Ljubosumje sestrice
Se strinjam z napisanim! Desetletna deklica ni več majhna punčka, lahko se z njo pogovorite in ji razložite, da naj sprejme sestrico in da vi kot starši imate obe enako radi. Do sedaj se je cel svet vrtel samo okrog nje, verjetno ste jo tudi do onemoglosti razvadili. Tudi sedaj, ko je dobila sestrico, ji ni čisto nič hudega. Nič ji ne manjka, tudi pozornosti in ljubezni ne. Ne dovolite, da se do triletnice grdo obnaša!
Tukaj ste žal verjetno za to krivi vi in ne dejstvo da je bila dolgo edinka. Problem je kako ste se do nje prej obnašali. Ko gledam nekatere starše edincev mi je včasih prav slabo ker je na tem otroku pretirana pozornost. Znanka je bila ena takih. Tamala se nikoli, ampak res nikoli sama igrala, ampak vedno se je ona igrala z njo ali jo animirala. Nikoli tamala ni sama vzpostavila kontakta z vrstniki ker ji je vedno mamica pomagala. V vrtcu ni zdržala dolgo ker ji vzgojiteljica ni posvečala dovolj pozornosti in se brez mame ni znašla. No in taka dobi mlajšega brata in nastane velik problem. Pa ne zaradi hčerke, ampak vzgoje! Sama imam 3 hčerke in največja želja po sestrici je bila ravno od hčerk (razlika 5 in 6 let). Malo imajo pa tako rade da groza. Če jo samo grdo pogledam že priletita 2 njeni odvetnici, enako mala, če kregam starejši dve (pa je stara 2.5 let in se postavi pred sestrico in se dere “pusti mojo Leo”). Pri nas je samo 1x srednja potarnala zakaj se z mlajšo tako lepo menim in jo ljubkovalno kličem, njejo pa ne. Sem ji lepo pojasnila, da je to odvisno od nje, saj jaz imam vse tri enako rada. Ne morem nekoga,ki me cel dan jezi in potrebujem vsako stvar 10x ponoviti biti tako prijazna in jo ljubkovalno klicati kot nekoga, ki se pri 2.5 letih obnaša kot odrasel in nimaš niti najmanjšega razloga da bi se jezil. No in potem je bila naslednji dan pridna in sem jo ljubkovalno poklicala in je bila zadeva rešena. Skratka s punco pri 10-tih letih pa se res lahko lepo odrasli pogovorite in če stanje po takem pogovoru (ki bi ga tako velika punca morala razumeti( ne bo bolje) , ostane pa še samo trdi pristop. Vprašajte jo zakaj je taka, povejte da imate oba enako radi, ampak da tako kot je ona ko je bila mala potrebovala več pozornosti, jo sedaj bratec itd.
Mislim da je čas da se enkrat ko mlajši zapi, uležete v posteljo k starejši in se malo pogovorite (je že dovolj stara -jaz se tako menim s hčerama že od malega). Razložite, da je nimate nič manj radi, da pa manjši otrok potrebuje več pomoči. Jasno ji tudi povejte da takega obnašanja ne boste tolerirali.
Jaz sem bila stara 7,5let ko sem dobila bratca ampak res nikoli niti za sekundo nisem bila ljubosumna na njega, mogoče kdaj jezna ko sem mogla popravljat kocke za njim, ampak ljubosumna pa res nikoli.
