Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek malica in prevoz

malica in prevoz

Imamo delavko na polovičnem delavnem času (manjše podjetje). Dogovorili sva se, da bo delala 3x na teden po 7 ur/ oz 20 ur na teden (namesto vsak dan 4).

Recimo prejšnji mesec je bila 17 dni na bolniški (v službi je bila samo 5 dni).
Sedaj sem v dilemi, kako naj ji obračunamo malico in prevoz.
Naša Računovodkinja sicer pravi, da ji moramo dati celoten prevoz- torej, da je minimalno 37 eur za mesečno vozovnico. Jaz sem mislila pač dati za teh 5 dni dnevno karto za avtobus (npr 2,4 eur na dan x 5 dni= 12 eur).

Poleg tega mi je računovodkinja rekla, da moramo dati malico za vse dneve, kot da če bi delala 4 ure na dan. Meni se to ne zdi ok. Prosim ne razumite narobe, nočemo jo kakorkoli prikrajšat, samo se mi zdi trapasto plačevati malico za 5 dni na teden, če dela samo 3 dni na teden. Tudi dogovor o takšem delavniku (samo 3x na teden) je bil skupna odločitev, ki je ustrezala obema.

Prosim, mi lahko še vi poveste, kaj mislite o tem oz. kako je prav.
Hvala!

Računovodkinja ima prav. Tebe pa naj bo sram za pa evrov, ki jih prišparaš. Kakšna je šele plača, ki jo ti daš!

Ne, prav nič me ni sram, ker nisem nikogar oškodovala niti nisem imela namena oškodovat.

Meni se pač ne zdi prav plačevati nekaj, kar morda nekomu ne pripada. Pravzaprav ni važno ali gre za par evrov ali nekaj 100 eur. Gre za načela in kako je prav.

Delavko raje nagradim drugače- ne z nečim, kar ji morebiti ne bi pripadalo.
Kar pa se tiče plače, pa verjemi, da ne bi delala pri nas, če ne bi bilo obojestranskega zadovoljstva.

Za dneve ko je bila na bolniški (17 dni !!) menim da ji ne pripada malica, in tudi prevoz bi bilo bolj pravilno dnevna karta za dneve na delu (za 5 dni)

Običajno se dela preračun, namesto 3 dni po 7 ur se obračuna 5 dni po 4 ure.
In če je nekdo v bolniški tri tedne, to ne pomeni 9 dni (po 7 ur), ampak 15 dni po 4 ure.
Prehrana in prevoz se obračunata na preračunane dneve, za dneve bolniške pa ne pripadata.

Enako se obračuna tudi dopust, če je en teden ni, to pomeni, da je pokoristila 5 dni dopusta in ne samo 3 dneve.

Razen seveda, če imate v pogodbi izrecno napisano, da dela samo 3 dni na teden, potem en teden dopusta pomeni 3 izkoriščene dneve, a že pri odmeri minimalno 4 tedni to pomeni 12 dni in ne 20 dni.
Pa seveda en oddelan teden pomeni tudi samo 3 prevoze in 3 prehrane.

Hvala za informacije!

V pogodbi nikjer ne piše, da ona dela samo 3 dni na teden, ampak pač piše, da ima polovični delavnik. Ta dogovor o 3 dneh na teden je bil najin skupen.
Torej ali menite, da bi morali dodati kak aneks k tej pogodbi, da bo tudi uradno ali lahko ostane smo pri ustnem dogovoru?
Torej, če prav razumem, je prav, da se da prevoza in malice za toliko dni, kolikor je pač delavka v službi (v mojem zgonjem primeru torej 5 delavnih dni, 5 malic in 5 prevozov?)?

Od kdaj do kdaj je delala oz. od kdaj do kdaj je bila v bolniški?

Od 5.3.-24.3. je bila na bolniški.

Delala pa je:
-1.3.(7 ur), 3.3 (6 ur).,
-26.3 (7 ur)., 28.3.(7 ur) in 30.3. (6 ur)

Jaz ti samo svetujem: delaj tako kot piše v pogodbi. Ko bo ženski nekaj zasmrdelo, bo šla k odvetniku, od takrat naprej ne bo veljal noben ustni dogovor, verjemi!

