mačji mladički
Zakaj bi pa rada tako majhnega mladička?
To je še mačji dojenček, ki še pije pri mami mački
in se komaj pričenja navajati na drugo hrano, kaj
šele na higieno in ostale reči, ki se jih mladiči
naučijo v leglu.
Iz legla mladiči ne bi smeli odhajati pred dopolnjenim
12. tednom starosti.
Žal pa je tako, da je vsako leto veliko mačjih “dojenčkov”
zavrženih ali osirotelih. Če imaš veselje, čas in znanje
za oskrbo takšnih krhkih mačjih mladičev (smrtnost
med njimi je namreč žal zelo visoka, kljub oskrbi na
najvišji ravni), potem se javi kot začasna skrbnica
enega takšnega legla. Ti pa iz lastnih izkušenj povem,
da ni ravno hec.
Leglo ti priporočam, ker je lažje skrbeti za več mačjih
mladičkov kot samo za enega pa še zaradi socializacije
je boljše (mladiči, ki so v zgodnji dobi ločeni od drugih
živali iste vrste, znajo namreč razviti kup neželenih vedenj).
Potem obdrži enega (ali še boljše dva mladička 🙂 iz tega legla,
ostalim pa s pomočjo organizacije (društva, zavetišča, zavoda)
pomagaj najti nove domove.
Tako boš hkrati skrbela za mladičke od res majhnega pa še
dobro delo za celo leglo boš naredila.
Seveda naj bodo vsi mladički cepljeni, razglisteni in pravi
čas kastrirani / sterilizirani.
Pa še tole, upam, da nisi tale gospodična iz sporočila Mačje hiše:
“Javno opozarjamo vse, ki se ukvarjate z iskanjem novih domov za brezdomne, na mlad par Mitja I. in Sibila H. trenutno stanujoča v okolici Kozine. Posvajata muce in kužke, ter jih v nadaljevanju mučita, puščata same po nekaj dni v stanovanju brez vode in hrane in privezane, muce skrivnostno izginjajo, prav tako psi. V postopku posvojitve se obnašata kot zelo dobra bodoča skrbnika in znata odgovoriti na vsako vprašanje pravilno.
Tudi mi smo jim oddali dva mucka, od katerih je eden izginil neznano kam, drugega smo dobili, ko so ga rešili sosedi z balkona, na katerem je bil sam privezan tri dni brez vode in hrane.
Pristojne inšpekcije kljub prijavi zaenkrat niso ukrepale.”
NEVEM2!! nismo vsi tako sebični kot si očitno ti! sama sem že pomagala večim zivalim in jih nato odpeljala v zavetišče. zato prosim brez nesramnosti.
SONČKA!! sama nimam nobene povezave z mačjo hišo. mogoče sem res pretiravala z 5 tedni.. pač zelela bi čim mlajšeg amožnega mladička. sem velika ljubiteljica živali in sem že pomagala pri skrbi tako mladih muck.
Kot sem omenila imela bi pač rada mladega mucka. če je to 12 tednov je super. hvala za vse nasvete.
Počakaj 2 meseca in pojdi na kakšno kmetijo, kjer je polno mačk in tudi mladičev, sigurno ti bodo pustili da kakšnega vzameš…ker je res, da veliko ljudi te mladiče pobije…tako sem jaz lansko leto rešila eno mucko, so imeli pri znanki na kmetiji mladiče, je rekel gospodar da jih vse pobije, tako da sem eno mucko vzela domov.
Imela je slabe 4 tedne in vzgoja tako majhne mačke je kar zahtevna naloga, ampak midva imava že kar nekaj izkušenj z dudarčki, (2 najdenčka sta že doma) tako da je na srečo šlo brez težav.
Obvezno pa takoj na pregled k veterinarju.
barbi71, čisto res je zgoraj napisano ampak ti še na kratko razložim..
prvo kot prvo poznam samo hčer od lastnika kmetije in še to je prijateljeva punca..pa pustimo to..če bi punco poznala bolje in dlje časa, bi na njo lahko vplivala veliko več in morda bi se kaj spremenilo.
Kaj bi v primeru prijave sploh lahko dosegla? Najbrž ti je znano da se to po slo kmetijah dogaja, se je dogajalo in se bo dogajalo in prijava ter morebitna kazen tu ne bo rešila problema, vendar bi dosegla samo to, da mi naslednjič ne pove da imajo mladiče in to uredijo po svoje.
Punci sem sicer na lep način, ker je ne poznam dobro, povedala svoje in največ kar sem lahko dosegla je to da so vsi trije mladiči ostali živi..samičko sem vzela jaz, za oba fantka je nekako prepričala očeta da ostanejo pri hiši, jaz sem ji pa dala kontakt kam se lahko obrne ( v mojem primeru Gmajnice) in se dogovori za brezplačno kastracijo (ja tudi to je možno) Na žalost je en fantek že končal pod kolesi traktorja, kmečke ljudi prepričati da je mačka za v hišo je pa skorajda misija nemogoče, upam da me razumeš. LP
Barbi, in kaj misliš, se zgodi, če prijaviš? Rečejo, da mački niso njihovi in so se od nekod pritepli. Itak še sami ne vedo čisto točno, kateri so njihovi.
Edini način je, da si sposodiš mačjelovko in jih pelješ lastnoročno sterilizirat. Je pa to itak nikoli dokončana zgodba, ker prihajajo vedno novi mački. Ma jaz sem obupala.
Če rečejo, da niso njihovi, je ukrepanje še najlažje.
Potem bi moral VURS kontaktirati pristojno zavetišče, mačke se polovi, S/K in vrne v okolje.
Nekdo (normalno prostovoljec) bi pa moral prevzeti nadzor nad situacijo v tem smislu, da vsake
toliko preveri, če so se pojavile nove mačke, ki jih je potrebno S/K.
Saj vem, totalno sizifovo delo, ampak je treba vztrajat, da se reči počasi premaknejo.
Žal je mačjemu mladiču bolj pomembno, da je zgodaj z mamo in z ostalimi mladiči v leglu, kot pa da je pri svojem bodočem lastniku. Pred 12. tednom res ni dovolj star, da bi zapuščal leglo, to je pomembno tako za njegov zdrav razvoj kot za razvoj njegove bodoče mačje osebnosti.
Če se dogovoriš z začasnim skrbnikom legla (priporočam ti posvojitev pri eni izmed organizacij, ki skrbijo za zavržene mačke), se boš lahko gotovo dogovorila, da lahko prideš mladička obiskati, medtem ko je še v leglu in čakaš, da bo dovolj star, da gre s tabo domov.
Tudi dober vzreditelj bo želel, da prideš mladička v leglu večkrat pogledati.
Pri 12ih tednih pa so mladički še povsem mladičkasti, nič niso “prestari”, brez skrbi 🙂
Zdaj bo počasi (žal) boom mačjih mladičev, tako da prični spremljati oglase in strani društev in organizacij/zavetišč.
Forum je zaprt za komentiranje.