Majhen avto z nizko porabo
Kupujem nov avto. Vozim ga sama. Mesečno delam 5-10 000 km (pač terenaska služba) in mi je majhna poraba ključen faktor za nakup, ker ob takšni kilometrini razlika za pol litra ali liter mesečno nanase nekaj 100 Eur.
Avto naj bi bil manjši, znamka in model v prvi fazi ni pomembno, to bom potem že sama preštudirala in izbrala po svojem okusu. Zanimajo me samo predlogi, kaj naj sploh gledam.
Pri novejših modelih imaš itak povsod zapisano koliko kateri porabi zakaj si ne ogledaš tega sama? V končni fazi eno je tovarniška navedba porabe, eno pa je tvoj način vožnje.
Kaj nimaš službenega vozila? ali pa vsaj nadomestilo za to terensko dello? Ker ne razumem, da bi bila sama svoj mojster in kaj bi počela sama na terenu?
Moje mnenje: če delaš veliko kilometrov potem VSAJ nižji srednji razred (golf, megane, auris, …), še raje pa srednji razred.
Saj se sliši snobovsko, ampak komoditeta je pomembna. Ravno tako kot če imaš npr. službo v pisarni in cele dneve sediš, boš poskrbela za to, da imaš kvaliteten stol (tam od 500EUR navzgor).
Nič nisi omenila koliko si pripravljena plačati zanj?
Z možev sva vzela Sandera Stepway, točno takega kot ta tu na testu pri Iztoku http://avto.over.net/testi/dacia_sandero_stepway_dci90/
Porabo imava približno 5,7-6,0 litrov. Zelo sva zadovoljna, moti pa me malce površna izdelava.
Eni ne rabite pretiravat s pando, ker s takim avtom delat 10kkm mesečno je… Je pa recimo avto velikosti golfa/octavie ravno prav velik, da ne bo prevelike porabe in pa da bo koliko toliko dobro obdobje. Sicer pa nisi povedala koliko si pripravljena dati za avto.
Novi avtomobili z novimi mašinami žal niso preverjeni….10 let stare VW mašine 1.9 TDI 90 KM in 110 KM so bile vrhunske in so še vedno….tudi če kupiš 10 let starega Golfa z 200-250,000 km, jih še vedno brez problema naštepaš še enkrat toliko…
Majhni avtomobili niso narejeni za relacije in veliko km….življenska doba potrošnih delov je manjša in s tem posledično več stroškov…
Zdaj se prosim umiri s temi francozi… Če si imel ti slabe izkušnje še ne pomeni, da so to slabi avtomobili!!![/quote]
Francoski avti so tudi zame največji šrot, kar obstaja na avtomobilističnem trgu! – Imel vse – od citroena, ranaulta, peugeot-a – z eno besedo: “Sranje od sranja!”
Z wolksvagnom sem bil že veliko bolj zadovoljen (praktično brez problemov). Sedaj vozim BMW 320d, za katerega sem odštel 5000€. Avto je imel ob mojem nakupu že 170000.prevoženih kilometrov. Trenutno je števec na 230000.km – brez kakršnegakoli problema. – Samo redni servisi, ki so v cenovnem rangu wolksvagna. Poraba za 136KM: 6.1l. Ti tvoji ljubi novejši francozi, in pa tudi wolksvagen, se skrije v primerjavi z BMW-jem, kar se tiče varnosti, udobja in same vožnje, pa tudi o kvaliteti ni primerjave! – Žal mi je, da že prej nisem nabavil BMW-ja. – Vedno sem menil, da so z njim kao full stroški, ampak niso – so v rangu wolksvagna, seveda ča ne kupiš nekega čisto novejšega BMW-ja. Sicer pa ima vsak svoje mnenje. – Ampak vedno pravim: “Če ne poiskusiš, nemoreš vedeti!”
Lep pozdrav.
To je večno vprašanje, kaj kupiti, da bo poraba čim manjša in da bo avto delal? Podatki so pa večinoma povsod rahlo zavajajoči. Jaz bi vsekakor razmišljal v smeri najdaljše možne garancije, ki mora biti obvezno tovarniška, ne pa kakšna tovarniška in nato lokalno podaljšana. Majhnih avtomobilov je pa itak veliko in so več ali manj tehnično zelo sorodni. Glede na število kilometrov, 100 km na dan ni malo, bi moral biti avto še čim bolj varen, kar pomeni, da ne bi kupil ravno najmanjšega, amapak kaj v stilu Kia Rio ali VW Polo. Pri prvem igra najpomembnejšo vlogo poleg najdaljše garancije racionalnost, pri drugem pa priseganje na nemške vrednote, kar pa ni ravno poceni.
Ma ne pretiravaj z nemškimi vrednotami. Po tej plati je Kia na marsikateri način prav tako nemška kot VW. Pa saj imajo tipi v Nemčiji oblikovalski in tehnično-razvojni center, avte testirajo na Nurburgringu, delajo jih na Slovaškem (kjer marsikaj dela tudi VW), pa še šef uprave je pri Kiiji Nemec. Sicer pa tovrstni avtomobilski nacionalizmi nimajo velikega vpliva, pomembno je le to, kje dobiš največ za najman denarja in da imaš najdaljšo garancijo.
Oprostite, da se vmešavam, vendar garancija lahko največkrat pomeni tudi – nategancija.
Vedno se je potrebno posvetiti še t. i. drobnemu tisku – prevsem primerom, v katerih pa garancija ne velja. In teh ni tako malo, da bi povprečen slovenski kupec to lahko mirno spregledal. Morda pa nekatere znamke nudijo tako dolgo garancijo (beri: sedem let), da naredijo dober prvi vtis in privabijo morebitne potencialne kliente na svojo stran. Resnično ni vse samo v tem, kjer dobiš največ za najmanj. V tem primeru nekaj zagotovo trpi – če nič drugega, potem definitivno (vsaj) kvaliteta. Če primerjaš avto enakega ranga oziroma razreda (primer majhnih avtomobilov: Polo VS Citroen C3), se v notranjosti takole na “prvi uč” več kot očitno opazi prisotnost varčevalnih ukrepov pri izbiri materiala za armaturno ploščo. Ampak to je zgolj en sam segment. Če človek, ki mu kakovost notranjih materialov veliko pomeni, ve, o čem je govora. Če pa se še malo poglobi v natančnost pri spojih elementov, ostane brez kančka dvoma. Na drugi strani pa je spet tista “večna” garancija … Povzetek zapisanega: odvisno, kaj komu več pomeni. Pa naj si to razloži vsak sam.