Najdi forum

majci

jest sem pa se cist nova, zdej se navajam sama kuhat. sama nikoli nisem jedla riza, sedaj sem pa ugotovila, da bi ga mogoce lahko zacela jest in da sploh ni tako slab. videla sem, da imajo ful vrrst riza- kater riz naj sploh kupim.
zanima me pa se za kupljene omake. sicer mi ne bo problem jih delat doma, ampak glede na izbiro kupljenih bi prosila se za kaksen namig katera je dobra in katere tud slucajno naj ne kupim.

hvala lepa za pomoc in lp!

Na Majci, me veseli, da slisim oglasit se kaksno tako zacetnico kot sem jaz.
Jaz bi pa prosila, če mi kdo pove kako naj pripravim gres in kako mlecni riz. Na kaj moram pri mlecnem rizu posebej pazit, da ga stalno mesam al kako, ane?

🙂 upam Majci, da nisva izpadli smesno!

konzerviranih omak ne kupujem,tako da bi ti tesko svetovala. menda so od uncle bensa dobre!?
lahko ti pa napisem par doma narejenih omak,ki jih lahko prelijes preko riza.

tunina

majhna cebula
strok cesna
1 zlicka kaper
5 oliv
1 zlicka gorcice
1 zlica smetane+ malo tekoce smetane
bazilika
sol
poper
konzerva tune
parmezan

na olju preprazimo cebulo,cesen,dodamo malo smetane /tekoce/,narezane kapre,gorcico,narezane olive,po potrebi prilijemo se malo smetane-lahko tudi malo vode. na koncu dodamo baziliko,poper,sol po okusu,dodamo nariban parmezan, vmesamo razdrobljeno tuno. samo premesamo in odstavimo.

riz s sojino omako

1 skodelico riza
2 zlici olja
3 zlice sojine omake
1 zlicko zdrobljenega pimenta
2 mladi cebuli
pest odcejenih sojinih kalckov
malo sladkorja

riz damo v posodo in prilijemo hladno vodo. kuhan naj stoji se par minut.

na olju preprazi mlado cebulo,dodaj sojino omako,malo sladkorja,
sojine kalcke ,premesaj-prazi naj se samo par minut. prelij preko riza,potresi s pimentom in dobro premesaj.

varianta je se- v omako das se malo bambusovih vrsickov, narezane sampinjone,na trakove narezano papriko in mesanico kitajskih zacimb.
vse skupaj lahko preprazis tudi na sezamovem olju. okus tega olja nekaterim ni vsec!?

upam,da sem pomagala. lp petra

Gres (zdrob) skuhaš po navodilu na embalaži. Najboljše da kupiš tistega “instant” – kuhano v nekaj minutah. Tistega v rumeni embalaži (mislim da na njem piše “Bebe”) včasih kupim jaz. Na embalaži natančno piše koliko žlic ga dodaš, če želiš bolj redkega in koliko če želiš bolj gostega. Lahko pa kupiš navadnega, tistega kuhaš nekoliko dlje – ampak zakaj bi si pa grenila življenje ;-)).

Mlečni riž gre pa nekako takole: najprej je fino, da kupiš riž, na katerem piše da je tudi za sladice – če kupiš tistega od Zlatega polja boš kar v redu naredila. Riž opereš. Količinsko gre pa nekako takole – na en liter mleka dam cca 150 g riža – potem pa po občutku dodajaš mleko – če želiš bolj gostega daš pa riža malo več. Mleko malo (ampak res malo) posoliš in sladkaš po okusu, ko zavre vanj streseš riž, kuhaš cca 20 minut, ali malo več, vmes večkrat premešaš – nehaš kuhati ko je dovolj kuhan za tvoj okus (enostavno probaš). Lahko daš namesto navadnega sladkorja tudi kakšen vanilijev ali rumov sladkorček notri (tisti ki je namenjen za peko). V bistvu je čisto enostavno. Samo večkrat premešaj da se ti kaj ne prismodi ;-)).

A sem kaj pomagala 😉 ?

sončen pozdravček.

Pomagali ste ja!
Sonce rumeno samo se tole 150g in l mleka je za koliko porcij?

Odvisno od jedcev ;-)).
Probaj najprej s polovično količino, pa boš videla. To bi zadostovalo za dva po moje.
Ponavadi ga jaz še kar za večerjo jem, samo malo ga še razredčiš z mlekom in segreješ pa je tak kot nov ;-))

Hej, deklici!

Ce malo pobrskata v iskanju pod riz, rizota, omake, bosta dobili veliko ze objavljenega in koristnega.

Dodajam: tudi rizev narastek v kombinaciji s skuto in sadjem ali sam, je imanitna, lahko prebavljiva jed.

Sama ne kupujem omak, ker mi enostavno niso vsec, tudi tiste sladko kisle ne. Iz zelenjave (bucke, paprike, por, jajcevci, korencek,radic,cebula, paradiznik…) naredimo hitro dobre in zdrave omake.Pa z morskimi sadezi so tudi imenitne. Z malo prakse bosta uspeli.

Na vsaki skatli riza pise, cemu je namenjen. Eni se malo razkuhajo( mlecni riz, narastek), drugi pa ostanejo al dente- trdljavi.

Dobrodosli med nami in kar pogumno z vprasanji. Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close