Malancani
Hej!
Cez poletje jih uzivam skoraj vsak dan in tudi pozimi zelo pogosto. Nisem se o tem razmisljala, kam spada.
Eno je gotovo: panirane in ocvrte so mogoce nekoliko tezje prebavljive (zaradi cvretja).
Pecene na zaru , marinirane v olivnem olju s cesnom, petersiljem…zelo osvezujoce in lahke.Tudi dusene v paradiznikovi omaki, rizoti…bi uvrscala v lahko prebavljivo hrano.
Pri nas se nihce ni tozil o kaksni obtezitvi zelodca. Rade pa popijejo precej olja; zato jih veckrat naredim na zaru ali cele pecene v pecici in potem namaz – kaviar revezev, musako… Lp
Hej!
Na otip mora biti plod bolj trd, lupina svetleca, napeta, pecelj s kronico lepo zelen, ki se ploda lepo oprijemlje.
Raje imam domace podolgovate, ki se zdaj dobijo. Tiste debelejse okrogle kupujem pozimi (uvoz). Notranje meso lepo belo( ne nitasto, lepo kompaktno) s komaj slutenimi semeni svetle barve. Temnejsa rjava semena so znak starega ploda.
Je velika razlika, ce naredis melancano, ki je bila se isti dan odtrgana.
Na zalost, tistim, ki smo odvisni od trga, to ni vedno dano. So pa tako dobre na veliko nacinov. nam nadomescajo meso. Lp Babi
da te potolazim. stajerska ni prav nic napacna za melancane. letos so tudi meni le bolj cveteli 🙂 prejsnja leta jih je bilo ogromno,letos pa mogoce par komadov. odcveteli in skoraj vsi cvetovi odpadli. tudi soseda se je pritozevala, da ni nic z njimi. .izgleda,da je bilo “slabo leto” !?
sicer pa,zadnje case jih imam najraje na pariski nacin. poleg pecenih na zaru,seveda. lp petra
Ko smo ravno pri melancanih in ker je zdaj njihov čas, sporočam en malo drugačen recept. Melancane podolgen narežeš na 1 cm debele trakove, jih narahlo premažeš z olivnim oljem, zložiš na pekač in zapečeš v pečici (da dobijo malo barve). Vmes na hitro prevreš špinačo in ji potopiš v hladni vodi (da ohrani barvo), iztisneš vso tekočino, grobo narežeš, dodaš narezane posušene paradižnike (ali rdeč čili) in suho prepražene pinjole – tudi grobo nasekljane. Vse skupaj zmešaš z olivnim oljem in dodaš sol in poper. Pripravljeno špinačo naložiš na popečene rezine melancanov, obložiš z tenkimi rezinami gauda sira (ali kakšnega drugaga toplivega), prepogneš in zapečeš v pečici.
Lep dan, m
Hojla!
Enkrta sem v kitajski restavraciji jedla jajcevce, za katere mislim da so bili ocvrti v palacinkinem testu, cez pa so bili preliti z neko marinado – mislim, da je bio med, sojina omaka in verjetno se kaj….pozna kdo to? Mmmmm, je zelo dobro, tako da ce kdo pozna recept, prosim na plan z njim 🙂
LP
Zala, jaz ne bi komplicirala. Kar ocvri jih v pivskem testu. Omako pa poskusi tako, kot si opisala.
Vcasih naredim nekaj podobnega tej omaki;cista improvizacija, nikjer videla recepta.
Najprej poprazim na suho nekaj sezamovih semen, dodam med, da se segreje in malo naribanega ingverja ali prahu, zalijem z malo sojine omake… in nekaj rata. Moji so ze navajeni takih improvizacij:)))
Mogoce se malo kaksne mascobe, maslo….? Jaz sicer kar brez. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.