Ljubljančani se radi povabite na obisk
Spodaj berem eno temo o ženski, ki ne mara vabit sodelavcev domov. Jo razumem. Moja družina, moj stanovanje, moj mir.
Opažam pa, da se domov najraje povabite Ljubljančani. Sploh na periferijo. Kao, tam okol kolesarimo, a boš doma?
Jaz še nisem slišala, da bi neljubljančan Ljubljančanu rekel, ej, mimo tvojega bloka bom kolasaril, a boš doma?
V čem je finta?
Druga stran, 23.08.2021 ob 22:27
Spodaj berem eno temo o ženski, ki ne mara vabit sodelavcev domov. Jo razumem. Moja družina, moj stanovanje, moj mir.
Opažam pa, da se domov najraje povabite Ljubljančani. Sploh na periferijo. Kao, tam okol kolesarimo, a boš doma?
Jaz še nisem slišala, da bi neljubljančan Ljubljančanu rekel, ej, mimo tvojega bloka bom kolasaril, a boš doma?
V čem je finta?
so ljubljančani eni najbolj fake ljudi nasploh, lažejo pa potem se delajo kot da ne vejo nič. Kmet bo vsaj prpelu na dvorišče pa ti jeb… mater… ne pa kot ljubljančani, ki se zlažejo, da so slučajno šli mimo, v resnici so pa že en teden načrtovali dopust pri “tebi”
Ne znam ti odgovorit. Sem Ljubljančanka, a se nikoli ne vabim na obiske (na v Ljubljani, na izven). Tudi ljudi, ki se vabijo na obiske, ne povabim. Ne razumem dobro, kako se lahko kdo sam povabi na obisk? Računa, da bodo rekli, no pa pridi (jim bo nerodno zavrnit) ? Kako se potem počuti na obisku, kjer so ga sprejeli na silo?! Zna kdo odgovorit? Eden tistih, ki se je posilil na obisk.
ti ne znam, 24.08.2021 ob 09:03
Ne znam ti odgovorit. Sem Ljubljančanka, a se nikoli ne vabim na obiske (na v Ljubljani, na izven). Tudi ljudi, ki se vabijo na obiske, ne povabim. Ne razumem dobro, kako se lahko kdo sam povabi na obisk? Računa, da bodo rekli, no pa pridi (jim bo nerodno zavrnit) ? Kako se potem počuti na obisku, kjer so ga sprejeli na silo?! Zna kdo odgovorit? Eden tistih, ki se je posilil na obisk.
Ja, kar pridejo. Ne vprašajo, če si doma, če smejo priti, ampak preprosto pridejo. Na podeželju pač ni tako, da bi imeli blok, spodaj domofon in onemogočen vstop nepovabljenim.
Na podeželju se pripelje na tvoje dvorišče. Če si zunaj, te itak vidi. Drugače pa vkoraka v kuhinjo in to je to.
kako ne veš, 24.08.2021 ob 09:17
Ja, kar pridejo. Ne vprašajo, če si doma, če smejo priti, ampak preprosto pridejo. Na podeželju pač ni tako, da bi imeli blok, spodaj domofon in onemogočen vstop nepovabljenim.
Na podeželju se pripelje na tvoje dvorišče. Če si zunaj, te itak vidi. Drugače pa vkoraka v kuhinjo in to je to.
Brez osnovne olike. Vprašanje je bilo, kako se počutijo tisti, ki so se sami povabili. Ko vidijo, da niso dobrodošli, a jih vseeno spustijo naprej?
brez olike, 24.08.2021 ob 09:22
Brez osnovne olike. Vprašanje je bilo, kako se počutijo tisti, ki so se sami povabili. Ko vidijo, da niso dobrodošli, a jih vseeno spustijo naprej?
PO mojem tega ne opazijo, ker kar pogosto ponovijo take reči.
Eno familjo poznam, tem sploh ni nerodno še fehtat: bi kislo zelje pa bi klobase pa jim to ni dovolj, bi še kako kolo za otroka pa tako naprej. Pa ne, niso reveži.
