Marmeladne orgije
Živjo!
Danes nameravam kuhati slivovo marmelado. Prvič. Mislim, da samo kuhanje marmelade ne bi smelo biti problem, zanima pa me, kako jo shraniti v kozarcih. Nekaj sem že iskala po netu, ampak je tako komplicirano. Vem le to, da je treba še vročo vliti v kozarce, kako pa potem zapreti, je pa že problem. Nekateri nasveti so v smeri uporabe celofana, čistega alkohola, pa potem dati kozarce še v pečico…..skratka: ali kozarce lahko še vroče čisto običajno zaprem s pokrovčkom, shladim in shranim v kleti? Za odgovore in vaše izkušnje bom zelo hvaležna! LP
Jaz kozarce in pokrovcke segrejem v pecici pri 50°C. Nato jih sproti jemljem iz pecice in napolnim z vroco marmelado. Takoj zaprem s toplim pokrovckom in dam na stran. Nato vse skupaj pokrijem z brisaco in pustim, da se pocasi ohlaja. Do zdaj se mi se nobena marmelada ni pokvarila.
LP, maja
Tudi jaz že vsa leta delam kot Majuska (le da namesto brisače uporabim koco) in še nikoli se mi ni povarila. Je pa mama pred nekaj leti prišla na dan z idejo, da moram poskusiti z obračanjem kozarcev “na glavo”, ker tako dela njena sodelavka in je tako prav. Ker sem tudi sama že večkrat zasledila, da je treba kozarce obrniti, sem pač poskusila. Že prvi kozarec, ki sem ga obrnila, se je odprl in vroča marmelada se je razlila po koci. Od takrat niti ne pomislim, da bi delala drugače kot sem do tedaj.
Malo sem se razpisala. Prepričana sem, da ti bo marmelada uspela. Ni je namreč čez dobro domačo marmelado.
Hej!
Ce je marmelada pravilno skuhana, kozarcki vroci iz pecice, lahko v pomanjkanju pokrovckov zapremo tudi s celofanom ( se pa ta pravi celofan tezko dobi – so ze plastificirani). Vcasih sem samo z njim pokrivala. Koscek celofana potegnila po domacem zganju ( na kroznicku) in z dvojno elastiko tesno zaprla. Potem pod koc:) Ko se ohladi, celofan vakum malo potegne navznoter. To je znak, da je vse OK. Najprej vidimo na notranji strani nekaj drobnih kapljic ( kondens), potem zgine. Shranek je zavarovan:))
Cez pa potem prevezem se lep kariran prticek z monogramom ali skvackan.
Primerno za darilce.
Nic obracanja na glavo. Sestri je letos tako stekla paradiznikova omaka.
Sicer ne bi smela, ce bi bili pokrovcki novi. rado se zgodi pri ze rabljenih pokrovckih.
Jaz pa na glavo obracam pollitrske steklenice z gumijastim pokrovckom – kapico, ko delam paradiznikov sok. Tudi preizkuseno. Vsaka taka kapica se ohlajena malce potegne navznoter.
Veliko dobre marmelade:))) Babi
tinca
kako si vedla, jaz sem jo letos delala, za Božičkova darila! Pa nisme komplicirala … zmiksano melonino meso in sladkor (želirni, razmerje 1:1), dodala sem nariban svež ingver in stolčena kardamom semena (na pol kg melonin mase žličko začimb), kuhala slabe pol ure na majhnem ognju in to je to .. božanska je!
Neži
Pri nas pa vedno na napolnjene kozarce zlijmo malce ruma, ga prižgem in potem zaprem s pokrovom. Tako naj bi se naredil vakuum, ker naj bi ogenj porabil ves zrak pod pokrovom. Samo se vakuum naredi tudi brez tega.
Sama tudi obračam kozarce, pa se mi še nikoli ni nič razlilo.
Najbolj važno je, da so kozarci res čisti in da morebitne kapljice marmelade na robu kozarca obrišeš z v alkohol (rum) namočeno krpo, preden kozarce zapreš.
Jaz jih ne segrevam v pečici, ampak jih operem v pomivalnem stroju na 70 stopinj (najbolj vroč program), ko stroj konča jih pa še vroče poberem ven, napolnim z marmelado in zaprem.
Forum je zaprt za komentiranje.