Lisa – Velikonočna kuhinja
Lep pozdrav s sončne Gorenjske!
No danes imam dan za sebe in razvajanje in tako sem šla zjutraj na kavico in po kak časopis. Poleg Dela (samo zarad oglasov o zaposlitvi ga kupujem, drugače mi ni všeč), sem si vzela še Liso – Velikonočno kuhinjo.
No in sem videla da imajo nekaj za mene notri. Je hrana, pa ni hrana. Gre za okraševanje mize in kot veste sem jaz bolj umetnik te vrte, kot kuhe.
Sedaj pa imam nekaj vprašanj, ker vem, da marsikatera ustvarja na ta način. So omenjena spihana jajca. Ker ne bi zdaj rada svojih pljuč mučila v ta namen (saj ne da ne bi zmogla, sam se bojim, da bo v Bitnjah jajc zmanjkalo, preden bom jaz “napihala” želeno število jajc), me zanima, kje se da kupit taka jajca (nepobarvana seveda)? Ali v hobby trgovini dobim to? Potem so omenjena še jajca iz mavca in plastike. Kje to dobit?
Študiram, da bi nardila vlitke, pa da bi se kar pod kako “hruško” SGP postavla al pa šla h kaki novogradnji, pa mal malte vzela, da bi kak SIT prihranila (saj veste, študent pa to) 🙂
Ali je katera že kaj ustvarja na ta način iz jajčk (polnih ali praznih)? Imate še kako idejo?
Je pa notri omenjen en namaz iz skute v obliki jajčk, ki se mi zdi super in vam ga napišem (da boste ‘mele še kako korist od mene, ne sam del’ 😉 )
Skutna jajčka (za 6 oseb)
400 g pretlačene skute
250 g mascarponeja
sol in poper
pol rdeče in pol rumene paprike
drobnjak
Skuto in mascarpone zmešajte in začinite s soljo in poprom (tole mi sploh ne gre v “štih”, k jest mascarpone uporabljam za tiramisu, a zdej nej pa poper pa sol not dam. Upam, da so vsaj pravilno prevedel, če res kopirajo od tujih!)
Papriko očistite in na drobno sesekljajte.
Drobnjak operite in sesekljajte
Iz skute oblikujte jajčka s pomočjo dveh žlic (al pa kar rok “ala Jamie”). Pa fajn je, če za mero vzamete kurja al pa malce večja prepeličja jačka in ne nojevih al pa kšnih drugih seveda ;))) .
No, ko boste to naredile, jih povaljajte (jajčka seveda) v drobnjaku ali papriki in za 2 uri postavite na hladno.
Še ta podatek: čas priprave 15 min (odvisno katero mero vzamete za jajčka in če je kje pri roki)
Na osebo: cca 300 kcal, B: 11 g, M: 4 g, OH: 26 g
Prov lepo zgledajo ta jajčka na slikci.
Sploh se mi ta namaz ne zdi tko slab (čeprav moram v mascarpone sol pa poper dat), ima katera idejo, če bi še kaka zelišča notri dala? Čist tko informativno!
No, to bi bilo za začetek vse. Bom šla takoj v PON mal po trgovinah in sestavine kupvala, ker tale čas “jajčk” je men tko všeč, da bi kar skoz nekaj ustvarjala z njimi! :))
En lep pozdrav, zdej grem pa na Jošta (hrib), da se mal skuliram, pa hormončke umirim! Ampak je tko fina ta pomlad, pa rožce, pa lbezen,…
Lp,
Petra
Hej,Petra!
Nic ni narobe,ce v mascarpone das sol in poper,skuta pa itak to zahteva.
Pri teti v Trstu smo majhne polpetke jedli z omakco,ki jo je teta naredila z mascarponom(malo razdredcila) in dala sol in poper.
Jaz sicer do zdaj nisem delala jajck,ampak iz dobre suhe skute veckrat naredim majhne hlebcke.V skuto zmesam drobnjak,petersilj,izstisnjen sok cesna,poper in sol.Maso malo pregnetem,naredim hlebcke,jih dobro povaljam v grobo stolcenem belem in crnem popru(nekaj belih,nekaj temnih).Dam jih na desko in v kuhinji – varno stran od mackonov- nekaj dni susim,kot bi susila sir.Jih tudi obracam. Je zelo okusno.
kaksne zelisca se? Mislim,da sta drobnjak,petersilj najbolj primerna.
Mogoce bi miskroskopski koscki suhega cilija ne bilo slabo,zapovaljat.Tako bi dobila skoraj prepelicja jecka za tiste,ki ljubijo pikantno.
Bos gotovo prisla na srecanje? Bi tudi ta jajcka lahko naredile.Zdi se mi,da nas ne bo veliko(vsaj po prijavah sodec).Mogoce datum ni najbolj primeren za vse.
