Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ljubljana Rudnik

Ljubljana Rudnik

Ljubljana Rudnik – zakaj se ta predel imenuje po rudniku? Nikjer ne najdem informacij o tem, da bi tam bil kdaj kakšen rudnik. Predvidevam, da je bil.

Kdo ve?

bil nikoli rudnik srebra.:)))Ne rabis se matrat.je na drugem koncu relativno blizu ce gledava zracno linijo….

Bi lahko bila bolj natančna v odgovoru? Sem iskala po internetu, pa ne najdem.

In če na Rudniku ni bilo nikoli rudnika, zakaj tako ime?

Včasih je bil na območju Golovca rudnik črnega premoga.

Rudnik se je imenoval pri Klenu pod Orlami. Tam so črni premog kopali od leta 1978 do 1947 in ga od leta 1924 izkopali okoli 10.000 ton. (podatek iz Geologije v Kramerjevi monografiji o Ljubljanskem barju, Glasnik slovenske matice 2005/20-07 št. 1-3).

bzzz

Vsak dan menjam brisace in likam kuhinjske krpe :)

Hvala.

hvala zapomoc cebelica,kopali so antracit najbolj kvaliteten premog….

vendar,ime Rudnik se omenja ze v urbarjih iz 15.stoletja.Vpisani kot lastniki so bili kmetje iz Bizovika,kateri so tam imeli pasnike….

Kaj pa zdaj??

Rudnik Klen-Orle je opuščen rudnik premoga, nahaja se vzhodno od Sel in jugovzhodno od Orel. Ta rudnik je poleg Drenovega Griča pri Vrhniki slovensko nahajališče antracita. V tem rudniku so začeli s kopanjem premoga leta 1924, po krajših prekinitvah pa so odkopavanje premoga dokončno ustavili leta 1947.

Na območju Orel so premog iskali že prej, vendar brez uspeha. Po tem pa sta bila odkrita dva antracitna sloja z debelino 25-50cm. Šele leta 1924 so v Klenu odkrili kar 1-1,2m debel, 100m dolg in 50m širok sloj antracita, ki je bil skoraj brez jalovih vložkov.

Leta 1928 so izkopali 245t premoga, v letu 1929, ko so začasno prenehali z izkopavanjem pa samo 60t. Pozneje se je izkoriščanje tega premoga nadaljevalo, popolnoma ustavilo pa leta 1944 oziroma leta 1947.

Stavba poleg vhoda v rudnik je služila kot transformatorska postaja za oskrbo rudnika z elektriko.

Po tem Rudniku naj bi se imenoval tudi del Ljubljane – Rudnik.

(vir: Glasilo občine Škofljica)

hmmmm …. ime Rudnik naj bi omenjala dva vira v gradivu zgodovinsko topografijo Slovenije že pred
letom 1500, kasneje leta 1787 pa se je ime utrdilo tudi v novo nastali Župniji Rudnik.

mogoče bi župniki vedeli kaj več 🙂

bzzz

Če bi poznali zgodovino, bi vedeli, da je bilo tu nekoč mnogo rudnikov.

In ker je pač ne poznamo, sprašujemo na forumu.
In če si ti bolje informiran kot mi, bi ti bili hvaležni, če nam poveš kaj več – kje so rudniki bili, kaj so v njih kopali, kdaj so delovali.

Je kateri od njih dostopen, si ga je možno ogledati, vsaj vhod, še kaj več?

In ker je pač ne poznamo, sprašujemo na forumu.
In če si ti bolje informiran kot mi, bi ti bili hvaležni, če nam poveš kaj več – kje so rudniki bili, kaj so v njih kopali, kdaj so delovali.

Je kateri od njih dostopen, si ga je možno ogledati, vsaj vhod, še kaj več?[/quote]

ne vem od kod ime Rudnik?bi tudi mene zanimalo?

ti pa z zagotovostjo upam povedat,da je bil rudnik srebra ki sem ga omenjal drugje….

se mi zdi, da so bili na območju rudnika rudniki, ki so oskrbovali Fužine

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Nam so na faksu rekli, da so kopali tudi barijev sulfat BaSO4, ki pa vsaj ni stupen ker je slabo topen v vodi.

Mali rudniški stolp s kolesom za dvigalo je bil še viden iz avtoceste, nekoč pa kar izginil. Ne dobim pa nikjer podatka, kaj so kopali.

Premog. Od tod imamo slovenski izraz premog-en = premož-en=>premožen.

V primerjavi z lesom daje premog večjo kurilno “moč”, zato so tiste Slovence, ki so imeli v lasti kope premoga, da so premožni (v primerjavi z lastniki gozdov (lesa)).

Čudno, da južnaki rečejo premogu “mrki ugalj”, Angleži pa Coal, karbon itd.

Rudnik je v bistvu bolj predmestje Ljubljane. ČE ne bi bilo Leclerca, marsikdo, ne bi vedel,  kje sploh je Rudnik.

Se zelo motiš, ljudje ki živimo naprej od Rudnika (Škofljica, Pijava Gorica, Velike Lašče, Ribnica, Kočevje …), zelo dobro vemo, že od mladosti, kje je Rudnik.

Tale “Zdravka” je tipična južnakinja. Tudi ime je južno. Kot socialkarica pozna našo domovino samo po trgovskih centrih in CSD-jih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close