da dobiš maso podobno plastelinu. Iz teh sestavin pride ogromno mase, zato si pripravim maso iz ene četrtine sestavin, vseeno pa sem recept napisala v originalu, kot sem ga dobila.

Maso lahko poljubno pobarvaš z jedilnimi barvami, samo paziti je treba pri dodajanju barve, da ne postane premehko, potem pač dodaš mešanico sladkorja in mleka v prahu. Tudi za potresanje rok in podlage si pustim v rezervi malo te mešanice, se mi zdi boljše, kot samo sladkor.

Sončen a mrzel (12 stopinj!!! brrrr) pozdrav. Baška

FONDANT

Za 1 kg fondanta potrebuješ. 750 g sladkorja primešaš 2 dl vode. Greješ, da se raztopi, dodaš 150 g grozdnega sladkorja in kuhaš pri 115 -117 stopinj, da se zgosti. Odstaviš in poškropiš z vodo. Zmes zliješ na marmornato površino in spet poškropiš. Malo ohladimo in nato z lopatko porivamo naprej in nazaj do bele prožne zmesi. Nato gnetemo z rokami.
S tem lahko prekrijemo torto. Če hočemo, da se sveti damo sladico za par minut v toplo ugasnjeno pečico. Recep se je znašel v mojem kuharskem zvezku, je iz nekje prepisan pa nimam pojma od kje. Piši, če ti bo uspelo.
Grozdni sladkor dobiš v DM-u in Mullerju (išči Trauben Zucker), pa tudi v lekarni, ampak tam je dosti dražji.

TIČINO MASA

Naj vam odgovorim na tale vprašanje o oblikovalni masi . Ta masa se imenuje TICINO masa narejena pa je iz beljaka in sladkorja v prahu.Jaz jo v službi uporabljam za izdelovanje razno raznih otroških figuric za na torto , za izdelovanje vrtnic in pa za poročne torte ( z njo oblečem torto da je lepo bela ) za kaj drugega pa že ne pride več v upoštev , ker je zelo draga.Zvvr7a upam da ti je torta uspela, upam da si maso ticino uporabila pravilno da si pujska naredila iz biskvita in kreme nato pa ga oblekla v maso ticina.Če pa sami doma delate to maso pa nikr zraven ne vmešavajte škroba ali česa podobnega, saj se mora živilo kot je škrob prekuhati ali prepeči, druga stvar pa je da se masa ne bo dala oblikovati ali lepo razvaljati , se vam bo trgala in boste živčnega pokasirale, verjemite sem že 10 let v tem poklicu.

Če ima katera kakršna koli vprašanja glede okraševanja tort se lahko osebno obrne na mene se s tem profesionalno ukvarjam.

Čao !

Zvvr7a, če imaš ticino maso pravilno skladiščeno na suhem in v foliji je rok uorabe zelo dolg. Harmonija je napisala, da se lahko hrani v hladilniku , vendar SE NE SME v hladilniku se nahaja vlaga in kondenz , kar pa ne sme prit v stik z maso ticina, saj bi bila zelo lepljiva in se ne bi dalo oblikovati , povrh vsega pa še trda.Obvezno pa mora biti v vrečki ali foliji, da zrak ne pride zraven , če pride zrak zraven se naredi skorja in ko jo zvaljaš se vidijo grudice.Ravno danes sem v službi delala rožice marjetke, pa sem jo malo preveč količinsko zvaljala in dokler sem vse rožice auštekala se mi je posušila, se zelo hitro suši in listki marjetic (zadnjih ki sem jih auštekala ) so se zlomili, ker so bili čisto suhi.

Upam , da sem ti vsaj malo pomagala kako se dela z maso ticina .

Pozdrav vsem !

Anera naj ti povem, da je ticina prišla v stik z vlago in naredili so se mehurji. Zanima me s čim si obmazala torto s kremo ( masleno ) ali z smetano ?, če jo obmažeš s smetano masa ticino zleze dol ali pa se naredijo mehurji iz preprostega razloga, ker smetana vsebuje veliko vlage in jo prenese na ticino.Naslednjič, ko boš krasila torto s ticino obvezno torto na tanko obmaži z masleno kremo ( stepeno maslo ali margarina ) samo ta krema zadržuje vlago in ko nanjo položiš ticino ostane v taki obliki kot mora biti.
Če boš tako naredila , kot sem ti napisala z masleno kremo , torto komot hraniš v hladilniku in bo drugi dan točno taka kot je bila prvi dan.