Eni niti ne opazijo, ko začneš po dveh urah obiska kar naprej gledat na uro. Pa jim niti ni dovolj, ko se nekdo od domačih poslovi in se odpelje. Še kar vztrajajo. Pa eni ni dovolj, ko se vsi umaknejo in gredo kaj delat pa še kar sedijo…
Različne predispozicije. Ko sem živel na podeželju, je bilo ogromno vikendov, ko sem bil doma ali pa v okolici doma. Nabližja trgovina in gostilna sta bili par km od doma in s kolegi in sosedi smo se večkrat dobili “doma”. Enkrat pri enemu drugič pri drugemu – brez nekih pravil, kdo večkrat povabi. Ker tam ni javnega prometa, sosedje pa smo par 100m oddaljeni med sabo smo se vedno pripeljali. Ker je bil pri takšnem druženju prisoten tudi alkohol nihče ni hotel tvegati vozniškega in se odpeljati v vas. Pač na koncu ne tvegaš vozniške in časa, da se s sosedom, ki sta par 100m oddaljena peljeta v par km oddaljeno gostilno.
Ko sem se preselil v LJ je moja dinamika postala drugačna. Med tednom delaš in ko pride vikend nisi doma v stanovanju ampak greš ven iz LJ. Glede na prazno parkirišče ob nedeljah bi lahko rekel, da nas je kar veliko takšnih, ki to delamo. Poleg tega pa v LJ praktično nihče ne vabi na kavo ali pir domov, ampak greš nekam v bližino obeh v bar/bife.
In podobno imam dinamiko s starši. Tudi če prideta v LJ, se zelo redko ustavita. Pač ne ljubi se jima vozit po LJ, iskat parking, zato da spijemo tisti kufe, pa da čim prej odideta, da ne stojita v gužvi. Glede na to da sva z mojo bolj mobilna, imajo rajši da prideva midva na obisk, kot obratno. In pri sestri je enako. Če me kliče vedno vpraša, kdaj pridemo kaj okrog :). Ko jo jaz povabim, pravi da se jim ne ljubi celo familijo spakirati v avto, zato da pridejo v LJ na kavo.
Tako da pri teh stvareh smo se precej ujeli.
Ena dobronamerna je to, da nikoli nimaš časa se 30min peljati v gozdnjavo samo na obisk. Pa ni čisto tako – jaz sem pogosto gostila koga, ki se je ustavil zaradi opravkov v “mestu” in se ni imel kam dati med luknjo (do avtobusa, do zobarja 3h po službi, medtem ko čaka da otrok konca trening ali rojstnodnevno zabavo)…
Mora pa biti recipročno in dogovorjeno: pač kar ena sodelavka nima kaj pri meni viseti, če ne hodive redno skupaj v menzo ali na kavo že npr. 3mesece. Jaz pa ne pri njej.
excell159, 24.08.2021 ob 09:34
Različne predispozicije. Ko sem živel na podeželju, je bilo ogromno vikendov, ko sem bil doma ali pa v okolici doma. Nabližja trgovina in gostilna sta bili par km od doma in s kolegi in sosedi smo se večkrat dobili “doma”. Enkrat pri enemu drugič pri drugemu – brez nekih pravil, kdo večkrat povabi. Ker tam ni javnega prometa, sosedje pa smo par 100m oddaljeni med sabo smo se vedno pripeljali. Ker je bil pri takšnem druženju prisoten tudi alkohol nihče ni hotel tvegati vozniškega in se odpeljati v vas. Pač na koncu ne tvegaš vozniške in časa, da se s sosedom, ki sta par 100m oddaljena peljeta v par km oddaljeno gostilno.
Ko sem se preselil v LJ je moja dinamika postala drugačna. Med tednom delaš in ko pride vikend nisi doma v stanovanju ampak greš ven iz LJ. Glede na prazno parkirišče ob nedeljah bi lahko rekel, da nas je kar veliko takšnih, ki to delamo. Poleg tega pa v LJ praktično nihče ne vabi na kavo ali pir domov, ampak greš nekam v bližino obeh v bar/bife.
In podobno imam dinamiko s starši. Tudi če prideta v LJ, se zelo redko ustavita. Pač ne ljubi se jima vozit po LJ, iskat parking, zato da spijemo tisti kufe, pa da čim prej odideta, da ne stojita v gužvi. Glede na to da sva z mojo bolj mobilna, imajo rajši da prideva midva na obisk, kot obratno. In pri sestri je enako. Če me kliče vedno vpraša, kdaj pridemo kaj okrog :). Ko jo jaz povabim, pravi da se jim ne ljubi celo familijo spakirati v avto, zato da pridejo v LJ na kavo.
