Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Malo drugačno vprašanje upokojencem

Malo drugačno vprašanje upokojencem

Odgovor na objavo uporabnika
vsekakor, 02.02.2025 ob 12:36

glupost je neuništiva, 02.02.2025 ob 10:26

Tipično: nihče ne ve, koliko je prispeval v pokojninsko blagajno, vsak je pa prepričan, da mu pripada veliko več kot dobiva. In potem taki pizdijo, da so politiki požrešni.

res si glupost neuništiva

pojma nimaš, kje je problem, ga boš pa nekoč imel.

gre za razliko med starimi upokojenci, ki so se upokojevali s 85% odmerknim odstotkom, in med današnjimi, ki imamo 63% odmerek. Če ti pamet ne nese, vzemi kalkulator in računaj.

No, pa povej, ti, pamet, koliko na mesec gre od tebe  za pokojnino? Ne veš, a ne?

glupost je neuništiva, 02.02.2025 ob 12:44

No, pa povej, ti, pamet, koliko na mesec gre od tebe  za pokojnino? Ne veš, a ne?

Evo moje kalkulacije. Mesečno nekaj čez 700e gre za pokojninsko, če gledam plačilno. Če bi to vlagala zelo varno z 4% obrestmi, bi to v 40ih letih naneslo 800k. In če bi potem to imela še vedno vloženo in jemala ven 4%, bi to naneslo 32k letno, ko odbiješ davek 24k, torej 2k mesečno. S tem da mi glavnica ostaja. Če gledam izračun moje penzije državne trenutno…..je pol tega oz. majčkeno več. Ko bo čas za penzijo bo verjetno še slabše. In nobene glavnice za moje potomce ko me več ne bo.

evo757, 02.02.2025 ob 12:51

Evo moje kalkulacije. Mesečno nekaj čez 700e gre za pokojninsko, če gledam plačilno. Če bi to vlagala zelo varno z 4% obrestmi, bi to v 40ih letih naneslo 800k. In če bi potem to imela še vedno vloženo in jemala ven 4%, bi to naneslo 32k letno, ko odbiješ davek 24k, torej 2k mesečno. S tem da mi glavnica ostaja. Če gledam izračun moje penzije državne trenutno…..je pol tega oz. majčkeno več. Ko bo čas za penzijo bo verjetno še slabše. In nobene glavnice za moje potomce ko me več ne bo.

No, ti moraš imeti pa dovolj visoke dohodke, da boš imela tudi penzijo nadpovprečno in vsak mesec lahko še privarčuješ nekaj, da lahko vlagaš varno za 4% obresti. Kje je tebi problem?

aha908, 02.02.2025 ob 13:21

No, ti moraš imeti pa dovolj visoke dohodke, da boš imela tudi penzijo nadpovprečno in vsak mesec lahko še privarčuješ nekaj, da lahko vlagaš varno za 4% obresti. Kje je tebi problem?

Kje je meni problem?

Mogoče tam kjer mi vzamejo čez 700e za nekaj, kar ne bom nikoli videla? Mogoče ker mi poleg tega vzamejo še ogromno za tiste, ki ne prispevajo nič? Zato da bom na stara leta na istem kot oni? No saj ne bom, ker bom poskrbela za to. Ampak 40 let moram pa prispevati zase, pripsevati za druge in še dodatno na stran dajati, če hočem v penziji živeti drugače, kot tisti ki so samo jemali in praktično nič prispevali. TU je moj problem. Prispevam za lenuhe. Ne za tiste ki res rabijo, recimo invalide. Ker da jaz sedaj postanem invalid….bi dobila manj kot golazen socialkarska dobi vsak mesec. Pa prispevam vsak mesec v malho. Ljudje, ki delajo 35 let recimo, postanejo invalidi….dobijo manj kot tisti ki nikoli niso delali pa so zdravi. TU je moj problem.

Dve strani bedaste diskusije.

