Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marmelada v pečici?

marmelada v pečici?

Pred časom sem brala, da nekatere kuhate marmelado v pečici, a se ne spomnim podrobnosti. Zdaj tudi z iskalnikom ne najdem nič na to temo. Mi lahko kdo osveži spomin, imamo veliko sliv in bi radi naredili marmelado – po možnosti brez sladkorja.
Hvala in lep pozdrav, Nea

Ojla,brez sladkorja se je meni pokvarila, sicer pa naredim tako: prejšnji večer očistim sadje, ga dam v posodo, kjer se bo kuhalo ( namaži robove z oljem, da se lažje pomije), potresem s sladkorjem (okrog 50-60 dag na kg sadja), pokrijem s krpo in pustim, sadje spusti sok.
Naslednji dan kuham na štedilniku približno eno uro, da se vse zmehča, nato zmiksam s paličnim mešalnikom in dam v pečico na 180- 200 stopinj, med vratca zataknem kuhalnico, da izhaja vlaga, potem kuham še kake 3 ure, morda slive tudi manj ( ponavadi kuham vsaj 6 kg sadja naenkrat), ko se ti zdi, da je že, nekaj žlic vzemi stran in ohladi, da boš videla, kako gosta je.Če bo količina manjša bo tudi čas kuhanja krajši.
V pečici pomešam samo na kake pol ure, temperatura je odvisna od pečice, jaz dam tako, da počasi vre, brbota.
Upam, da se boš kaj znašla s tega romana, pa naj dobro rata, lep večer

Hojla!
Jaz marmelado kuham približno takole.
SLive izkoščičim in jih v multipraktiku zmeljem, stresem v malo globlji pekač, dodam malo ruma (lahko tudi žganja) in kuham (pečem?) v pečici toliko časa, da se razpusti in malo zgosti. Nato dodam fruktozo oz. sadni sladkor (nisem ljubitelj sladkorja), dobro premešam in nadaljujem s kuhanjem. Fruktoze pa dam “od oka”, odvisno koliko so slive sladke. Kuhana pa je takrat, ko kapneš v kozarec vode nekaj marmelade s kuhalnice. Če plava, še ni kuhana, ko potone pa je gotova. Od takrat dalje pa je samo od tebe odvisno koliko časa jo še kuhaš oz. dlje ko jo še imaš v pečici, bolj bo gosta in s tem tudi trda.
S še vročo napolnim kozarce z alu pokrovi in zavijem v odejo, da pokrovi dobro primejo. To delam že veliko let, tudi moja mama je delala tako, pa se nikoli nobeni ni pokvaril niti en kozarec.
Do sedaj so jo še vsi pohvalili, da je zelo okusna.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close