logopedi-pomanjkanje
Logopedi so v zdravstvenih domovih in na Zavodu za slušno in govorno prizadete. Mi smo za obravnavo na Zavodu čakali eno leto. V enotah zdravstvenega doma Ljubljana sem slišala, da imajo nekaj več logopedinj v enoti Center na Metelkovi (informacija je stara več kot leto dni). Poznam eno logopedinjo iz Domžal, ki pravi, da sme sprejemati nove paciente samo iz domžalske občine, ker imajo tako hudo gužvo.
Predlagam ti, da se najprej pozanimajte v svojem zdravstvenem domu, ker zna biti, da boste tam še najprej na vrsti. Pa tudi daleč najlažje je otroka voziti k logopedu v svojem domačem kraju, Če opažate težave, si pri zdravniku priskrbite čim prej delovni nalog (naslovljen je na konkretno inštitucijo) in se postavite v vrsto. Pri nas imamo z govorom resne razvojne probleme (ne gre samo samo za kakšno popravljanje izgovorjave), zato smo med čakanjem na obravnavo na Zavodu hodili vmes še privat k eni logopedinji. Če bi bile pa samo kakšne govorne napake, bi pa najbrž da šli v zdravstveni dom, ker bi bili prej na vrsti.
Pomanjkanje logopedov je pri nas nacionalni problem, ki se ga nihče ne loti, ker vsem tako ustreza.
Najprej je težava v razpisanih mestih za študij. Ker je pomanjkanje logopedov in se predlogo čaka na termin (ko ga pa dobiš in bi se morala začeti redna obravnava, so te raztresene tako poredko, da tako in tako ni učinka), marsikdo poišče to pomoč samoplačniško. In jo hudo mastno plačuje.
Kot pravim, zadeva ustreza vsem v tem sistemu, zato pa je, kot je.
http://www.zd-lj.si/zdlj/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=151&Itemid=318
Najbolje, da vprašaš. Ne vem, ker mi imamo pediatra tudi na Metelkovi in smo šli le eno nadtropje višje se naročit.
V čakalnicami pred ordinacijami logopedov je največ bolnih otrok, širše znano dejstvo. Ker se tako dolgo čaka na obravnave, potem starši, ko tisti veliki datum končno pride, pripeljejo včasih pozimi na pol mrtve otroke, vidiš, da je vročičen, kašlja, kiha, piha. Ker vedo, da če odpovedo, novega datuma ne bo še pol leta. Pri nas v zdravstvenem domu je logoped zraven fizioterapevta. In midva z možem sva imela dogovor, da nikoli tam ne stojiva, magari z otrokom čakava na stranišču, da smo na vrsti.
Sistem ustreza vsem – razen uporabnikom. Ki pa tako in tako niso pomembni.
Malo pretiravaš, 3-letnikov pa tam res nisem videla. tudi niso še dovolj zreli za to, da bi ustrezno sodelovali.[/quote]
Motiš se. So otroci ki začnejo z obravnavo tudi pri 3 letih, ampak seveda ne zaradi črke r.
Moj sin je začel pri 3 in pol, imel je kar nekaj problemov z glasovi kot so k, p,…, da o šumnikih in sičnikih ne govorim. In ker v Kamniku ni bilo logopeda, v Ljubljani pa so bile vrste za šumnike in sičnike okoli 1 leta, smo se odločili za privat logopedinjo. In sta krasno sodelovala, vadili smo tudi doma in otrok napredoval. R je potem prišel sam po sebi.
Niso pa vsi logopedi enaki, eni znajo bolje z otroci in so bolj predani delu, drugi pa ne.
motiš se, 17.08.2016 ob 18:25
Malo pretiravaš, 3-letnikov pa tam res nisem videla. tudi niso še dovolj zreli za to, da bi ustrezno sodelovali.[/quote]
Motiš se. So otroci ki začnejo z obravnavo tudi pri 3 letih, ampak seveda ne zaradi črke r.
Moj sin je začel pri 3 in pol, imel je kar nekaj problemov z glasovi kot so k, p,…, da o šumnikih in sičnikih ne govorim. In ker v Kamniku ni bilo logopeda, v Ljubljani pa so bile vrste za šumnike in sičnike okoli 1 leta, smo se odločili za privat logopedinjo. In sta krasno sodelovala, vadili smo tudi doma in otrok napredoval. R je potem prišel sam po sebi.
Niso pa vsi logopedi enaki, eni znajo bolje z otroci in so bolj predani delu, drugi pa ne.
Živjo! Kam v Kamniku pa ste hodili samoplačniško? Tudi mi potrebujemo…
Hvala in LP!
Forum je zaprt za komentiranje.