MARCIPAN
Lepo sobotno jutro vsem.
Malo sem brskala po forumu, res ste čudovite kuharice ( in kuharji).
Od Vas pa potrebujem nasvet.
Še nikoli nisem oporabljala marcipana, oz. nimam prakse , kako naj ga
razvaljam. V Mercatorju sem kupila rdečega, pa me zanima natančen postopek razvaljanja. “Oblekla” bi rada celo torto ( okroglo ).
Kako preložiti razvaljan krog na torto, ali morabiti pred tem podlaga suha, ali je lahko zgornja plast torte namazana z marmelado ? ….
Čakam na Vaš nasvet, potem se pa lotim!
Sama še nisem valjala marcipana za velje podloge, sem pa prebrala, da ga je najbolje valjati na peki papirju, ki ga potreseš z sladkorjem v prahu. Tako ga tudi laže prelagaš.
Kot v nekaterih receptih piše biskvit namažeš z marmelado in nato položiš gor marcipan. Samo za ravno površino. Obod pa po mojem mnenju ne smeš namazati, ker ti bo marcipan lezel.
Upam, da si kakšna navodila tudi sama našla, pa sporoči nam kako tu je uspelo.
LP Mateja
Uspelo?
No, torta je bila v hipu razgrabljena. Torej rdeč kupljen marcipan se obupno težko valja. Nekaj sem popala po površini, da je na koncu še kar izgledalo. Ker pa se mi je mudilo, je bilo vse stvar inprovizacije. Punčka si je namreč zaželela za RD torto pikapolonico. Torej, “oblekla”, oz. bolj pokrpala sem torto z rdečim marcipanom, za glavo pikapolonice sem oblila manjšo olupljeno prerezano pomarančo s čokoladnim oblivom, pike so bile tudi iz obliva. Tipalke pa nogice pa kupljene male čokoladne banance.
Priznam, da dokler ne preučim tehnologije marcipana, se tega dela ne lotim več.
Lep dan,
To sem jaz…samo nasvet za naslednjič….marcipan se najlepše valja s pomočjo sladkorja v prahu.
Isto kot pomokaš testo z obeh strani…posuješ tudi marcipan. Je pa res, da je ta že pripravljen malce manj kompakten za oblikovat, kot pa surov industrijski, ki ga sama obarvaš.
V priponki si lahko ogledaš moja zadnja dva izdelka s pomočjo valjanega marcipana 🙂
Kako imamo različne izkušnje, z marcipanom se lahko krasno dela. Je pa res, da sem ga vedno naredila sama, po nasvetih iz tega foruma (z iskalcem najdeš Babin recept in nasvete, od Zale, tudi moje). Ko sem enkrat poskusila in videla, kako je to enostavno, ne bi nikoli več kupila marcipana. Mehko za valjati, super za oblikovati, poljubno barvaš…
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.