V naši firmi bo glih zdej 1/3 delavcev zaposlenih “samo” po 4 ure. Ni šans, da bi kdo delal drugače kot je zapisano v pogodbi; torej 4 ure in nič več vsak dan. V kolikor se predvideva, da bo izpad delavk za vikend, mora vodja dati prosti dan prej, predno je delavka pisana za delo na soboto ali nedeljo.

Slabih 10 let nazaj se je firma fino nasrala ravno zaradi podobnega ustnega dogovora kot ga imata vidve. Se je skeširala za par 10.000 evrov. Delavka pobrala evrčke in firmi rekla adijo.

Sobote imate delovne?

ja sobote so delavne, ampak ona dela vsako 3 soboto (ponavadi pride to 1x na mesec)

Ok, sobote morate upoštevati pri odmeri dopusta.

V marcu je imela 23 dni obveznosti, oz.24 dni, če bi morala delat tudi 24.3.
Ure obračunavate dejanske ali preračunano na mesečnih 174 ur?

Od 1.3.-3.3. -> 3 dnevi
Od 26.3.-30.3. -> 5 dni

bolniška 5.3.-24.3.-> 15 dni (oz.16, če bi morala delat 24.3.)

Prevoz in prehrana ji pripadata za 8 dni.

Oprosti avtorica – ampak nekaj moram pripisat.

Zdaj naj vidijo vsi ti delavci in ‘delavci’, s kakšnimi težavami in izplačili se ukvarja delodajalec!
Zaposliš nekoga – vse mu nudiš, polovični del.čas, vse kar se da dogovorit.
Potem pa zgine na bolniško…………..jaoo.

PA KAJ SE SPLOH ZAPOSLJUJETE, ČE NISTE SPOSOBNI DELAT??!!
Mamicu vam …..vaše bolniške! Za križ, za depro, za poležan vrat…………

Bi vas rada videla delat v enem taborišču……..vsi jamrate, vsi nesposobni, vsi po enih komisijah…. ko rata izmolst, pa veselo obdelujete vrt, garate pri žlahti……..MRŠ!!

In te babe, ki brez keša, zapufane, debele jamrajo v javnosti…..VSE pa imajo za lak za nohte, farbo za tistih par scufanih las, kavo……….
Oooooojojjjjjj – saj je prav – zginte po regrat, migajte………..uf sem jezna!!

hmm zdaj sem malo zmedena 🙂
torej Barca, tudi vi pravite, da ji pripada toliko malic, kot ce bi delala vsak dan po 4 ure, se pravi…dajmo drug primer, govorim hipoteticno:

oseba je na polovicnem del casu,
ce ima mesec 26 delovnih dni in ji kljub temu, da je ona delala zgolj 13 dni (pac vec ur-toliko da je bilo za pol del cas), moramo izplacati 26 malic in 26 prevozov (oz mesecno karto)?

kaj pa ce damo aneks k pogodbi, da ona dela sicer polovicni del cas, vendar le 3x na teden po toliko ur, da zadovolji polovicnem del casu, a potemtakem se izplaca pac 13 malic in 13 prevozov (oz mesecna karta)?

V šolstvu se v dogovoru z ministrstvom dela tako, da se izplača samo za tiste dni, ko si dejansko v službi. Če delaš polovični delovni čas in ti vse ure strpajo npr. v dva dneva, dobiš povrnjen prevoz in malico samo za tista dva dneva. Vse v duhu varčevanja, pa čeprav v nasprotju z zakonom. Brez kakršnegakoli aneksa, koliko dni na teden si v službi. Ampak meni je tako pravzaprav bolje in se s sistemom strinjam.

Brez zemere, ampak vcasih se vprasam, kaj se greste in ali nimate nobene logike…

130. člen

(povračila stroškov v zvezi z delom)

(1) Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju.

Pripada ji malica in prevoz za stevilo dni, ki jih je dejansko oddelala. Kako lahko uveljavlja povracilo stroskov za dneve, ko je ni bilo v sluzbi? Povracilo stroskov, ki jih ni bilo??

