Ljubosumje ali zavist
Oboje sta čustvi, a poganja ju različna notranja dinamika.
Na kratko – ljubosumje je strah pred izgubo nečesa, kar imamo, a se to bojimo izgubiti zaradi nekoga drugega; zavist pa je povezana z občutkom prikrajšanosti – je želja po nečem, česar nimamo, a ima nekdo drug, hkrati pa je prisoten tudi odpor do te osebe. Ljubosumje je torej kot ena obrambna reakcija na grožnjo, da nekaj, kar imamo, izgubimo (ni nujno odnos, lahko je tudi status, pozicija, privilegij itd); zavist je pa primerjalno čustvo, ko želimo nekaj, kar ima nekdo drug. Neredko hkrati čutimo še ambivalentno mešanico občudovanja in odpora, pa tudi tihe želje, da “tisto nekaj” drugi izgubi.
Neredko pri ljubosumju idealiziramo tisto, kar imamo, in razvrednotimo konkurenco; pri zavisti pa razvrednotimo to, kar nekdo ima, in si želimo sami – le zato, da zmanjšamo svojo bolečino in se navidezno povzdignemo “nad”. Zato bodite pozorni na to, kaj pri drugih dajate v nič, ker si morda točno to želite sami. 😉
Oboje kdaj občutimo in doživljamo vsi, razlika je le v “zdravi meri” – tako ljubosumje kot zavist nas lahko motivira k spremembi, lahko pa privede do popolnega rušenja odnosov.
Lahko poveš kaj bolj konkretnega o tvojem primeru?
1tipka, 27.09.2025 ob 14:29
Oboje sta čustvi, a poganja ju različna notranja dinamika.
Na kratko – ljubosumje je strah pred izgubo nečesa, kar imamo, a se to bojimo izgubiti zaradi nekoga drugega; zavist pa je povezana z občutkom prikrajšanosti – je želja po nečem, česar nimamo, a ima nekdo drug, hkrati pa je prisoten tudi odpor do te osebe. Ljubosumje je torej kot ena obrambna reakcija na grožnjo, da nekaj, kar imamo, izgubimo (ni nujno odnos, lahko je tudi status, pozicija, privilegij itd); zavist je pa primerjalno čustvo, ko želimo nekaj, kar ima nekdo drug. Neredko hkrati čutimo še ambivalentno mešanico občudovanja in odpora, pa tudi tihe želje, da “tisto nekaj” drugi izgubi.
Neredko pri ljubosumju idealiziramo tisto, kar imamo, in razvrednotimo konkurenco; pri zavisti pa razvrednotimo to, kar nekdo ima, in si želimo sami – le zato, da zmanjšamo svojo bolečino in se navidezno povzdignemo “nad”. Zato bodite pozorni na to, kaj pri drugih dajate v nič, ker si morda točno to želite sami. 😉
Oboje kdaj občutimo in doživljamo vsi, razlika je le v “zdravi meri” – tako ljubosumje kot zavist nas lahko motivira k spremembi, lahko pa privede do popolnega rušenja odnosov.
Lahko poveš kaj bolj konkretnega o tvojem primeru?
Tale odgovor me pa spominja na stare čas foruma, ko si nekaj vprašal in si dobil super poučne, konstruktivne odgovore. 1tipka, hvala za tole, zelo zanimivo zapisano, sem se kar malo zamislila:-)
nekdanja, 27.09.2025 ob 14:33
Tale odgovor me pa spominja na stare čas foruma, ko si nekaj vprašal in si dobil super poučne, konstruktivne odgovore. 1tipka, hvala za tole, zelo zanimivo zapisano, sem se kar malo zamislila:-)
nekdanja, hvala. 🙂 Mislim, da nas je precej več takih, ki v marsičem in marsikje pogrešamo stare čase. Tudi tu. Le motivacije zmanjka, ker teme prehitro zaidejo v nekonstruktivne in žaljive pink-ponke in se potem raje držimo v ozadju ali celo daleč stran.
Po drugi strani pa mi je neizmerno všeč tudi misel “uživaj zdaj – veš, zdaj so tisti dobri stari časi”. 😉
Vse dobro!
No evo, chatGPT je kot človek iz starih časov foruma, ki ti je dal prevod za jealous in envious. A ni to fino?
Anonimno 1896, 27.09.2025 ob 14:44
No evo, chatGPT je kot človek iz starih časov foruma, ki ti je dal prevod za jealous in envious. A ni to fino?
1896,hahaha evo,zelo praktično si vsem nam dal na pladenj lastnen primer zavisti.Chatgpt še dolgo ne bo imel za burek,ti boš pa še dolgo imel težave z zavistjo:)))
Anonimno 1896, 27.09.2025 ob 14:58
Kaj ima zavist s tem, da se človeku pove, da se pogovarja z umetno inteligenco, ki jo povprečen človek prepozna na kilometre daleč?
Tipka ni UI, je kar stvarna oseba, ena redkih ki jo od tu poznam osebno, ki šteka psihologijo toliko, kot je ti ne boš nikoli.
