Limonine lunice
Kolikor imam jaz sedaj izkušenj s tem, beljak služi temu, da se preliv strdi in zlepi kot lepilo. Hehe, se vidi, da smo skupaj delali medene hišice (glej reportažo z zadnjega srečanja). Sladkorni preliv z beljakom je v redu tudi za medenjake, tam mora biti glazura tanka in mora se dobro strditi, nič se ne smejo lepiti med seboj. In sladkorni preliv z beljakom je super za okraševanje piškotov, tort ipd. Lepo se barva, lepo se strdi, lahko delaš zelo natančno, čisto tanke črte, tanke premaze…
Sladkorni preliv z limono (ali vodo, hvala Vladka, moji so zadnjič res vihali noske, da je prekislo) se mi zdi, da je bolj primeren za obliv za torto, za lunice ipd. Kjer mora biti glazura debela nekaj milimetrov, ni pa treba, da je trda kot kamen… samo da je dobra :-))
In še, dolgo me je mučilo vprašanje, ali se za sladkorni preliv z beljakom beljak najprej stepe v sneg ali ne. Prav zaradi tega sem tako dolgo odlašala. Na srečanju smo pogumno skupaj ugotovili, da se nič prej ne stepe, kar v tekoči beljak daš sladkor. Količinsko je pa tako, kot je napisala Staša, najprej misliš, da to nikoli ne bo prišlo skupaj v obliv, potem kar naenkrat rata in je ravno prav.
LP Mimi
Preliv z beljakom se ne peče, enako kot limonov sladkorni.
Če je za lepljenje sladkorne hišice, potem se tako ali tako hišica ne peče več. Če je za medenjake, se s prelivom prelije že ohlajene medenjake. Najprej zgleda zelo prozorno, ko se strdi, je bolj belo. Za čisto bel trd “oklep” mora biti že na začetku kar konkretno belo :-)).
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.