Ljubljana pozimi
Ljubljana je lepa
AMPAK.
Pride oktober in takrat ugasnejo luči, izginejo barve. Pride sivina, megla, vlaga, mraz… in tako do aprila. Ljubljana je lepa – ampak samo polovico leta.
Kako se spopadate z ljubljansko sivino dolgo polovico leta? Meni, priznam, je to največji minus bivanja v Ljubljani.
Ta mi je malo hecna, da je Ljubljana okt in nov depresivna z vlago, mrazom in sivino. Ja, kje pa v tem času ni mraza, vlage in sivine? Čisto povsod, razen na Primorskem je mogoče malo bolje, ko so sončni dnevi in modrina morja ven seka in malo pobarva pogled. Sicer je pa povsod ista depresivna jesen. Mogoče je v Ljubljani le nekaj več megle. Sicer je pa čisto isto, pa naj bo to Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj ali Novo mesto.
Takoj izven Ljubljanske kotline je že bistveno bolje. Ljubljana ima polovico leta vreme kot Švedska ali Norveška, sivina, vlaga in mraz.
S tem, da nimamo njihovih plač. 😉
Jesen zna biti tudi megla na morju. In to kar gosta.
V ljubljani zadnjih nekaj let (20 sigurno, če ne več) skoraj ni megle. Je, ob določenih vremenskih spremembah (to se povsod zgodi). Ni več megle v pravem pomenu besede., Tako, da primerjava s skandinavskimi državami ?? No, saj oni nimao veliko megle. Mraz pa je.,ja.
Ne grem nikoli en mesec, ali več pred novim letom. Grem z otroki na Dedka Mraza .
Ta dekoracija že predolgo traja. Že v začetku mi ni bila prav všeč, sedaj pa iz leta v leto manj. Veliko ljudi tako pravi.
[/quote]
Kdo vas sili v mesto? Ostanite doma, oziroma pojdite tja, kjer vam je lepše. Zagreb, Gradec, Beljak, Trst, Benetke. Pot pod noge! Nekaterim je postavitev lučk kakršna je, všeč. O okusih ni da bi razpravljali.
Tisti “dvorni” krancljač, Modic, ki je kakih 5 let na enak način krancljal Ljubljano, je letos umrl.
Bo pa Zoki še 5 let gonil enako okrasitev. Da se izkoristi vložek v kranclajnje…
Ali pa mogoče ne: nov okrasitelj mu bo dal 10% ali celo 15% od honorarja. Seveda v gotovini. Neobdavčeno. Za dve kavi bo…
Tisti “dvorni” krancljač, Modic, ki je kakih 5 let na enak način krancljal Ljubljano, je letos umrl.
Bo pa Zoki še 5 let gonil enako okrasitev. Da se izkoristi vložek v kranclajnje…
Ali pa mogoče ne: nov okrasitelj mu bo dal 10% ali celo 15% od honorarja. Seveda v gotovini. Neobdavčeno. Za dve kavi bo…
[/quote]
A tebi pa nič procentov? To je očitno tvoj problem, ne pa pokojni gospod, ali okrasitev mesta. Če veš, da “žepan” dobiva iz tega naslova kakršen koli ilegalen denar, ga prijavi ustreznim organom. Drugače pa samo nakladaš!
Naredim si lepo. Če je sončen dan, ga skušam izkoristiti, da grem ven, med obarvano zelenje. V dnevih brez dežja pogledam na spletne kamere in se zapeljem hodit nad meglen pokrov. Kakšno plavanje je tudi dobrodošlo. Vključno s savno oz. masažo.
Udeležujem se predstav, grem na Liffe, vesela sem knjižnega sejma. Pobrskam za jogijskimi druženji, grem na gonge ali petje manter. V tem času imam prižganih več luči, kot bi se komu zdelo potrebno. Vključno s svečkami, dobro glasbo. In obiskom knjižnice, kjer vedno najdeš kaj koristnega. Če pa se podam na internetno raziskovanje, čas mine hitreje kot bi želel. 🙂
Predvsem pa se mi ne zdi problem kaka ura vožnje, da se vsaj za vikend odmakneš iz mesta. In ura pomeni, da že vidiš morje. 🙂
Takoj izven Ljubljanske kotline je že bistveno bolje. Ljubljana ima polovico leta vreme kot Švedska ali Norveška, sivina, vlaga in mraz.