Na vprašanje obleči torto z marcipanom in nato s ticino, ti takole povem, da je škoda denarja saj je marcipan zelo drag, pa še ne marajo ga vsi in pa tudi ni potrebno, saj je dovolj, če torto obmažeš z masleno kremo in jo nato oblečeš v ticino.

Naj pa ti povem še , da ko valjaš maso ticino na pult posuj malo sladkorja v prahu, da se ti ne bo zalimala na pult in tudi bolj trda bo in boš lažje oblekla torto.

No zdaj pa sem se razpisala na dolgo in široko, upam , da sem ti pomagala, ko se boš lotila nove torte pa bove pred tem malo podebatirale, da ti bo lažje.

Ojla !

torto nafilaš, med plastmi in obvezno namažeš z masleno kremo, kot sem že opisala sporočilce pred teboj, nato pa jo postaviš v hladilnik , da se krema strdi. Tam , kjer boš valjala ticino ( miza ali kuhinjski pult ) poštavbaš s sladkorjem v prahu, da se ticina ne zalepi.Ticino razvaljaš na enkrat večjo velikost, kot je tvoja torta jo naviješ na valjar in položiš čez torto , začneš na določenem koncu torte in valjar razvijaš po torti, da oblečeš celo torto. Zdaj pa sledi najbolj zoprno opravilo, ticino moraš okoli torte, če je okrogla lepo naglihati, da bo torta estetska in brez gub, ko to storiš obrežeš vso odvečno ticino okoli torte, jo pregneteš in pospraviš za naslednjič.

Ta masa, ki jo ti delaš doma iz beljaka in sladkorja v prahu je taprava masa za oblikovanje ( ticino masa) v industriji ticino masa, kot ji pravimo slaščičarji no saj tako tudi piše na kanti.Ko sem bila v Franciji na seminarju smo sami delali ticino maso za oblikovanje in je bila ravno takšna kot pri nas v Sloveniji . Fora je samo v tem, da nas s ticino maso proizvajalci samo razvajajo, zakaj bi jo sami delali , če pa jo lahko kupimo, no kadar imam naročeno večjo količino tort to so predvsem petki, si ne prtedstavljam , da bi jo mogla delat sama, saj bi mi vzelo veliko časa.
Rebecca masa ticino se naredi iz beljakov in sladkorja v prahu, če pa želiš lahko za aromo , da ima boljši okus dodaš tudi sok limone. Sladkor dodajaš beljakom tako dolgo, da nstane trda zmes in jo lahko začneš gnesti, nato pa mora ovezno počivati najbolje je čez noč v neprodušni foliji ali dobro zavita v vrečki na sobni tem. in bognedaj v hladilniku, ker potem nisi naredila nič, saj masa zelo rada nase veže vlago, vam dam en primer : če bi imele sladkor v prahu izpostavljen vlagi, bi se strdil kot kamen in z njim si nimamo kaj več pomagat, nastanejo zelo velike trde grude. Pri masi ticino pa bi bilo isto saj me razumete.

Rebecca ne masa ticino se zelo lepo reže na torti ( no včasih je malo lepljiva ), ampak nič zato, saj se predvsem uporablja za estetski izgled torte, ponavadi jo pa nobeden ne poje, ko dobi kos torte na krožnik, saj je zelo sladka in tudi ( vsaj zame ) ne preveč dobra, no saj veste kupljene torte, vedno damo na stran na krožniku masleno kremo, ki jo je za prst na debelo.

Anera L. beljaka nič ne stepaš, samo sladkor mu dodajaš ( veliko sladkorja v prahu, da ne bo kakšna kristal sladkorja uporabila ).

Vidim, da imate, kar veliko zanimanje glede okraševanja tort ( bi bilo najbolje, da eno torto naredimo skupaj v živo ha-ha ), no saj ni slaba ideja pa še kaj bi vas navadila.

Moj fant je bil, ko sva se spoznala , čisti antitalent za torte, sedaj pa mi že veliko pomaga, ko naredim torto doma in mu je to delo tudi zelo všeč saj ni enolično vedno je drugačna oblika torte.

Živjo Petraa,

nekje si omenjala možnost prikaza tvojega znanja v živo? Imaš morda kakšne tečaje?
Močno si želim izpopolniti svoje znanje, ki je realno gledano začetniško. 🙂
Torej, če obstaja možnost, bi z veseljem vsrkala kaj, očitno ga je veliko, tvojega znanja in izkušenj.

LP

Čeprav nisem slaščičar sem se tudi jaz sam lotil in spekel torto za svoj rostni dan. Vse kar sem rabil sem dobil v http://pekis.si/trgovina/sladkorna-masa-ticino-fondant

Prijatelji pa so si oblizovali prste 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close