Kdo ji bo to priznal?
Ja, je v slabsem polozaju, kot delavec, ki hodi vsak dan v sluzbo, ampak je pa zato doma

Pa mesecno vozovnico za pet dni v sluzbi???

Ce dobi povracilo za stroske za dejansko oddelane dni, je tvoja obveznost kot delodajalec izpolnjena! V zakonu nic ne pise, da bi se kaj moralo preracunavat!

Zato, ker ima v pogodbi napisano, da dela 5 dni na teden po 4 ure. Razumeš? Če bi bil zraven kakšen aneks, potem ne bi kršili zakona, tako pa ga.

Pa še nekaj: v bistvu je narobe, da se obračunava mesečna karta. Treba je obračunati ceno dnevnega prevoza na delo in iz njega, potem v primeru odsotnosti ni nobenega problema. Če pa obračunavaš mesečno karto, je nekako logično, da daš v vsakem primeru za celo mesečno karto. Vsaj naš revizor tako trdi.
Kar se pa dni tiče, je pa dejansko tako, da je treba plačati cel prevoz in malico za vsak dan prisotnosti na delu, če v pogodbi piše, da dela polovični delovni čas vsak dan 4 ure. Ustno dogovor je pač samo ustni dogovor med vama.

Če obračunavate mesečno karto, jo pač in delavec jo recimo kupi in plača neglede na to, če jo kateri dan ne koristi.
Pri nas obračunavamo stroške prevoza za vsak posamezen dan.
Torej, kje je problem?

Zato, ker ima v pogodbi napisano, da dela 5 dni na teden po 4 ure. Razumeš? Če bi bil zraven kakšen aneks, potem ne bi kršili zakona, tako pa ga.[/quote]

gleda se pa dejansko stanje – zato se pa reče temu povračilo stroškov. kako boš terjal stroške, ki niso nastali, kdo ti jih bo pa priznal???

dajte no….
tud javna uprava ima drugače porihtano:

2. NAČIN OBRAČUNAVANJA
6. člen (1) Stroški prevoza se povrnejo za dejansko število dni prisotnosti zaposlenega na delu, če je teh dni manj kakor deset in je glede na način obračunavanja teh stroškov v povezavi s cenami mesečne, kombinirane ali pavšalne vozovnice, za delodajalca to ceneje.
(2) V primerih, ko število prihodov in odhodov na delo in z dela ni enako številu dni
prisotnosti na delu, se za obračun višine povračila upošteva število dejanskih prihodov in
odhodov na oziroma z dela
.

(3) V primeru iz prvega in drugega odstavka tega člena se stroški prevoza
obračunavajo tako, da je višina povračila dvakratnik cene enosmerne vozovnice za dneve
dejanskih prevozov na delo oziroma cena povratne vozovnice za dneve dejanskih prevozov
na delo. Za ceno enosmerne vozovnice v avtobusnem mestnem prometu se upošteva cena
žetona.
(4) Ne glede na prvi odstavek tega člena, se zaposlenemu v vsakem primeru povrnejo
stroški v višini mesečne, kombinirane ali pavšalne vozovnice, če predloži dokazilo o
dejanskem nakupu mesečne, kombinirane ali pavšalne vozovnice.

In kaj točno si zdaj odkrila? Aja, toplo vodo.

Zato, ker ima v pogodbi napisano, da dela 5 dni na teden po 4 ure. Razumeš? Če bi bil zraven kakšen aneks, potem ne bi kršili zakona, tako pa ga.[/quote]

v pogodbi tudi piše, da dela cel mesec, pa je pol meseca ni bilo. kaj pa zdaj?
svoje pravice si malo preširoko predstavljate…

svoje pravice si malo preširoko predstavljate…[/quote]

V pogodbi piše, da je delovno razmerje sklenjeno za 4 ure dnevno in 5 dni v tednu..

svoje pravice si malo preširoko predstavljate…[/quote]

V pogodbi piše, da je delovno razmerje sklenjeno za 4 ure dnevno in 5 dni v tednu..[/quote]

ja in?
probaj na sodišču uveljavljat povračilo stroškov, ki jih nisi imel. se ti bodo smejali.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close