Linška očesca
Rada bi kakšen dober recept za linška očesca. Enega imam, pa se mi ne zdi kaj posebno dober. Poleg tega ne vem, kje sem naredila napako, da so piškoti kar precej trdi. Testo vsebuje 0.5 kg moke, 30 dag maščobe, 1 jajce, 2 rumenjaka, sladkor. Ker ob takih sestavinah nisem mogla testa dobit “skupaj”, sem namesto enega celega jajca dala 3 cela jajcain ne vem ali so beljaki povzročili, da je bilo testo pretrdo.
Hvala za kakšen recept in nasvet.
Tanja
Hej!
Delam po tem receptu; so krahki in dobri. Pomembno je, da se mascoba ne segreva od rok. Zato hitro ugneti v hladni kuhinji z hladnimi rokami.
25 dag presejane moke s 1/2 zavitka pecilnega praska
18 dag masla ali margarine
12 dag mletega sladkorja – sladkorna moka
1 vanilij sl.
za nozevo konico cimeta
3 zlice mleka
10 dag olupljenih in zmletih mandeljnov
marmelada za namaz in sladkorna moka za potresanje
V receptu ni jajck, zato mleko. V kupcek moke napravim jamico, z lesenim nozem narezam maslo, dodam vse ostalo in hitro ugnetem, potem pa dam v hladilnik za pol ure. Valjam po delih ( ostalo caka v hladilniku, da se ne segreje). Naprej ze znas.
Imam pa se en recept, ki je z jajckom:
250 g moke, 6 g pec.pr.
100 g sladkorja+ plus vanilij sl.+ drobec soli
5 kapljic esence limone
1 jajce
125 g ohlajenega masla
rdeca marmelada, sladkorna moka za potresanje
T.: 175 – 200 stopinj Pecemo 8 – 10 minut.
Tudi tu velja vse hladno in hitro. Nisem pa se delala po tem receptu.
Lep pozdrav Babi
Jaz za vse piškote uporabljam standardni recept:
50 dag moke, 1 pecilni
25 dag masla ali margarine
15-20 dag sladkorja
2 jajca
Najprej posukam maslo v moko in sladkor, ko dodaš jajca, gre testo lepo skupaj. Na hitro ugnesti, hladilnik.
Tudi linški piškoti so iz tega testa lepo krhki, še posebej čez kakšen dan ali dva, ko se uležejo in se marmelada lepo vpije. Saj to tako veš, da piškotov ne smeš ocenjevati na dan peke…
Seveda pa so z večjim deležem masla še bolj krhki, nekako pač lovim ravnotežje, ker jih večkrat pečem.
Pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.