Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Limonine lunice

Limonine lunice

A katera ve kako se naredi tisti limonin preliv s sladkorjem? A moraš res dat notri beljak in v kakšnem stanju naj bi bil kot sneg ali kar tako navaden surov beljak?

Ne vem, če sva ravno isti “valovni dolžini”, vendar mislim, da ni nobene hude kunštnosti…
Beljak stepeš v sneg, dodaš sladkor v prahu (po okusu) in stisneš vanj limonin sok!!?? Si tako mislila?
No, ja vseeno upa, da sem vsaj malo pomagala, drugače pa lep vikend še naprej…

Na 1 beljak (nič stepen) daš cca. 200-250 g sladkorja v prahu in limonin sok po okusu. Enostavno premešaš z žlico, gre zelo enostavno.

Jaz delam samo iz limoninega soka in sladkorja. Gostota taka, da lepo prekrije žlico.

Me pa zanima čemu služi beljak v glazuri??

lp

Julija

Tudi jaz za lunice preliva ne delam z beljakom. Sladkor in limonin sok ter malo vode, ker naši ne marajo preveč kislo.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Kolikor imam jaz sedaj izkušenj s tem, beljak služi temu, da se preliv strdi in zlepi kot lepilo. Hehe, se vidi, da smo skupaj delali medene hišice (glej reportažo z zadnjega srečanja). Sladkorni preliv z beljakom je v redu tudi za medenjake, tam mora biti glazura tanka in mora se dobro strditi, nič se ne smejo lepiti med seboj. In sladkorni preliv z beljakom je super za okraševanje piškotov, tort ipd. Lepo se barva, lepo se strdi, lahko delaš zelo natančno, čisto tanke črte, tanke premaze…

Sladkorni preliv z limono (ali vodo, hvala Vladka, moji so zadnjič res vihali noske, da je prekislo) se mi zdi, da je bolj primeren za obliv za torto, za lunice ipd. Kjer mora biti glazura debela nekaj milimetrov, ni pa treba, da je trda kot kamen… samo da je dobra :-))

In še, dolgo me je mučilo vprašanje, ali se za sladkorni preliv z beljakom beljak najprej stepe v sneg ali ne. Prav zaradi tega sem tako dolgo odlašala. Na srečanju smo pogumno skupaj ugotovili, da se nič prej ne stepe, kar v tekoči beljak daš sladkor. Količinsko je pa tako, kot je napisala Staša, najprej misliš, da to nikoli ne bo prišlo skupaj v obliv, potem kar naenkrat rata in je ravno prav.

LP Mimi

Naj se tudi jaz vmešam z vprašanjem, ali se mora takšen preliv (beljak in sladkor) dati potem v pečico popeči ?
preliv s sladkorjem in limono vem, da se kar polije po vročem biskvitu kaj pa torej preliv z beljakom ?

Preliv z beljakom se ne peče, enako kot limonov sladkorni.

Če je za lepljenje sladkorne hišice, potem se tako ali tako hišica ne peče več. Če je za medenjake, se s prelivom prelije že ohlajene medenjake. Najprej zgleda zelo prozorno, ko se strdi, je bolj belo. Za čisto bel trd “oklep” mora biti že na začetku kar konkretno belo :-)).
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close