Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Marmelada iz grozdja – sorta izabela

Marmelada iz grozdja – sorta izabela

Doma imamo ogromno grozdja sorte izabela, pa me zanima, če je kdo že delal marmelado iz te vrste grozdja. Ali se grozdje normalno kuha s sladkorjem – kaj pa peške in lupina? Je dobro kombinirati s katerim drugim sadjem?

Aja, ali je dobro da kuham z navadnim sladkorjem ali mora biti obvezno želirni sladkor?
Vsak predlog bo dobrodošel. hvala.

Vse marmelade iz vsagega sadja, se kuha po istem principu!!

Z ISKANIKOM POIŠČI = MALO MORJE RECEPTOV ZA RAZNE MARMELADE.

Bistvo sladkorja kot dodatka marmeladam je prevsem zaradi konzerviranja (in malo zaradi okusa – marmelade naj bi bile že po defoultu slatke). Želirni sladkor pa pripomore k hitrejšemu želiranju torej se sadje manj časa kuha in tako se morda ohrani kak odstotek koristnih sestavin več. Ker pa določeno sadje nima veliko pektina (naravno želirno sredstvo) je priporočeno, da se marmelada iz tega sadja kuha z želirnim sladkorjem, drugače pa je pravzaprav vseeno kateri sladkor dodaš.
Veliko pektina imajo slive, jabolka, agrumi in morda še kakšno.
Če se kuha marmelada iz pečkatega sadja, ga pač spasiraš, če ne želiš pečkov v marmeladi, ni pa nujno. V primeru pasiranja se praviloma najprej nekaj časa kuha sadje brez sladkorja, nato se prepasira sadje, oz .na kak drug način odstrani semena, nato se doda sladkor in skuha do konca, ter polni vroče v sterilizirane kozarce tako kot vse ostale marmelade.
Če ne dodaš nič sladkorja ima takšna marmelada malce skrajšan rok uporabe, lahko pa se hrani tudi v zmrzovalniku.

Glede na to, da je spodaj post o malo drugačnih marmeladah, sem pač vprašala, če je katera delala podobno marmelado.

Pe ne bit huda, fejst huda. Sama uporabljam iskalnik, tako da ni problema.
Pa lep dan.

Ina, jaz ti ne znam čisto nič svetovat glede kuhanja marmelade, ampak ti bi pa mene zadovoljila že s tem, če bi mi napisala, kje raste ta trta Izabela, ker jaz sem na to grozdje NORA. Lansko leto mi je celo stanovanje dišalo, pa je bila samo ena polna skleda tega grozdja na kuhinjski mizi:-))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close