Če ne razumete niti tega, da gredo trenutna vplačila v pokojninski sklad takoj za izplačila trenutnim upokojencem, potem niste sposobni upravljati svojega premoženja.
Nihče nikamor nič ve vlaga, ni nobenih donosov. Vplačanega denarja je premalo, zato država primakne zraven kakšno milijardo € na leto.
Bodite hvaležni za ta sistem, ker o denarju ne veste nič.

takole, 02.02.2025 ob 14:28

Dve strani bedaste diskusije.

Če ne razumete niti tega, da gredo trenutna vplačila v pokojninski sklad takoj za izplačila trenutnim upokojencem, potem niste sposobni upravljati svojega premoženja.
Nihče nikamor nič ve vlaga, ni nobenih donosov. Vplačanega denarja je premalo, zato država primakne zraven kakšno milijardo € na leto.
Bodite hvaležni za ta sistem, ker o denarju ne veste nič.

Samo debili fuknjeni ste hvaležni za ta mafijski sistem.

evo664, 02.02.2025 ob 14:20

Kje je meni problem?

Mogoče tam kjer mi vzamejo čez 700e za nekaj, kar ne bom nikoli videla? Mogoče ker mi poleg tega vzamejo še ogromno za tiste, ki ne prispevajo nič? Zato da bom na stara leta na istem kot oni? No saj ne bom, ker bom poskrbela za to. Ampak 40 let moram pa prispevati zase, pripsevati za druge in še dodatno na stran dajati, če hočem v penziji živeti drugače, kot tisti ki so samo jemali in praktično nič prispevali. TU je moj problem. Prispevam za lenuhe. Ne za tiste ki res rabijo, recimo invalide. Ker da jaz sedaj postanem invalid….bi dobila manj kot golazen socialkarska dobi vsak mesec. Pa prispevam vsak mesec v malho. Ljudje, ki delajo 35 let recimo, postanejo invalidi….dobijo manj kot tisti ki nikoli niso delali pa so zdravi. TU je moj problem.

Kako to misliš, da ne boš ničesar videla? Kakšno jamranje je to? Če ti res trgajo preko 700 evrov za penzijo, bo ta kar lepa po upokojitvi. Pa še dodatno vlagaš, ali kako? Kaj bi ti rada, pravzaprav? Milijone? Kaj točno pa počneš za svojo plačo?

od mene nič, sem v penzije po 63% odmerku, kolegice z istim vložkom v pok. blagajno, ki so se upokojile po starem izračunu, imajo pa 300€ višjo penzijo in jamrajo.

vsekakor, 02.02.2025 ob 14:43

od mene nič, sem v penzije po 63% odmerku, kolegice z istim vložkom v pok. blagajno, ki so se upokojile po starem izračunu, imajo pa 300€ višjo penzijo in jamrajo.

za glupost je neuništiva

vprašam, 02.02.2025 ob 12:13

rok-1, 02.02.2025 ob 12:03

Mislim da je naredil enostavno ekstrapolacijo. Znesek za par let se pa da določiti in to lahko primerjaš z nečim (premoženjem) kar upravljaš sam.

Zato pa je samo okvirno, ne pa natančno.

Ja, sem si mislil: vse izračunano na pamet in enostavno. Predvidevam, da je bil oče zaposlen še globoko v časih bivše juge in prejemal plačo v inflacijskih dinarjih. Me zanima, kakšne naložbe je imel takrat v mislih, razen kupovanja nemških mark za pod povšter?

Prav enostavno ni, ker tiste njegove Excel tabele so ogromne. Poznavajoč njegove sposobnosti prav veliko ni zgrešil.

Kakšne investicije? Nekaj delnic, veliko obveznic – vse to v konvertibilnih valutah v časih ko je bilo to pomembno, pa še nekaj bolj špekulativnih zadev kolikor vem.

Nekaj na pamet, 02.02.2025 ob 14:35

Kako to misliš, da ne boš ničesar videla? Kakšno jamranje je to? Če ti res trgajo preko 700 evrov za penzijo, bo ta kar lepa po upokojitvi. Pa še dodatno vlagaš, ali kako? Kaj bi ti rada, pravzaprav? Milijone? Kaj točno pa počneš za svojo plačo?

