Marmelada iz kakijev brez sladkorja
Pozdravljene,
mene pa zanima, ali je mogoče skuhati marmelado iz zrelih kakijev brez dodatka sladkoja. Nekaj malega ga bomo lahko pospravili v skrinjo, a večino moramo pospraviti drugače.
Naš malček poleg češenj prenaša le še kaki in bi bila namenjena zanj.
Pred časom smo skuhali slivovo marmelado brez sladkorja in je dobro ratala.
Ali kdo ve, kako je pa s kakiji? Nekje sem prebrala, da ko skuhaš, je sladka, ko pa čez čas odpreš kozarec, je trpka oz. ima okus po nezrelih kakijih.
Hvala za nasvete in izkušnje na to temo.
lep pozdrav.
Tole o trpkosti zanima tudi mene. Jaz menim da je tu odločilen čas kuhanja. Če predolgo kuhaš postane trpka.
Pred leti sem jo skuhala (po starem, samo sadje in sladkor). Če sem hotela da se mi dovolj zgosti sem jo morala kar dolgo kuhati. Najprej je bila odlična(še med kuhanjem), kar naenkrat pa je dobila okus po neumejenih kakijih. Sem mislila da bo mogoče v kozarčkih izgubila trpkost, ampak ga ni.
Zato me še vedno zanima KOLIKO časa jo kuhate?
Glede trpkosti je tako. Čim se v marmeladi znajde še tako majhen delček trpkega kakije, je marmelada zanič. Tako da bodite pri izbiri sadežev neizprosne – samo res zrele ali prezrele dele kakija v marmelado, vse ostalo proč. Marmelada bo odlična, jaz dodam še malo limonovega soka, tudi cimet lepo paše h kakiju.
JAz sem ravno dobila recept od gospoda, ki je lani dobil za svojo kakijevo marmelado zlato medaljo. Je rekel, da jo kuha le 15 minut, doda na začetku kuhanja še nastrgana jabolka (zaradi pektina) in do 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} katerega koli sladila (on je dodal surov sladkor, jaz bom pa kokosovega. Jaz grem konec tedna na praznik kakijev v Strunjan, ker so mi poznavalci, ki so hudi gurmani povedali, da je tisti kaki med vsemi v SLO daleč najbolj okusen…
Pozdravljeni jaz sem letos prvič kuhala kakijevo marmelado .Vsak sadeš, predem sem dala v kozico
sem pokušala zaradi trpkosti in vsi so bili vredu. ko pa je zavrela in sem jo kuhala nekaj časa 20 minut približno je že dobila okus po trpkosti. Zato sem jo hitro spravila v kozarce.Ugotovila sem da kakijevo marmelado je treba samo prevret in spravit v kozarec . Dober tek .
Forum je zaprt za komentiranje.