Makove kocke
Pozdravljene
Mene pa zanima, če kdo zna narediti makove kocke. Zadnjič sem jih v trgovini probala, vem pa, da se naredijo pravtako dobre tudi doma. Bom opisala, kako izgledajo in če ima kdo recept, se resnično zahvaljujem, če bi ga želel deliti z menoj oz. z nami
Kocka zgleda tako:
Biskvit je z makom in zelo sočen, čez njega je ena tanjša plast mislim da smetane, ali pa neke dobre vanilijeve kreme, čez to pa je polita čokolada.
Saj najbrž ni kaj težkega za narediti, samo biskvit je tako mehak in sočen, da bi bilo potrebno najbrž vedeti, koliko česa in kako zmešati
Hvala že vnaprej
lp
mi2
Makove kocke sem že delala in so dobre, tudi enostavne za narediti. Če se ne motim, je čisto v redu recept na vrečki z makom…
Nisem si točno zapisala, po katerem receptu sem delala, zato ti kopiram kar vse, ki sem jih zbrala po forumih. Mislim, da tisti 4 jajca, 1 lonček olja itd. Bolj sočno je, če dodaš nekaj maščobe, brez je res čisto suho. Tudi tisto z jabolki se obnese za sočnost, vem od rožičevega peciva.
LP Mimi
——
Makove kocke (biskvit z makom, čokoladni obliv)
Biskvit:
2 jajci
2 jog.lončka sladkorja
2 jogurtna lončka moke
2 jogurtna lončka mleka
2 jog.lončka mletega maka
rum po okusu
1 pecilni prašek
1 vanilin sladkor
Preliv:
1 velika žlica masti
20 dag jedilne čokolade
Ločimo rumenjake in beljake. Zmešamo navedene sestavine in na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Pečemo kot navaden biskvit.
Za preliv zmešamo sestavine in segrevamo na ognju, da dobimo tekočo maso, ki jo polijemo po pečenem biskvitu. Pecivo postavimo na hladno za nekaj časa, nato ga razrežemo na kocke.
Varianta z oljem: Nekateri imajo dodatno še 2 jogurtova lončka olja, v tem primeru pride takšno težko mokro pecivo. Drugi recepti imajo samo ½ jogurtovega lončka olja, kar je bolj sprejemljivo.
Varianta 4 jajca: 4 jajca, naprej po 2 lončka (razen olje 1 lonček). V mleku kuhan in ohlajen mak zamešaj vse sestavine, na koncu rahlo vmešaj sneg. Peci 30 minut na 150-170°C v večjem kvadratastem pekaču. Čokoladni ali limonov preliv.
Makovo pecivo z jabolki (biskvit z makom, lešniki in jabolki, čokoladni preliv)
4 jajca
15 dag sladkorja
17 dag moke
10 dag lešnikov
10 dag maka
40 dag naribanih jabolk
Beljake stepeš s šestimi žlicami hladne vode, dodaš sladkor, nato vmešaš rumenjake, moko, jabolka, lešnike in mak. Pečeš pri 180°C približno 40 minut. Nazadnje lahko preliješ s čokoladnim oblivom.
Varianta z manj sladkorja: dam polovično količino rjavega sladkorja in samo 2 rumenjaka, razlika sploh ni opazna.
Jaz imam tega. Res enostaven in hiter. Tudi dober.
MAKOVE REZINE (Recept je za normalno velik pekač, ki je v pečici.)
Biskvit
Dobro zmešaj v penasto maso:
4 jajca,
2 jogurtova lončka sladkorja,
1 jogurtov lonček olja,
1 jogurtov lonček mleka.
Posebej zmešaj:
2 jogurtova lončka zmletega maka,
2 jogurtova lončka moke,
1 pecilni prašek.
Penasti masi počasi dodaj zmes maka, moke in pecilnega praška. Peci pri 200° C 15–20 minut.
Krema
3 dl mleka,
3 žlice ostre moke ali gustina,
15 dag sladkorja v prahu,
15 dag masla ali margarine.
V 1 dl mleka vmešaj 3 žlice gustina. Ostalo mleko zavri in vmešaj maso (kot pri pudingu), kuhaj 2 minuti, da se zgosti. Kremo ohladi. Posebej penasto vmešaj maslo in sladkor ter primešaj.
Čokoladna glazura
30 dag jedilne čokolade,
mleko,
margarina
Pecivo premaži s kremo in polij s čokoladno glazuro.
Upam, da bo ta pravi.
Forum je zaprt za komentiranje.