Pa me zdaj ko sem stara že 35 let okolica večkrat opomni da so moji starši delali ogromno razliko med mano in njim pa kljub temu nisem bila ljubosumna🤷♀️
Mogoče je vaša hči karakterno ljubosumne narave…. Če je tako bo imela v življenju, partnerskem odnosu, odnosu med sorejenci še velike težave…
Iz lastnih izkušenj ti povem da je to krivda staršev. Med mano in sestro je bilo 7 let razlike. Se je rodila in sem bila vesela ampak potem pa konstantno poslušanje
pusti jo pri miru, utihni ker spi, ne delaj to, ne delaj tisto – nisem smela skoraj dihat! Otrok malo zraste nekje ravno toliko stara kot tvoja mlajša pa mi vzame igračo iz rok in se že mati derejo pa daj ji jo in vzami kaj drugega…dobro naredim to in spet mala zatuli in spet ona zatuli name naj ji dam, ker je mlajša jaz pa že velika…in tako dalje. In ja POSTALA sem ljubosumna. Pa sem jo imela rada. In sem si želela sorojenca. Kasneje mi je morila da jo moram povsod sabo jemat da je bila lahko ona fraj. Daj speljite se nekaj s takimi. Sem jaz imela otroka ali ona halo… Še dandanes se ne razumeva oziroma ne da se ne razumeva, sploh odnosa nimava ker spregovorili nisva že več kot 10 let. Izključno krivda staršev. In grem stavit, da je pri vas isto. Mogoče ne tako očitno in na tak način, je pa. Tam kjer ni razlogov za ljubosumje ni takega obnašanja. Imam tri otroke. Med prvima dvema manj kot 2 leti razlike, tretji 10 let kasneje. Nobenega ljubosumja. Ker vem kako se obnašat do otrok. Otrok ima rad sorojenca. Ljubosumen je le na starše in to zaradi VAŠEGA odnosa do njega.
Zaskkrbljena, 20.01.2021 ob 09:37
Moja ljuba 10 letna hčerka je 3 leta nazaj dobila sestrico, ki jo ima seveda rada, ampak je zelo ljubosumna. 7 let je bila edinka in se navadila pozornosti. Ne more sprejeti dejstva, da ni več edina. S partnerjem sva ji povedala, da sedaj dobita z Leno enako časa in nje ne moreva zapostavljati. Nikakor ne razume in sestri skriva stvari, jo vleče za lase in jo ves čas krivi za vsako stvar. Kadar mlajšo pohvaliva, starejša steče v sobo in je ni nazaj dlje časa.
Saj jo razumem čisto in se trudiva, da bi se počutili obe dobro in čim manj ljubosumno, ampak trenutno ne vem več kaj naj še storim.
vsako nasilje fizično starejše nad mlajšo bi morala takoj zatreti takoj… tudi kakšno dretje nad mlajšo…
ne samo,da jima enako namenjajta čas, tudi za starejšo si izmenično oba samo z njo vzamita čas… recimo en petek v v mesecu je samo ona s teboj popoldan, naslednji petek pa samo z očetom ona… drugi od vaju je z mlajšo… tako,da namenita dan izmenično samo veliki… pa razložita ji… da imeti sestrico je veliko bogastvo, da bo lahko imela najboljšo prijateljico zaveznico, ko jo bo rabila, kadarkoli to, skozi celo življenje, samo se mora do nje lepo in spoštljivo in ljubeče obnašati… tako le bo lahko zgradila pravo prijateljstvo.
in potem mlajši naredita enako z odraščanjem…
vsekakor pa vsako nasilje v vseh oblikah jasno zatreti in jasno in odločno prepovedati.
v primeru dabo nesramna do nje pa ji tudi povejta, kaj zapravlja in zamuja.
Vagabund, 20.01.2021 ob 12:16
Jo je enkrat udaril. Samo enkrat, pa je bil takoj spakiran. Smo ga dali k sosed za par ur, da se je pohladu. Proti večeru je skesan kot maček prišel domov.
Pretepačev in takih ki cukajo za lase pri naši bajti ni. Samo adijos. Sej mulc hitr ve kolk je ura. Madona vaša je že skoraj najstnica pa da cuka triletnico in jo pretepa.. To je s taveliko nekaj narobe, to ni več ljubosumje.
Najboljši vzgojni ukrep!
Forum je zaprt za komentiranje.