Lepo oblikuj svojo velikonocno mizo.
Ze nekajkrat sem ti hotela povedati,da imam Malega princa na polici ob postelji in mi je zelo ljub. Kupila sem si tudi tisto krasno izdajo,ki so jo izdali ob obletnici;z vsemi osnutki,skicami…
Lep pozdrav Babi
Pozdravljene!
No jaz sem se vrnila z Jošta, sončeka ni več, pa tudi pihati je začelo. Pa ravno sem se navadila na to toplo vreme. Zdaj pa spet en mraz napovedujejo! 🙁
To sem hotela še prej vprašati, pa so me ta jajčka čist zmedla. Katero barvo uporabljate za barvanje. Meni osebno so najlepša čebulna z kakim odtisom, rada pa bi jih še kaj pobarvala. Pa naši mati nikol ne uspe tako lepa barva. A imate kakšen nasvet, trik? Ali pa za čebulna, da se lepše prime?
Če se prav spomnem se je ekrat govorilo o vinu (teranu)?? A je možno, a sem jaz kak zamočla?!
Hvala za vse nasvete!
Lp, Petra
:)))))))))
Hja, plastična pa stiropor jajčka sem že našla. Pa ideje, pa materiale, pa barve,…. Tok tega, da zdaj ne vem več kaj naj izberem! 😉
Za pokušino nekaj linkov!
In kliknite na posamezni letni čas, pa se odpre še mnogo idej!
Joj kok bomo pacal!
Bi se pa rada naučila servietno tehniko. Ali katera mojstrica pride na srečanje, da bi mi to mal razložila, pa pokazala?!? Hvala
Lp, Petra
Hej! S cebulo delam tako:Najprej prevrem kar precej samih olupkov(nekaj cebul je potem brez oblekce,da ze dobim barvo,v to dam potem jajcka.Seveda tisto obarvano tekocino prej ohladim,dam zlico kisa in malo soli, jajcka dam v mrzlo(da ne bi jajcka pokala),segrevam in pustim,da se skuhajo. To so cela,nic spihana jajcka.
Lahko pa ovijes cebulne liste okrog jajcka in v neuporabno najlonko na tesno zavijes in naredis vozel.Potem pride nekak vzorec. Najlepsa pa so tista,ki jih oblepim z listici petersilja,tesno zvijem v najlonko in dam v zgoraj narejeno barvilo. Ce se nic ne premika,je odtis listica lepo bel,ostalo pa rjavo. Lahko zavijes tudi v gazo.
Lani sem iz tankega garna skvackala nezne vrecke in oblekla jajcka.
Sestra rocno barva,obleplja z nitkami,lepi suhe drobcene cvetke in se kaj,svak pa je natancen kot kaj in dela svoje unikate. Lp Babi
Jajca iz gipsa po mojem narediš sama. In sicer tako, da kupiš ustrezne kalupe, vanje vliješ gips… Pa saj veš kako to gre, smo na srečanju občudovali tvoje mojstrovine.
V Prometeju (verjetno imajo tudi v Antusu) se dobi posebna naprava za izpihovanje jajc. (da ne ostaneš čisto brez sape)
Servietna tehnika pa je čist simpl. Kupiš poseben lak za to tehniko (mislim, da se razlikujejo glede na podlago kamor lepiš). Potem pač nakupiš kakšne luštkane prtičke, izrežeš ven motive in odstraniš vse odvečne plasti serviete, tako da ostane samo zgornja, pobarvana plast. To potem s posebnim lakom oz. lepilom prilepiš na željeni predmet (v tvojem primeru jajce)
Če bo čas, sem bom danes lotila stekleničke za oljčno olje. Če bo kolikor toliko zgledala, ti prinesem pokazat na srečanje.
Bacek, živjo. Naj ti povem, da piham jajčka skozi celo leto. Vsakokrat, ko je potrebno jajca ubit, jih jaz spiham. To ni tako težko. Imam tudi pripravo za izpihovanje, a mi gre lažje, če jih sama izpiham. Z obeh strani narediš luknjico, jace prebodeš še z zobotrebcem, ali s tanko pletilko, da prebodeš membrane, in spihaš (kadar delam palačinke, krompirjevo testo, rezance in podobno, ni potrebno ločevat rumenjaka od beljaka), pa se napiha kar lepo število jajčk, skozi celo leto. Da je čebulna barva bolj intenzivna, poskusi dobiti kje rdečo čebulo. Jaz jo uporabim za cele pirhe, ki jih potem pojemo. Jih pa skuham zelo malo, ker raje jem jajčka bolj poredko (pojedla bi jih toliko, kot jih skuham, pa se premagujem). Res je, vsak letni čas in z njim praznik ima svoj čar. Lep pozdrav Mica
Forum je zaprt za komentiranje.