Tako da pri teh stvareh smo se precej ujeli.
OK, recimo, da je s tvojo familijo res tako usklajeno. Sicer me pa res zanima prav to – zakaj v LJ praktično nihče ne vabi na kavo ali pir domov, ampak greš nekam v bližino obeh v bar/bife, kot sam pišeš? Zakaj ne povabite nikogar domov na kofe ampak v bližnji bar?
Druga stran, 24.08.2021 ob 22:30
OK, recimo, da je s tvojo familijo res tako usklajeno. Sicer me pa res zanima prav to – zakaj v LJ praktično nihče ne vabi na kavo ali pir domov, ampak greš nekam v bližino obeh v bar/bife, kot sam pišeš? Zakaj ne povabite nikogar domov na kofe ampak v bližnji bar?
Pač več razlogov je. Prvi je, da nimamo stanovanj velikih 100+ m², s tem pa nimaš veliko prostora za skladiščenje. V hišah na podeželju ali pa kmetijah imaš vedno zalogo pijače in jedače. V bloku tega načeloma nimaš – imaš nekaj malega ampak, po navadi ne dovolj za neke obiske. Prav tako imaš pri hišah po navadi terase kamor povabiš gosta, v bloku pa ti ostane le balkon – pa še to ni povsod funkcionalen za “posedanje in popivanje”.
Kot drugo, bifeji/barčki so v mestih na vsakem koraku, zato je lažje izbrati nekje kjer je obema OK, kot pa da se nekdo v konici vozi iz enega konca LJ do drugega.
Kakšne znance pa imate, če jih ne marate gostiti za en obisk? Ne morem reči prijatelje, saj teh glede na vaš odnos verjetno nimate…
Jaz sem Ljubljančanka in še vedno sem bila toplo sprejeta, ker imam take odnose z ljudmi, da se dobro razumemo in sem vedno dobrodošla (ja, znam prepoznavati znake, kot so gledanje na uro ipd). In vedno sem vesela, če me kdo (prijetno) preseneti z obiskom. Časovno mi mogoče kdaj narobe hodi in moram kak opravek odložiti, ampak sem zadovoljna, da se me je clovek spomnil in se potrudil do mene (pa tudi ce je usput – lahko bi šel mimo).
Se mi zdi žalostno, kam smo prišli glede socialnih stikov in druženja. Zdaj se moraš vse vnaprej zmenit, pa še takrat lahko dvomiš, ali si dobrodošel. Ni več spontanega in sproščenega druženja, neke odprtosti.
Jaz sem velilo vabila k meni v stanovanje v Lj na pir/kavo. Smo tudi veliko kart preigrali, pa prepili pri meni.
Tezava je, ker tisti, ki ne zivijo v blokih, ne razumejo, da morajo biti bolj tiho, kot v hisi. Imam pametni zvocnik in so kar sami glasbo dajali gor, seveda prevec naglas. In se niso zvecer spokali domov. Potem sem uvedla pravilo ob 22h vsi domov, ker po tej uri je tisina v hisi. Pa tudi jaz bi rada spala (ampak ko sem to rekla, so me prepricevali, da naj ne bom party breaker in se kar ostajali pri meni). Potem sem pa tudi s tem nehala. Ker sem ugotovila, da se dobivamo samo pri meni, kot nora sem prej pucala stanovanje, za njimi pucala stanovanje, kupovala prigrizke in pijaco – vsake toliko je kdo kaj prinesel, a niti priblizno toliko, kolikor se je spilo/pojedlo. Ce se to zgodi vsake toliko ni problema, pridite, vas pogostim. Da sem pa na redni bazi jaz cela utrujena po pecenju prigrizkov in pucanju stanovanja in hoji v trgovino, oni pa pridejo, se najejo in napijejo in mi se tezijo, da ob 22h je pa res prezgodaj za iti spat??? Pa se ker imam majhno stanovanje, vstopis v kuhinjo/dnevno, in se noben ne spomni, da bi se sezul? In tudi ko nastimas copate in jim reces, najprej potacajo celo sobo, preden se preobujejo. In ko grejo, se najprej nazaj preobujejo, potem pa sele naberejo svoje stvari in spet vse potacajo, preden grejo??? Dovolj je bilo. Bliznji bar in to je to.
Forum je zaprt za komentiranje.