Jamranje? Več bom prispevala kot bom dobila. Tisto kar dodatno vlagam je obdavčeno pri plači in ko bom ven jemala bo spet. Dvakrat! Dobra penzija bo? Ti to resno? Niti pol plače trenutne ne bo penzija. Jamram. Mislim smešno. Jaz ne smem jamrat, ki več prispevam kot bom kadarkoli dobila. Vi, ki svoje otroke futrate na moj račun z raznimi dodatki, jih imate skoraj zastojn v vrtcu na moj račun, ki boste imeli praktično isto penzijo kot jaz, čeprav prispevate verjetno pol manj….vi pa lahko jamrate. Tisti ki se nam samo jemlje, pa nič ne dobimo za to….ne smemo. Tisti ki nonstop stegujete roke v vbogajme in vas drugi dofinanciramo….tisti pa lahko jamrate da premalo dobite. Jaz moram biti pa menda hvaležna da mi več kot pol plače vzamejo vsak mesec, da moram vse polno plačevati in nima moj otrok nobenih dodatkov (je očitno manj vreden kot tvoj), da na to že obdavčeno ki privarčujem potem še en davek plačam, ker pač ne zagonim vse kot ti…..jaz moram biti pa hvaležna za to da tako živim. Komu točno? Komu naj bom hvaležna? Sebi?

Tako v jugi kot v Slo 15,5  % od bruta. Koliko še delodajalec bi se dalo pogledati tudi za nazaj. Vse je odvisno od višine tvoje plače in dolžine odtegovanja. Tisti, ki ima 25 let delovne dobe ni enak tistemu s 45 leti plačevanja. Višina plače je seveda tudi odločujoča. Tisti na minimalcu malo, tisti pri vrhu veliko. Tisti, ki je večino svoje delovne dobe preživel na bolniška, bolniška je 80 ali 90 procentov ali še manj, od tega se tudi za ZPIZ odvaja, manj, tisti, ki ni kar naprej simuliral in glumil bolezni  več. Pa saj je vse na straneh ZPIZ-a samo brati je treba. Za vse smo plačevali ja, za nas bo zmanjkalo. Yebeni domobranci, njihove lajdre in njihova zalega, pa partizani, ki so šli v boj 10. maja 1945, njihove k**be in takisto njihova zalega, pa vsi polpismeni kulturniki, vsi delomrzneži, vsi pedofilski farji,  ja vse to smo preživljali in še preživljamo. Za nas, ki smo res garali in plačevali pa prst nekam …

evo973, 02.02.2025 ob 16:20

Jamranje? Več bom prispevala kot bom dobila. Tisto kar dodatno vlagam je obdavčeno pri plači in ko bom ven jemala bo spet. Dvakrat! Dobra penzija bo? Ti to resno? Niti pol plače trenutne ne bo penzija. Jamram. Mislim smešno. Jaz ne smem jamrat, ki več prispevam kot bom kadarkoli dobila. Vi, ki svoje otroke futrate na moj račun z raznimi dodatki, jih imate skoraj zastojn v vrtcu na moj račun, ki boste imeli praktično isto penzijo kot jaz, čeprav prispevate verjetno pol manj….vi pa lahko jamrate. Tisti ki se nam samo jemlje, pa nič ne dobimo za to….ne smemo. Tisti ki nonstop stegujete roke v vbogajme in vas drugi dofinanciramo….tisti pa lahko jamrate da premalo dobite. Jaz moram biti pa menda hvaležna da mi več kot pol plače vzamejo vsak mesec, da moram vse polno plačevati in nima moj otrok nobenih dodatkov (je očitno manj vreden kot tvoj), da na to že obdavčeno ki privarčujem potem še en davek plačam, ker pač ne zagonim vse kot ti…..jaz moram biti pa hvaležna za to da tako živim. Komu točno? Komu naj bom hvaležna? Sebi?

Komu ti kaj plačuješ? Kaj pa ustvarjaš v tisti javnoupravni pisarni? Piješ kofe, se dolgočasiš, po internetu se paseš, hodiš med delovnim časom v šopinge, mi pa to financiramo!

