marelična marmelada s čim manj sladkorja in brez dodatkov – prosim za recept
Zelo bi bila vesela, če bi mi kdo pomagal z receptom. Najraje imam marmelade, ki niso presladke in so brez želirnega sladkorja. Sem videla že kar nekaj receptov in mi noben ne ustreza. Ja kako sem zahtevna hi hi hi. V nekatrih receptih je tudi navedeno, da se marelice prej posuje s sladkorjem in pusti nekaj časa. Varijant je toliko, da se res ne znajdem. Tudi potek lahko pripišete. Bom zelo vesela vaših odgovorov. Pa še to. Koliko marmelade pride iz 1kg marelic.
Hvala vam že v naprej in lep dan še naprej
Jaz jo naredim tako, da na 1 kg marelic dam 30-40 dag sladkorja, če dam manj, je nam prekisla, ker marelice med kuhanjem razvijejo precej kisline. Marelice razkoščičim in po 5 kg očiščenih marelic posujem 10-15 dag sladkorja. Pustim vsaj 2 uri, da začnejo marelice puščati sok, vmes nekajkrat premeša. Po 2 urah maso segrevam do vretja, stalno mešam in kuham toliko časa, da izpari dovolj velika količina vode in da marmelada postane precej gosta. Čas kuhanje je tukaj odvisen predvsem od zrelosti in kvalitete marelic. Če so preveč vodene, moraš kuhati dalj časa. Na koncu dodam še preostalo količino sladkorja, ob stalnem mešanju na hitro zavrem in pustim da rahlo vre še kakšno minuto. Nato takoj polnim v čiste, najbolje segrete kozarce in zaprem.
Taka marelična marmelada, ki ji večino sladkorja dodaš šele na koncu, ostane svetlo marelične barve. Če kuhaš dalj časa z vsem sladkorjem, sladkor karamelizira in marmelada lahko precej potemni, kar meni ni všeč.
Jaz sem iz 1 kg marelic, skupaj z dodanim sladkorjem, dobila malo manj kot kilogram goste marmelade. Je pa res, da sem imela domače marelice, ki niso bile vodene.
Forum je zaprt za komentiranje.