Linški piškoti-SPET
Vem, da je bilo o njih že marsikaj napisanega, a me vseeno zanima, po katerem receptu jih ve delate, in kaj jaz delam narobe da tako narastejo in se jim med peko spremeni oblika 🙁
Delam pa po tem receptu (pecilnega dam manj)
1 kg moke
20 dag jedilnega škroba
12 g pecilnega praška
20 dag sladkorja
4 vanilin sladkorje
8 žlic kisle smetane
70 dag masla ali margarine
Če prav vem, je 12 g “samo” ena vrečka pecilnega, kar ni toliko. Tudi maščoba ni razlog, količinsko je malo več kot polovico teže moke. Pri “starih običajnih” piškotih 3-2-1 so 3 deli moke, 2 dela maščobe in 1 del sladkorja, to je še bolj mastno testo. Nekoliko naraste in nekoliko spremeni obliko vsako ali vsaj večina piškotnega testa. Pri linških to ni tak problem, saj enako narasteta obe polovički. Meni pa se zdi fino, saj se s tem prekrijejo vse neravnine, vdolbinice na piškotih, tudi marsikatera “napaka”. V tvojem receptu ni jajc, vendar tudi to ni problem, več je takih receptov, piškoti so samo zelo krhki. Mogoče kombinacija veliko maščobe in še pecilni pomeni, da bolj narastejo. Še največja neznanka mi je škrob, prvič sem zasledila, da ga nekdo daje v krhko testo. Včasih ga dam v biskvitno testo, da bi lepše in bolj naraslo. Mogoče je to to?
Nič, povem ti “moj” stari recept, po katerem peče kar veliko ljudi, sem ugotovila.
1/2 moke, 1 pecilni
20 dag masla/margarine
15-20 dag sladkorja
2 jajca
Razdrobiš moko in maslo, dodaš sladkor in jajce, hitro zamesiš, daš v hladilnik.
Možni dodatki: vanilin sladkor, limonina lupinica, kakšna pest kokosove moke, konkretno kokosove moke ali mletih orehov za kokosove oz. orehove piškote itd. Uporabno za valjanje, za testomat, za mesoreznico.
Linški pridejo iz tega posebej dobri, lepo se razvalja, v testo dam manj sladkorja, pa raje več marmelade. Res dobri so šele drugi dan, ko se prepojijo in uležejo. Naredim iz 1 kg moke, nekje sem slišala, naj se hkrati ne bi mesilo več kot 1 kg moke za piškote. Ne vem, če je kaj na tem, bi pa bilo v vsakem primeru težko mesiti 2 kg naenkrat, kajne?
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.