S tem, da nimamo njihovih plač. 😉
[/quote]
Pa v katerih mestih izven ljubljanske kotline ni pozimi sivine, vlage in mraza? Res me zanima, kje so ta čudežna mesta (primorska mesta izvzeta)?
Kdo vas sili v mesto? Ostanite doma, oziroma pojdite tja, kjer vam je lepše. Zagreb, Gradec, Beljak, Trst, Benetke. Pot pod noge! Nekaterim je postavitev lučk kakršna je, všeč. O okusih ni da bi razpravljali.
[/quote]
Ta mesec in pol , ali kar dva, trajajoča norija mi ni všeč ne v ZG, ne Celovcu,Trstu, Benetkah. Enako ne v Ljubljani. Jaz sem tudi že naveličana te LJ okrasitve. Lahko bi bilo kaj novega.
Pa v katerih mestih izven ljubljanske kotline ni pozimi sivine, vlage in mraza? Res me zanima, kje so ta čudežna mesta (primorska mesta izvzeta)?
[/quote]
ARSO:
“Po podatkih statističnega urada je bila slovenska prestolnica lani tudi prestolnica dežja. Sicer ga ni padlo največ, je bilo pa v Ljubljani največ deževnih dni, saj je kar 157 dni deževalo. Največ padavin je lani padlo v Bovcu, več kot 3000 milimetrov. Na Kredarici je bilo najmanj deževnih dni (71), najmanj dežja pa je padlo na Štajerskem in Pomurju, kjer višina padavin ni presegla 1000 milimetrov. Povprečje skupnih letnih padavin je bilo 1820 milimetrov.
V Kočevju je bilo lani največ oblačnih dni (176), na Letališču Jožeta Pučnika je bilo oblačno 157 dni, toliko oblačnih dni so imeli tudi v Črnomlju. Ljubljana je bila oblačna 145 dni in Kredarica 140 dni. Najmanj oblačno je bilo v Portorožu, kjer je bilo sonce za oblaki samo 96 dni. Na Portorož je sijalo kar 2230 ur, kar je največ v lanskem letu, najmanj obsijana pa je bila Kredarica s 1567 urami sončne svetlobe. Portorož, Rateče in Planica so bili najjasnejši slovenski kraji z 71 jasnimi dnevi, Ljubljana pa je imela samo 19 jasnih dni, kar je najmanj lani.”
ARSO:
“Po podatkih statističnega urada je bila slovenska prestolnica lani tudi prestolnica dežja. Sicer ga ni padlo največ, je bilo pa v Ljubljani največ deževnih dni, saj je kar 157 dni deževalo. Največ padavin je lani padlo v Bovcu, več kot 3000 milimetrov. Na Kredarici je bilo najmanj deževnih dni (71), najmanj dežja pa je padlo na Štajerskem in Pomurju, kjer višina padavin ni presegla 1000 milimetrov. Povprečje skupnih letnih padavin je bilo 1820 milimetrov.
V Kočevju je bilo lani največ oblačnih dni (176), na Letališču Jožeta Pučnika je bilo oblačno 157 dni, toliko oblačnih dni so imeli tudi v Črnomlju. Ljubljana je bila oblačna 145 dni in Kredarica 140 dni. Najmanj oblačno je bilo v Portorožu, kjer je bilo sonce za oblaki samo 96 dni. Na Portorož je sijalo kar 2230 ur, kar je največ v lanskem letu, najmanj obsijana pa je bila Kredarica s 1567 urami sončne svetlobe. Portorož, Rateče in Planica so bili najjasnejši slovenski kraji z 71 jasnimi dnevi, Ljubljana pa je imela samo 19 jasnih dni, kar je najmanj lani.”
[/quote]
SAj sem rekla, izven Primorske, kje je še toliko manj vlage, sivine in mraza kot v LJ-kotlini? KOčevje (Dolenjska), Letališče JP. (Gorenjska) in Črnomelj (Suha krajina) so imeli več oblačnih dni kot LJ.
Mraz ni bil nikjer kaj manjši od LJ (razen Primorske), edino za vlago ne vem, kako je.
Sončni dnevi pa tudi če jih nekoliko več izven Lj (zaradi lj-megle, pa tudi ta megla ni več kar je bila), ni to toliko več, da bi bil to nek hud presežek.
