Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marelični knedlji

marelični knedlji

Lepo pozdravljeni!

Ne najdem z iskalnikom, zato vas prosim za kak dober recept za krompirjevo testo za knedlje (da niso trdi, niti pocasti). in kako dolgo se kuhajo (tako sveži kot zamrznjeni).

Najlepša vam hvala za pomoč

Jaz naredim marelične ali češpljeve knedle kar po občutku.
Cel krompir skuham, ko je kuhan še vročega olupim in stisnem skozi tisto stiskalnico za krompir. Dodam malo margarine (1 žlico), žličko soli, 2 jajci in moko po potrebi. Dobro pregnetem.
Gledam pač, da je krompir res lepo spasiran, da ni kakšne grudvice vmes.
Pustim, da vrejo 10 minut, vendar navadno enega probam prej, da vidim ali so kuhani.
Za te cmoke (knedle) so pa še tudi druge variante testa, npr. skutino testo, kuhano testo (paljeno).

Tudi jaz bi ti težko dala “recept”. Testo naredim čisto po občutku.
Knedle poberem iz vode, ko pridejo na vrh. Ker delam samo slivove, jih potem polijem še z na maslu praženimi drobtinami in slivovim sokom. Njaaamiiiii!

Hej, asilar!

Sem ena tistih, ki ne prijateljuje prevec s krompirjevim testom, ker je z njim kar precej dela in se uspeva mi ne najbolje. Meni se je po soli vedno mudilo s kosilom.
Potem sem osvojila skutino testo in je bilo zelo pripravno. Preden sem sla delat, sem ga hitro umesala,lepo je pocivalo v hladilniku in potem samo
napolnila zmarelicami ali cespljami.

Knedelni so rahli, bogati beljakovin in res dobri. Ker so vsem mojim vsec, nadaljujem z njimi.

S tem pa ne pravim, da niso parvi krompirjevi, ce vam uspejo, tudi njami.

Pozdravcek z vroce obale Babi

Lep pozdrav!

Jaz bi pa prosila za recept tega skutinega testa za knedl’ce. In mora obvezno počivati?

Hvala in lep dan še naprej, Aleksandra

Tudi jaz naredim tako, kot Alena. Po občutku. Moj namig: testo nekako lepše rata, če uporabiš ostro moko.
Kuhajo se tako dolgo, dokler ne plavajo na vrhu. Jaz dam v vodo, v kateri se kuhajo, žličko olja, potem se manj “pocajo”.
Raztopim maslo, na njem svetlo popečem drobtine (naredim precej suhe), dodam malo sladkorja in cimeta in v tem povaljam cmoke, preden jih postrežem (kar iz kropa jih dajem v drobtine). Njami!

Skutino testo: malo manj kot pol kg skute (okrog 40 dag), kos masla (5 dag), 10 dag zdroba in 10 dag moke, 2 jajci.
Skuto pretlačimo in vanjo vmešamo stopljeno maslo, dodamo vse sestavine in zamesimo testo. Oblikujemo svaljek in ga razrežemo na manjše delce. V vsak delec potem zavijemo polovičko marelice.

Mene zanima če sedaj delate cmoke iz svežih marelic? To pri nas jih namreč ni več za dobit…

Hej, Aleksandra!

Je bilo lepo na morju?

Kresnica je ze napisala recept. V moji knjigi jih je kar nekaj s skuto; v enih je vec zdroba in samo malo ostre moke,v drugih samo moka, tudi drobtinice namesto moke. Ene imenuje svaljki, druge zlicniki, polnjeni so pa cmoki.

Delam tako kot je napisala Aleksandra. Je pa odvisno od skute.Ce je bolj mokra, rabi vec zdroba. Pomagam si tako, da jo zavito v gazo obesim cez noc, da se odcedi odvecna voda. Pociva pa zato, da se zdrob ali moka
napneta, potem je rahlejse. Se to: ne naredi pregosto, ker se potem, ko pociva zgosti.

Vcasih naredim tudi brez dodatka masla. Enako dobro.

Pri nas se vedno dobimo sveze marelice.Sicer jih vedno nekaj zamrznem za
kasneje.

Joj, kaksno neurje je bilo po Sloveniji. Na obali pa zgoce sonce. Lp Babi
Lp Babi

Babi, tudi pri nas je bilo kar pestro… Živali so se kar poskrile po stanovanju, tako je treskalo. Pa tudi v strešnem stanovanju je dež veliko bolj glasen kot sicer 🙂

Zdaj bom verjetno vprasala malo hecno, ker je vam verjetno vsem jasno, ampak vseeno – a ta zdrob je pšenični zdrob?

Helena

Helena

Hej!
Nic hecno, morala bi biti natancnejsa v pisanju; res je psenicni zdrob. Lp

Čer!

Hvala za recept in trud. Vsekakor bom poskusila s temi cmočki.

Moj fantič jih ima zelo rad, pa še nimava vseh pripomočkov v kuhinji in tako odpade packanje s krompirjem. Res hvala, sedaj bo dobil revček tudi kdaj in kdaj cmočke za kosilo 🙂

Morje je odpadlo, smrt v družini in moje zdravstveno stanje še tudi ni čisto v redu :((

Lep jutrišnji dan želim, Aleksandra

Hej, Aleksandra!

Potrebna si malo tolazbe in crkljanja. Res iskreno sozalje.

Me je kar sram; vem, da so nekje v posebni rubriki shranjena vsi maili in naslovi, toda sedaj bolj ko pritiskam, vecja zmeda nastane.
Prooosim, samo poslji en kratek mail, da pridem do tvojega naslova.
Hvalain lep pozdrav Babi

kresnica, katere zvalce vse pa imate pri vas? 🙂

Mačka in psa 🙂 Čeprav sta samo dva, je kar živahno 🙂

Prav najlepša hvala vsem skupaj! na tem forumu sem bolj nova, vsaj z oglašanjem. V petek po tistem, ko sem vam zastavila to vprašanje, nisem uspela dočakati vaših odgovorov (doma še nisem imela intreneta-od danes naprej pa je priklopljen), zato sem na hitro pobrskala na KulSlo, kjer sem bolj reden gost, in našla recept s skutinim testom. Tako da, Babi, se strinjam z vami-mislim, da bo pri nas odslej pelo kar precejkrat skutino testo. Tako so bili vsi navdušeni in tako enostavno je, da komaj verjamem.

Oče je bolan in si je takomzaželel ravno mareličnih cmokov, jaz pa (sicer imam kar precej izkušenj v kuhinji) ravno tega nikoli nisem naredila prav dobro-saj drugim je bilo všeč, le meni ne, tokrat pa sem se za očeta res hotela potruditi…

Vesela sem, ko vidim, kako se dobro razumete med seboj-prijetno se je včasih priklopiti in špregledati vaše pogovore-tako dobor dene človeku….

Še enkrat-hvala vsem za nasvete

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close