Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marmeladne orgije- ali kombinacije

marmeladne orgije- ali kombinacije

Hej!

Ker se je ze obrnilo, zacenjam novo. Za pogum vsem, ki imajo rade razlicne kombinacije marmelad.

Breskove marmelade ponavadi ne kuham, ker mi je ljubsa marelicna. Ampak letos sem poleti dobila nekaj zelo aromaticnih breskev in se nekaj z necepljenih dreves, ki imajo prav posebno aromo. Sem jih zamrznila in danes iz njih skuhala res njami marmelado.

Kolicin ne vem, ker je bilo vse ze narezano. To se itak dela po posluhu.
Zahvaljujoc se raznim dodatkom, je nastala res njami marmelada!

breskve ( za eno sirso kastrolo)
pol naribane ingverjeve korenike
sok 1 cele limone, malo na tanko ostrgane neskropljene limonine lupinice ( brez belega)
10 komadov neoluscenega kardamoma
5 nageljnovih zbic, nekaj oluscenih pinjol
odlomljena skorjica cimeta – ( prah naredi marmelado malce pacasto)
trsni rjavi sladkor – po okusu

Kuhala slabe pol ure, limonin sok in sladkor dodala proti koncu, zeliralo zelo lepo.
Odstranila potem samo skorjico cimeta, kardamom in pinjole sem pustila.

Disalo bozansko in okus, za se oblizovat. Ingver je res plemenit:)))

Lep pozdrav Babi

Mmmmm! Zapeljivo, kot obeta ze naslov. Babi, vidim, da te dobra literatura (kot voda za cokolado) se dodatno navdihuje :)))

Nekaj podobnega (dodatek ingverja, limet in pomaranc) sem naredila lani iz dobrih domacih cespelj, ki so bile nekoliko prezrele, ze kar malo gubaste – kljub temu, da sem dala zelo malo sladkorja, je krasno zelirala. Mi je pa kozarec, ki sem ga imela dalj casa odprtega v hladilniku, vseeno splesnel (kar se marmelade tice, sva bolj “sibka” porabnika).

Pozdravcek na primorsko!:))

proxima

Hej, Proxima:)

O ja, v veliko knjigah dobim navdihe; recimo Nekateri so pritekli ( avtor mi je sedaj zbezal – mogoce Norman),
krasen, ne lahek roman iz petdesetih: tudi film z Dean Martinom, Sherly Mclain in Frank Sinatrom so posneli, je ze taka.

Nekaj strani je opisa kuhinje in pripravljanja vecerje. Fant, povabljen na vecerjo, do potankosti opazuje vse, opravo v kuhinji, kjer so tudi knjige, vsak gib dekleta, surovine, stedilnik s pecico in arome, ki se sproscajo… In pisatelj najde za vse cudovite stavke.
Pri tako vsakdanji stvari je lahko veliko poezije:), seveda, ce kdo to vidi in zna opisati.

%%%%

Ker dam v marmelado minimalno kolicino sladkorja, dam za vsak slucaj v majhne posodice in v zamrzovalnik, pa nic ne splesni:)))

Jaz pa imam kar nekaj odjemalcev! Tudi v Anglijo potuje. Sama pa tisto brez sladkorja dam v jogurt.

Lep pozdrav Babi

Živjo, se pridružujem marmeladni debati- letos imam v planu za novoletna darila pripraviti majhne pomarančne marmeladke ali želeje, še ne vem točno. Razmišljala sem, da bi dal v žele npr. malo arancinov, razmišljala pa sem tudi, da bi bilo fino narediti tudi kakšno malo bolj “začinjemo” varianto, pa ne vem kaj bi se skladalo s pomarančnim okusom. Teh zadev ne poznam toliko, ponavadi kuham navadno jagodno ali borovničevo marmelado brez dodatkov. Če ima kdo kakšen namig zame, bom zelo vesela.
LP
K.

Hej, Ka!

Imam 10 knjigic Dr. Oetker z raznih podrocij: zelisca, skuta, zacimbe….
Ena od njih je tudi: Marmelade, dzemi…vsemogoce kombinacije s slikami raznih darilnih aranzmajev – disavni kisi, olje, marmelade…v lepih kozarckih, steklenickah.

Tam je kombinacij za marmelade res veliko:)

Pikantnost da ingver, tako moska marmelada postane. Veze se lepo tudi z agrumi. Moja breskova z ingverjem malce pika po jeziku in je res dobra.

Kardamom, klincki, zajbelj, listici limonine melise, meta, celo rozenkravt…vse to lahko uporabis. Sama malce poskusam z majhno kolicino in ce je dobro, grem dalje:)

Tudi mandeljni, pinjole naredijo marmelade in zeleje malce posebne. Se zlasti v zelejih je tudi vizuelno privlacno.

Lep pozdrav Babi

Hvala za informacijo Babi, bom malo eksperimentirala. Ideja z mandlji narezanimi na lističe mi je kar precej všeč. Bom še videla kako se bom odločila.
Lep vikend,
K.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close