Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika lisičke z jajci

lisičke z jajci

Hmmm, tale naslov je bil malce dvoumen.

No, kar resnično potrebujem, je dober recept za lisičke (gobe) z vmešanimi jajci (kokošjimi). Ugotavljam, da sem preizkusila v življenju že marsikateri recept, tega pa sploh še ne, ker so mi jih vedno pripravljali drugi (pač, nisem ne vem kakšen gobar, najraje kuham šampinjone :)) )

Z iskalnikom sem nekaj že izbrskala, vendar mi mož vztrajno trdi, da moram lisičke, preden jih vržem v ponev, popariti v kropu.

Vesela bom vsakega vašega nasveta ali recepta!

---------------------------------------------------------------------------------------------- Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce. <http://tamala0801.moj-album.com>

Ne, nič ne rabiš lisičk prej kuhat. Res je, da so to bolj žilave gobe, ampak s poparjenjem nič ne pridobiš. To se uporablja za tiste gobe, ki so pogojno užitne (rajši niti ne preizkušaj).

Moje gobe z jajci (ni nujno, da so lisičke):
Gobe očistim, čebulo narežem, česen in peteršilj sesekljam (vsako posebej).
Čebulo dam na olje in pražim.
Gobe na hitro operem pod tekočo vodo (manjše kar na cedilu) in jih narežem na lističe. Dam k čebuli in pražim naprej. Premešam po potrebi.
Dodam česen, polovico peteršilja, malo vegete in poper.
Pražim toliko časa, da gobe spustijo vodo in da ta voda izpari. Če so gobe zelo suhe in bi praženje trajalo manj kot 5 min., malo vode prilijem.
Medtem ubijem jajca in jih prežvrkljam z malo soli in preostalim peteršiljem.
Zlijem h gobam in pražim med stalnim mešanjem še toliko časa, da jajca enakomerno zakrknejo.

Količine pa, kot ponavadi, “od oka”. Za dve osebi večjo čebulo, dve polni pesti narezanih gob in tri jajca. Pa en strok česna, ščepec vegete in žličko sesekljanega peteršilja. Količine so čisto po okusu in tudi odvisno od tega, koliko imaš česa pri roki.

Jaz naredim gobe (lisičke, sirovke, jurčki) z jajci tako, da najprej na olju prepražim čebulo, dodam očiščene gobe in posolim, da spustijo vodo.
Ko je suho, vmešam jajca, spet solim, dodam nasekljan česen in veliko peteršilja.

Pri nas iz lisičk najraje skuhamo lisičkino juho:)

Natassa

Lisičke so res malo bolj trdeb kot recimo jurčki, okus imajo pa drugačen. Mi imamo lisičke najraje v juhi ali rižoti. Tudi z jajčko so dobre, delamo pa jih tako kot je opisano zgoraj. Nič jih prej ne pokuhamo.

Ravno vceraj so bile za vecerjo gobe z jajčki. Brez čebule, samo popražene na maslu, toliko časa, da so izpustile vodo in je potem le ta malo izparela, potem zraven umešana jajčka in proti koncu petršilj. Čisto preprosto, ampak za večerjo baje super 🙂

1. Na žalost se ne strinjam s Kresnico, da so gobe za večerjo super, ker so težke za prebavo, zato se jih za večerjo izogibajte.
2. Jaz ne uporabljam vegete, ker je aroma pravih gob kot so jurčki, lisičke, golobice ipd. tako čudovita, da je Vegeta odveč. Nasploh se mi zdi, da se v kuhinji preveč uporablja vegeta. Konec koncev je v njej zelenjava (tako vsaj pravijo), ki ne paše vsepovsod, pa še ogromno soli je notri. Drugače pa so gobe tudi zelo okusne, če jih narediš brez čebule (daš samo malo česna). LP Silvia

Jah…nobeden se ni pritozeval….lahko pa da je kdo bolj obcutljiv od drugega. Jaz jjih nisem jedla vceraj, sem jih pa ze za vecerjo, pa mi ni bilo hudega.
Vsak po svoje 🙂

Zanimivo. Od kar se zavedam sebe vem, da so gobe težke (nenehna opozorila starih mam), da jih je bolje npr. k jajcem dodati samo za začimbo…. ampak istočasno pa tudi vem, da smo jih vedno v glavnem jedli za večerjo (jasno, nabirali smo jih popoldne, ko so starši prišli iz službe, sedaj ko grem pa sama pa itak ne morem drugače), količine so bile vedno tudi kar konkretne. In nikoli nihče ni imel težav. Ampak res nikoli. Jaz bi po zdravi kmečki logiki sklepala takole: če imaš občutljiv želodec ti škodi itak veliko stvari (ampak to vsak pri sebi že ve), če si pa zadrav ti pa zlepa nič ne škodi. Iz izkušenj – mojih in mojih bližnjih. Po pameti bi rekla….
Isto je s pogrevanjem krompirja – včasih so vsega zavrgli (bojda zaradi okusa) – meni je pa dober tako mrzel kot ponovno pregret – in še nikoli mi ni škodil ;-)).

HY TAMALA 8 -upam ,da nimaš 8 let , glede na vprašanje ?
Oprosti zbadljivki ,ker sem prezrl da možu gobe ne štimajo , dobila si nekaj koristnih nasvetov , z moje strani pa tole :
-pražene gobe brez čebule ,olja , peteršilja , jajca , soli in popra NI.
Kar pa se godernanja moža tiče pa nisi edina – problem je v samo eni
vrsti gob v loncu , same lisičke so trpke , dasiravno aromatične , smatram da kupuješ na tržnici – dokupi še nekaj drugih gob (golobica , pšeničnica,
turek , dedec ..) pa bo okus drugačen – tudi sočnejši , brez dolivanja
vode ,ker lisičke je imajo premalo .Po tem – osnovnem receptu , z dodatki
narediš čudovit golaž ali omako . Vprašaj . L P OGI

Sončica rumena s teboj se strinjam, jas jem gobe zjutraj popoldan zvečer ali ponoči ni blema. Moj mlinček vse prenese. No mislim, da je tu malo zastarele fobije kaj se gob tiče, ker so starši strašili otroke, da jih ne bi preveč pojedli. Po drugi strani pa spet propagirajo gobe, da naj zamenjajo meso in naj raje jemo gobe na različne načine in s tem nadomestimo meso za zdravo in lahko prehrano.
Drugače pa so vse lisičke dobre na vse zgoraj navedene recepte.

Dober tek

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close