Marmelada iz grozdja
Zala, tale dva recepta imam shranjena, ne vem, od kod, mogoče prav iz tega foruma.Upam, da si boš z njima lahko pomagala. Delala jo še nisem, čeprav premišljujem, da bi jo delala iz jurke, ker jo imamo doma.
Marmelada iz grozdja in… z ananasom: 0,5 kg grozdnih jagod, 0,3 kg svezega olupljenega ananasa brez sredice, 1 kg zelirnega sladkorja in sok iz 4 limon;
Jagode operes, prerezes na polovico in odstranis pecke, zmesas 3/4 jagod s palicnim mesalcem, ananas narezes podolgoma na majhne koscke, nato zmiksane in polovicne jagode in koscke ananasa pomesas z zelirnim sladkorjem in pokrito pustis preko noci.
Naslednjega dne dodas se limonin sok nato vse zavres in 4 minute mocno kuhas. Nato preizkusnjo za zele ( na hladen kroznik zlico maremelade in nagnes; ce pocasi stece potem je v redu), nato se vroce v vroce kozarce in zapres z vrocimi pokrovi
JURKINA MARMELADA
1kg grozdja (jurke), 60 dag sladkorja (svetujem nekoliko manj, da bo marmelada redkejša). Grozdje kuhaš 20 minut, nato ga spasiraš skozi cedilo in spet kuhaš 20 minut. Dodaš sladkor in ponovno kuhaš 20 minut, nato daš marmelado v tople kozarce in v pečici na 50 stopinj osušiš kozarce in marmelado pustiš ohladiti v pečici.
LP
Zala mislim da sem ravno tebi prepisovala dva recpeta iz knjige, morda si pozabila na njih, pa ti morda pride prav, če ne pa tudi ok, te pa samo lepo pozdravim :-)))
p.s.: zadnjič sem si drznila dati link na tvoj album in na tvojo medeno hišico na forumu Skrinjica idej, je nikakor ne morem pozabiti, tako krasna je. Upam da nisi huda zato!
Joj, sonce rumeno, kje se potepaš?! Sem se prejšnji teden vrnila s potovanja in sem imela vročega in rumenega sonca na pretek, ko pridem domov, pa tole jesensko vreme….
Veš, da sem prav na to študirala, kje so le ti recepti ki si mi jih poslala….in evo, pridem na forum in me že čakajo 🙂 Res hvala lepa, nisem pozabila nanje, sem jih pa imela nekje bolj globoko v spominu :)))
Kar se tiče medene hiške, seveda nisem huda 🙂
Jana, tudi tebi hvala za recepte – mislim da bom malo pokombinirala recepta od tebe in od našega rumenega sončka, in bo nekaj že nastalo……msilm da bom dodala samo hruške in limono, buče nimam, mogoče bom dodala še jabolka…..itak bom delal šele za vikend in imam do takrat še čas!
LP, zala
Sonce, bilo je SSSUUUPPEEERRR 🙂 Spodaj mi jeen kolega zrihtal malo “vez” in tako sem navezala ful dobre stike z enim dekletom in še enim njenim sodelavcem (samio mladi do 27 let), in še nekaj jih je bilo v naši skupini, iste generacije kot jaz….no, in potem sta nas onadva vozila z avtom po celem Dubaju, vsak dan na plažo zraven hotela Burj ala arab, in zvečer po najboljših dubajskih nočnih klubih (in čeprav smo bili še za dubajske zakone maldoletni – polnoletnost šele pri 21 letih – sta nas spravila not, seveda samo preko svojih poznanstev :))) Je bilo kar precej zanimivo opazovat vse skupaj 🙂
Ja, seveda smo jedli dobro! Kaj dobro, zelo dobro! Ravno njihova hrana je meni takooo ljuba, zaradi vseh tistih začimb in sploh sestavin…..veliko strežejo tudi kar surove zelenjave, ki jo potem pomakaš v vse tiste namaze in omake…..pa krasen kruh imajo, takšen tanek, vmesna varianta med tortijlo in testom za pizzo 🙂 Kapo dol!
Pa da o slaščicah ne govorim…….bom res raje kar tiho 🙂 Izbor takšen, da se ti zvrti, in okusi božanski! Še zdaj išem recepte po inetrnetu za razne halve, baklave ipd. Zelo veliko uporabljajo tudi pistacij.
Recepta žal nimam nobenega, samo raložit znam za eno zanimivo in izjemno dobro sladico (ki sploh ni preveč sladka), kako se pripravi – imenuje se “bici-bici” in je v bistvu rižev puding: skuhaš mlečni riž (obvezno okroglozrnati), malo po okusu sladkaš, kuhanega ohaldiš in dodaš okoli 2 žlici rožne vode (iz vrtnic). Nato ga 2/3 zmiksaš, primešaš nezmiksano tretjino in nadevaš v lične skodelice. Potreseš s seseklanimi pitacijami ALI pa dodaš kepico vanilijevega sladoleda ali sladke smetane…..
Ima okus po vrtnicah 🙂
LP, zala
Oooo, to pa je razkošje in užitek – z domačini raziskovat deželo :-)))
Super super.
Tudi tale recept se krasno bere, ampak kje pa naj dobim rožno vodo??? A misliš da bi bila marmelada iz rožnih cvetov tudi ok? za okus? Sem jo ravno včeraj dobila v dar od prijateljice, ki se je vrnila iz poročnega potovanja po Franciji.
Forum je zaprt za komentiranje.