mačka samo noter?
356345645656, 21.11.2021 ob 18:23
Jaz tega nobeni živali ne bi naredil. Kaj bo počela? Jedla bo in spala 90% dneva. Kakšno življenje je to?
No, nasa macka niti slucajno ne prespi dneva, ima nesteto enih opravkov in intetesnih dejavnosti, non stop nam je za petami in mora biti prisotna pri cisto vsem, kar se dogaja, pa ceprav gre le za lupljenje krompirja, tudi to je zanjo ful zanimivo.
Po moje sklamfa sup kakih 10 ur spanja v vec obrokih, kar je za macko zelo malo.
Je pa treba vedet, kar zivali das, to dobis in ce imas macko ali kaksno drugo zival samo v stanovanju, se je treba z njo se ekstra vec ukvarjat.
Ja, ne vem, nisem glih zagovornik, da je mačka skoz v stanovanju. Vsaj občasne sprehode ji je treba omogočit. Govorim iz izkušenj, imam mačko sicer v stanovanju ampak jo peljem na sprehod, vedno jo pa vzamem s sabo na vikend, da se zdivlja, lovi kuščarje, pleza po drevesih in ona v tem ful uživa. Vidi se koliko je bolj zadovoljna ko je lahko zunaj. V stanovanju pa večino dneva prespi. Malo je zjutraj poigra pol pa spi cel dan. Vseekakor ni ista kvaliteta življenja, pa naj pristaši izključno notranjega bivanja trobijo kar hočejo. Je varno ampak ni življenje temveč životarjenje.
Moja je bila notranja. Ni hotela ven, čeprav smo bili v pritličju, je bil balkon odprt pa okna tudi.. je posedala na balkonu, če sem bila jaz tam, v moji sobi pa je na notranji okenski polici posedala pri odprtem oknu, ven pa ni hotela. Mi je pa bila hecno luškana ko se je pozimi na radiatorju grela.. sem ji kar eno dekico dala gor, pa je tam rada poležala, ko sem jaz ob radiatorju sedela (ja to sem v mladosti ful rada počela haha, zraven pa knjige brala ali risala, pisala, musko poslušala)..
Drugače lahko mačko navadiš, da je navezana na notranjost. Mi smo 1,5 leta imeli mačka samo notri in na balkonu. Po tem času pa je imel proste izhode. Ko je šel ven je naredil samo obhod in se vrnil preko balkona nazaj v notranjost.
Je pa vedno hotel z nami ven in skozi hodil za teboj. Ko smo šli v hišo je prišel za nami. Tako je imel skozi cele dneve izhode.
Smo imeli pa tudi mačko, ki je bila zunanja vsaj 2 leti, ko je prišla k nam. Ko smo hoteli jo imeti samo notri je skozi gledala ven in mjavkala in hodila od okna do okna. Tako smo jo potem spuščali in je polovico dneva bila zunaj.
-
Ko je bila zunaj jo tudi nisi mogel priklicati. Je bila pa zelo plašna in je tudi po 8 letih bivanja pri nas vseskozi se bala človeške bližine, če si šel proti njej. Bala se ni samo takrat, ko je sama prišla k tebi.
Ko smo jo dobili, meni ni bilo jasno, kako se lahko 2 leti stara žival tako boji človeka. In to je trajalo vso njeno življenje. Kljub temu, da je spala na kavču, postelji si imel vedno občutek, da se boji človeške bližine. V bistvu si moral vsak dan na novo vzpostaviti zaupanje, da je vse v redu.
nerabunka, 21.11.2021 ob 21:45
Nikoli več. Žal. Grdo, da tako rečem, ne bi ju dala stran za nič na svetu, ampak nikoli več. Si ne štejem v ponos, ampak je precej dela, stroškov, (nenamerno) uničenih stvari v stanovanju, vse je treba njima prilagajat, pa kakci ne dišijo po vijolicah. Res ne, nikoli več.
pri moji ni bilo nič uničeno. Je imela svoje dekice, svoj “skriti” kotiček (vsake toliko časa se je malo umaknila tja, drugače pa skoz za mano), za kremplje kako deblo, strgalnik, kakci pa v mačjem stranišču pokrila s peskom, kar sem redno čistila in menjala pesek. res so pa maine coon sploh samičke ene posebne mačke.
Zartrose izven profila, 21.11.2021 ob 22:18
pri moji ni bilo nič uničeno. Je imela svoje dekice, svoj “skriti” kotiček (vsake toliko časa se je malo umaknila tja, drugače pa skoz za mano), za kremplje kako deblo, strgalnik, kakci pa v mačjem stranišču pokrila s peskom, kar sem redno čistila in menjala pesek. res so pa maine coon sploh samičke ene posebne mačke.
A Si mogla povedat da mas to macko. Kva se vazis no. Fuj
Imeli smo notranjega mačka, ki ni imel nobene želje po zunanjem svetu. Živimo v hiši, imamo ogromno dvorišče in vrt, nismo mu branili izhoda. Zelo rad je bil edino na pokriti terasi, od koder bi šel brez problema na dvorišče, ampak ga ni zamikalo. Smo mu na terasi naredili pravo igralnico, na steno pritrdili nekaj večjih vej za plezanje, viseč mostiček, tunel, posteljo, velik praskalnik, igrače… ure in ure se je preganjal gor in dol in mu rekreacije ni manjkalo. Tudi mačji wc je imel en na terasi in enega v kopalnici, oba velika, v trgovini je bilo rečeno, da je tak wc mišljen za dve mački. Kupovali smo dober pesek in vsak dan čistili in ni bilo vonja. Maček je dočakal skoraj 19 let.
Zdaj imamo tri leta starega mačkona, ki je zelo rad noter, gre pa obvezno vsak dan ven, na obhod, v lov… igralnica na terasi je zanimiva, kadar se tudi kdo od nas tam zadržuje, drugače niti ne, razen spat hodi rad tja. Ko smo ga dobili, smo ga skušali navaditi, da bi bil notranji, ampak je od začetka prosil za ven in smo mu omogočili, da gre pač ven.
Mislim, da je veliko odvisno od mačjega karakterja… Če imate željo po notranjem mucku, se vam splača kakšnega takšnega rešiti iz zavetišča (vsaj pri nas vedno oddajajo za bivanje notri, če je maček bil tega navajen). Pač ne bo ravno mladiček.
Moj maček je notranji, je najdenček, ki je odrasel v blokovskem stanovanju. Ko sem se preselila v hišo na vasi, je ostal notranji (ker se je hotel pretepati z drugimi mački), ga pa peljem na vrvici na vrt. Ko sem se preselila, je začel hoditi na teraso en vaški mačkon. In ker je takoooo žalostnooooo gledal, sem mu pač dala hrano. Hja, potem je pa pripeljal še ženo in tri sinove :))). Vseh pet se je naselilo v moji zunanji shrambi (samo od zunaj dostopna “soba” v hiši) in ob slabem vremenu jim niti na kraj pameti ne pade, da bi šli ven :))). Mačke pač :)))
Forum je zaprt za komentiranje.