Limonina torta
Na misel mi je prišla bela pita, ki je sestavljena iz več plasti testa, vmes pa je svetla krema, ki ima okus po limoni. Kolikor se spomnim se krema naredi tako, da se v mleku zakuha moka, ohlajeni pa se doda limonin sok in penasto zmešano maslo s sladkorjem. Krema se namaže med plasti testa, ki so trde in se pusti čez noč. Naslednji dan je pita sočna in za vse prste obliznit.
Oh, kaj bi zdaj dala za košček te pite!
Pri nas doma pa imamo strašno radi limonovo pito.
Podlago naredim kot za vse pite, napol spečem, potem pa na testo dam maso, ki jo naredim enako kot za gratinirane palačinke (skuta, sladkor, rumenjaki, sneg beljakov, malce drobtin, malce kisle smetane…), čez to maso pa prelijem še eno, ki jo naredim iz stepenih jajc, veliko limonovega soka in kisle smetane. Povrh potrosim mandlje in še trakove od testa za pito.
Pri tej piti delam vse “od oka”, zato vam ne morem dati točnih podatkov.
Je pa zelo slastna, ima sladko-kisel okus, odlično se prileže k čaju!
Lep pozdrav!
Nisem utegnila prebrati zgornjih postov in linkov, ker se mi mudi. Ce ponavljam, se opravicujem.
jaz jo vedno delam tako:
6 rumenjakov, 20 dag sladkorja, sok in pupinica pol limone, 20 dag presejane moke, 6 beljakov;
svetla marmelada
Glazura: 25 dag sladkorja ( ali malo manj), 2 zlici precejenega limoninega soka, vroce vode po potrebi
Rumenjake dobro upmesam s sladkorjem, da naraste, se zgosti in postane zmes svetla, dodajam pocasi sok in sesekljano lupinico, nazadnje se moko in sneg beljakov ( vse zelo narahlo).
Zmes vlijem v namazan in pomokan model in pece.
Ohlajeno torto prerezem in najprej namazem z domaco marelcno marmelado, jo sestavim in polijem z limonino glazuro:
Presejan zmelt sladkor denem v loncek, mu prilijem limonin sok in toliko vroce vode, da dobim zmes, ki maskira zlico.
Okus res po limoni in ko se glazura ohladi, postane bela. Lp
Nekaj casa me ni bilo, sem opazila, da govorite o limonini torti, tovrstne sladice (limone, mandlji, itd imam zelo rada, sveze)
Zato bom z vami delila zanimiv recept, ki sem ga izprosila v Bruslju, sama ze naredila doma, a nikoli dosegla originala.
Recept je zanimiv tudi zato, ker ga lahko variiras v smislu zelenjaven torte.Namrec, prov testeno plat naredis isto, samo da ne sladko, na to nalozis razno zelenjavo (ki jo jaz prej malo zgirlam oz obdela, da je okus polnejsi) ter mesanico smetane in jack, das v peciso pect in dobis kranso zelenjavno torto, ki je lahko vmesan jed, priloga, itd.Je pa nasitno v obeh variantah, torej izvolite :
LIMONINA TORTA
TESTO
1 ½ skodelice moke
1 žlica sladkorja
125 dag masla ali margarine
1 rumenjak
NADEV
½ do 1 skodelice sladkorja
1/3 skodelice sausbinder (škrob?Gustin?)
1 skodelica vode
naribana skorja 2 limon
sok pol limone
3 jajčka (beljak in rumenjak posebej)
1 žlica masla
Priprava testa :
Moka + sladkor, dodano maslo na male kocke, in drobiš, da gre skupaj, dodaš 1 rumenjak in po potrebi mrzlo vodo, trdo testo pustiš eno uro v hladilniku
V ogreto pečico na 220 v pomaščen in pomokan pekač premera 23 cm položiš testo, ga prepikaš z vilicami, pečeš 15 min in ohladiš.
Priprava nadeva:
Zmešaš sladkor, vodo, lim.lupino, lim.sok, počasi kuhaš, sausbinder, med mešanjem do vretja , se gosti, kuhaš 2-3 min, v to stepeš rumenjake, na koncu dodaš maslo., mlačno mešanico poliješ na testo, pustiš dve uri.
Priprava zadnje plasti:
Stepeš beljake v trd sneg, dodaš ½ skodelice sladkorja, daš na torto, v pečico gril 5 min.
Ohlajaš, potem v hladilnik.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.