Vztrajam, da Ljubljana po sivini in mrazu pozimi ni nič kaj depriviligirana od drugih mest v SLoveniji (razen Primorske, in morda Prekmurja, kjer je že večji vpliv celinskega podnebja). Je več megle, ampak res ta ni več “večtedenska” kot je bila včasih, ampak bolj dnevna.
SAj sem rekla, izven Primorske, kje je še toliko manj vlage, sivine in mraza kot v LJ-kotlini? KOčevje (Dolenjska), Letališče JP. (Gorenjska) in Črnomelj (Suha krajina) so imeli več oblačnih dni kot LJ.
Mraz ni bil nikjer kaj manjši od LJ (razen Primorske), edino za vlago ne vem, kako je.
Sončni dnevi pa tudi če jih nekoliko več izven Lj (zaradi lj-megle, pa tudi ta megla ni več kar je bila), ni to toliko več, da bi bil to nek hud presežek.
Vztrajam, da Ljubljana po sivini in mrazu pozimi ni nič kaj depriviligirana od drugih mest v SLoveniji (razen Primorske, in morda Prekmurja, kjer je že večji vpliv celinskega podnebja). Je več megle, ampak res ta ni več “večtedenska” kot je bila včasih, ampak bolj dnevna.
[/quote]
V tej jesenski sezoni je bilo le par meglenih dni v Ljubljani (ni bila neka gosta megla) in, seveda, megleno je, ko dežuje. To ja skoraj povsod.
Ob morju zna tudi biti megla, vlaga. Sem doživela pred par leti. Neprijetno, a zanimivo ;).
Nekdo je primerjal sivino, vlago s Švedsko , Norveško. Tam je že res lahko sivo, a vlage je malo. Je prehladno (govorim za jesen zimo).
Živiva v isti Ljubljani? Slabo vreme je šele zadnji teden, vrt in okolica je v čudovitih zlato rdeče rjavih jesenskih barvah na zelenih podlagah.
Megleni dnevi so redki, letos je bilo par dni meglenih zjutraj in se je hitro prikazalo sonce. Vlažno in hladno je v zadnjem tednu, ko smo verjetno vsi vklopili kurjavo;)
Kakšno ugašanje luči? V službi prižgeš vse luči, doma si prižgeš vse luči, da si podaljšaš dan in nimaš filinga, da moraš že ob 17.30 v pižamo:)
Center je rahlo turoben, zato ne bi imela ničesar proti, če bi z belimi lučkami že zdaj okrasili mesto in jih pustili prižgane do februarja:) V decembru pa naj dodajo še rdeče in modre:)
Tako bi lažje prenesli oba depresivna meseca (november in januar).
Ja, komaj čakam lučke:):):)
Hmja… zgleda, da je ta tema bolj namenjena priseljencem v Ljubljano (kot sem tudi sam). Mojih zim v domačem kraju se spomnim po mrzli burji in modrem nebu, ne pa po vlagi in sivini… 😉
Hmja… zgleda, da je ta tema bolj namenjena priseljencem v Ljubljano (kot sem tudi sam). Mojih zim v domačem kraju se spomnim po mrzli burji in modrem nebu, ne pa po vlagi in sivini… 😉
[/quote]
Si zamudil nedeljo: je bilo clear blue sky in malo čez 17.uro se je prikazala skoraj polna luna. Res lep pogled. In tista prava modra barva, ne sivkasta in ne pretemna…pariško modra;)
Sploh nisem luči prižgala v stanovanju, ker sem kar zasanjano gledala ven – mansarda ima svoje prednosti z okni v strehi – kako se iz svetlo modre barve prelivajo v noč:)
Prižig lučk bo 29.11. ob 17,15. Letos je štafeto prevzel sin pokojnega Maksa Modica. November je čas razstav- Plečnik, Koptske tkanine, v Mestnem muzeju so razstavljeni kipi naših velikih mož. Tudi november Gourmet je za testirat. Odlična razstava je v Plečnikovi hiši o njegovih neizvedenih projektih.
Cankarjev dom, Španski borci in City teater je tudi za obiskat.
Ni nam dolgčas, za vsakega se kaj najde. Seveda če si zainteresiran.
Forum je zaprt za komentiranje.