Give me a break, 02.02.2025 ob 16:28

Komu ti kaj plačuješ? Kaj pa ustvarjaš v tisti javnoupravni pisarni? Piješ kofe, se dolgočasiš, po internetu se paseš, hodiš med delovnim časom v šopinge, mi pa to financiramo!

Ja v javnem sektorju delam ja. Res je. Če ti tako praviš. Ti me plačuješ. S tistim minimalcem od kaaterega ti trgajo mesečno par sto evrov, s katerimi me menda plačuješ –  tremi froci zastojn v vrtcu z 500e otroškega dodatka mesečno pri tastarih v mansardi. Ti mene živiš. Ki kasiraš od drugih mesečno dva jurja plus za svojo mularijo. Ki itak ne bodo prispevali za dom zate ko boš star ker imajo pač tvoje luzerske gene in te bomo spet mogli drugi dohranjevat.

Kako pa veš, koliko boš dobila in da boš dobila manj, kot si vložila, razen, če veš, kako dolgo boš živela ?

evo761, 02.02.2025 ob 16:33

Ja v javnem sektorju delam ja. Res je. Če ti tako praviš. Ti me plačuješ. S tistim minimalcem od kaaterega ti trgajo mesečno par sto evrov, s katerimi me menda plačuješ –  tremi froci zastojn v vrtcu z 500e otroškega dodatka mesečno pri tastarih v mansardi. Ti mene živiš. Ki kasiraš od drugih mesečno dva jurja plus za svojo mularijo. Ki itak ne bodo prispevali za dom zate ko boš star ker imajo pač tvoje luzerske gene in te bomo spet mogli drugi dohranjevat.

Ugnezdila si se v tisti javni sinekuri, nekoristna, nesposobna, futramo te davkoplačevalci, zdaj boš pa še srala, da ti ni dovolj?

Prispevali smo toliko veliko, da je bilo dovolj za upokojence , pa še za borčevske pokojnine in nehaj lapat, ker ne veš nič, kako smo takrat živeli.

“Jamranje? Več bom prispevala kot bom dobila. Tisto kar dodatno vlagam je obdavčeno pri plači in ko bom ven jemala bo spet. Dvakrat! Dobra penzija bo? Ti to resno? Niti pol plače trenutne ne bo penzija. Jamram. Mislim smešno. Jaz ne smem jamrat, ki več prispevam kot bom kadarkoli dobila. Vi, ki svoje otroke futrate na moj račun z raznimi dodatki, jih imate skoraj zastojn v vrtcu na moj račun, ki boste imeli praktično isto penzijo kot jaz, čeprav prispevate verjetno pol manj….vi pa lahko jamrate. Tisti ki se nam samo jemlje, pa nič ne dobimo za to….ne smemo. Tisti ki nonstop stegujete roke v vbogajme in vas drugi dofinanciramo….tisti pa lahko jamrate da premalo dobite. Jaz moram biti pa menda hvaležna da mi več kot pol plače vzamejo vsak mesec, da moram vse polno plačevati in nima moj otrok nobenih dodatkov (je očitno manj vreden kot tvoj), da na to že obdavčeno ki privarčujem potem še en davek plačam, ker pač ne zagonim vse kot ti…..jaz moram biti pa hvaležna za to da tako živim. Komu točno? Komu naj bom hvaležna? Sebi?”

Prav imaš. A tule se raje jamra (in razume) drugo stran spektra.

S penzijo gre za uravnilovko. Če bi ljudem pustili biti izven sistema, bi sposobni z istim denarjem naredili bistveno več – hkrati bi jih pa cel kup beračilo. Vprašanje je samo, kje je meja še smiselnih ravnanj.

V 2 mesecih zaposleni, skupaj z delodajalcem vplača v pokojninsko blagajno toliko kot dobi penzije v 1 mesecu. To pomeni, da v 40 letih dela vplačamo za cca 20 let penzije, vse ostalo je darilo vsakemu penzijonerju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close