Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika lupljenje lesnikov

lupljenje lesnikov

Mandeljne znam olupit, s tem ni problema (prelijem jih z vroco vodo, malo pocakam in potem vsakega posebej stisnem, da skoci ven iz lupine). Kako se pa uspesno olupi lesnike? To mi nikoli ne uspe…

V segreto pecico na 200-225 stopinj das lesnike in jih prazis 8-12 minut. Ko se ohadijo jih olupis. Probala se nisem, pise pa v eni kuharski knjigi. LP

Ja tudi meni to predstavlja problem. In vedno, ko imam opravka z lešniki se spomnim tiste pesmice, ki so jo nagajivi fantje včasih prepevali:

“Bod’ moja, bod’ moja,
t’ bom lešnikov dal;
boš tiste potolkla,
bom drugih nabral.

Pa nisem še stara
čez petdeset let,
d b’ mogla jaz tebe
za lešnike imet’.

Ne hodi za mano,
ne boš me dobil,
sem tist’ga župana,
k’je ribce lovil.”

Najbolj hudo se mi je zdelo, da ko bom “tiste potolkla, bom drugih nabral”, ker so se mi pod kladivčkom drobili ali pa sem jih zgrešila in zadela prstek,
ko smo otroci morali tolči lešnike; tega nisem nič rada počela.

No, tole ni bil noben nasvet kajne ampak samo daljni spominček.
Lep večer želim!

Ogromnokrat prizkušeno po janjinem receptu. jaz jih potem, ko so spraženi, stresem na kuhinjsko krpo in povaljam sem in tja, pa gre kožica kar sama dol

Hej,Ursa,ceprav si ze dobila pravi odgovor,izrabljam priliko za pozdravcek.
Mi delamo to pozimi nestetokrat. Ce se kaksen ne olupi,se ne muci prevec,ker je trmast.Sicer je takih malo. Pijes pivo? V Trstu je Pivnica Dhreer,kjer dobis na dnu kozarca s pivom 5 takuh krhkih hrustljavih lesnikov. Poskusi ! Lepo se imej Babi

Hvala vsem, bom za naslednjic vedela, da jih moram najprej popect. Upam, da bo uspelo… Lp, Ursa

Jaz pa tole izkoristim za vprašanje, kakšna je razlika v trgovini s sadjem, kjer imajo v enem zaboju navadne neolupljne lešnike, v drugem pa na pogled olupljene lešnike z napisom “praženi lešniki”? Ali je to samo to, da so tisti praženi že pečeni na teh 200 stopinj in zdrsani, da je kožica padla dol – ali pa so praženi še kako drugače? Praženi so malenkost dražji, vendar ne bistveno.
Hvala in lp Tora

Hej,so ze popeceni,samo za moj okus ze spet malo navlazeni od vlage v zraku ali malo premalo peceni.Svez pecen lesnik je tako prijetno hrustljav.
Lahko jih pa sama se malce popeces.Jaz raje kupim ovite in hitro opravim sama.Tudi kupljeni olupljeni mandeljni se potem nekako drugace(ne tako hrustljavo) popecejo ali poprazijo,kot ce jih sama. Take so moje izkusnje. Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close