Zdaj pa lahko poguglaš v svoj Chat še to, zakaj imaš tako reakcijo, v veri, da ti bo podalo pravi dogovor.
se strinjam z nekdanjo, take odgovore smo nekoč brali, super odgovor, dobro povedano, hvala. avtorica, kako si s tem, kaka je tvoja zgodba, da ne veš?
s tisto, ki pravi, da je pri ljubosumju potreben ljubezenski trikotnik, pa se ne strinjam. ljubosumen si lahko tudi na delovnem mestu, ko gre za npr službeno pozicijo in je vpleten sodelavec/ka, ki bi npr. rada tvoj položaj zavzela in se pri šefu trudi, da te očrni in počne marsikaj, ogromno manipulacije. tko da pri ljubosumju ne gre zmeraj za ljubezensko razmerje, je pa to najbolj pogosto ja, sploh ko pomislimo na ljubosumje.
Ena stara uporabnica foruma, 27.09.2025 ob 15:12
Po čem prepoznaš umetno inteligenco? Resno mislim. Jaz bi recimo (v “starih časih” foruma, haha) zelo podobno oblikovala odgovor o nečem, kar mi je dobro poznano. Sedaj se držim v ozadju in le vsake toliko malo pokukam sem.
Prepoznava UI mi gre zelo slabo.
nekdo, ki obvlada malo psihologije ali je celo psiholog, za tak odgovor ne potrebuje UI, ker so tam precej prisotni lapsusi in neredko se zgodi, da je chat gpt precej bolj butast od vsakega povprečnega, ki o določeni zadevi nekaj ve. tipka ima zgodovino in ne kaže da uporablja ui. tako zgoščenega in smiselnega odgovora gotovo ni dala UI, to so bojazni ljudi ki jih bo UI pokopala, če jih ni že. samo naj pridejo še do tja, kjer bojo trdili, da bo UI nadomestila žive odnose, haha, bebčki. ko nekdo ponudi en konkreten, jasen, konstruktiven odgovor, je takoj sum da je fake, ker ljudje sploh niso več vajeni, da je kdo sposoben sformulirat kak tak odstavek. kr žalostno, ane. to smo v preteklosti brali in je bilo takih, ki so bli sumničevi, škodoželjni al karkol, zelo malo, v manjšini, dobrih odgovorov pa res precej. zato, ker je to danes redkost,se nekateri prav bojijo da je fejk. ah, revčki. ne zmorejo štekat da obstajajo ljudje, ki o določenih zadevah vejo več in bolje od vsakega gptja. kar poglobite se v gpt v zadevah, ki jih obvladate, pa vam bo jasno koliko lapsusov premore, da je skor boljše vprašat naključnega soseda ki se z zadevo laično ukvarja za mnenje.
Po čem prepoznaš umetno inteligenco? Resno mislim. Jaz bi recimo (v “starih časih” foruma, haha) zelo podobno oblikovala odgovor o nečem, kar mi je dobro poznano. Sedaj se držim v ozadju in le vsake toliko malo pokukam sem.
Pogovarjaj se z njo nekaj časa in potem kmalu skapiraš, kako deluje. Za enega, ki se mu ne da, so pa že dolgi pomišljaji pokazatelj. To ChatGPT.
Za Groka nisem ziher, če tudi uporablja dolge pomišljaje, ima pa vsekakor podobno strukturo stavkov, razen, da ta še kakšno besedo, ki spominja na hrvaško vrže vmes.
Zanimivo, koliko folka se kiti s tujim perjem, odkar so ti četi toliko napredovali….
Anonimno 1896, 27.09.2025 ob 15:29
Pogovarjaj se z njo nekaj časa in potem kmalu skapiraš, kako deluje. Za enega, ki se mu ne da, so pa že dolgi pomišljaji pokazatelj. To ChatGPT.
Za Groka nisem ziher, če tudi uporablja dolge pomišljaje, ima pa vsekakor podobno strukturo stavkov, razen, da ta še kakšno besedo, ki spominja na hrvaško vrže vmes.
Zanimivo, koliko folka se kiti s tujim perjem, odkar so ti četi toliko napredovali….
znak so dolgi pomišljaji, hahahaha, pa ti si res bebec, kako slabo bereš ljudi in nasedaš na chatgpt. pazi, da ti ne ugrabi lastne zavesti!
Anonimno 1896, ti pa imaš kar veliko težav z lastno vrednostjo, če te že nek dober odgovor o določeni temi spravi v tako notranjo stisko, da želiš potrjevati lastno prepričanje, da je za tem umetna in ne prava, človeška inteligenca. Le od kje tak primanjkljaj, si kaj glede tega raziskoval – morda celo prek umetne inteligence? Mogoče pa sem zaradi slednjega dolgega pomišljaja zdaj prav jaz umetna inteligenca, ki te nagovarja, hm hm. A četudi ne bi rada pljuvala v lastno skledo, ti predlagam obisk živega psihologa.
Forum je zaprt za komentiranje.