Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Limonina lupinica

Limonina lupinica

Mislite, da bi se dalo posušiti naribano limonino lupinico in da bi le-ta ohranila aromo za poznejšo uporabo? Mogoče kakšne ideje…
Prešinilo me je namreč, da bi to naredila z domačimi limonami. Ko zmanjka domačih limon, največkrat sploh ne uporabljam več limonine lupinice, ker je kupljena strupena. Ne zaupam navodilom, da pač namiliš in dobro spereš.Ne vem no, imam pač slab občutek, če je takšna lupinica v hrani. Jo pa zelo pogrešam, kadar je ni, saj obožujem to aromo. Vem, baje so BIO limone neškropljene, vendar sem tudi tukaj skeptična, zato iščem ustrezno rešitev…

Lepo pozdravljene!

Hej!

Sama za peciva kupujem neskropljene limone; upam, da so res- deklaracijo imajo. Tudi poducili so me, kako zgleda neskropljena skorjica – ne sme se svetiti:) Seveda so tvoje domace idealne. Nisem se poskusala, toda mislim, da bi lupinice tanko olupila brez tistega belega, posusila in suhe sproti tanko narezala, ker jih ribati verjetno ne bos mogla. Koliko arome bo se ostalo, ne vem.

Vem pa, da je mama imela vedno nekaj limoninih lupinic zmesanih med sladkorjem v zaprtem kozarcku.

Kaj pa, ce bi raje lupinice spravila v majhne vrecke in dala v zamrzovalnik?
Sama bi se odlocila raje tako. Saj zelisca tudi zamrznemo. Aroma ostane.

Bodo se druge kaj povedale:) Lp

Predlagam ti isto kot Babi. Limonino lupinico nastrgaj in zmešaj z sladkorjem ter daj v kozarček z navojem. Moja stara mama, ki so veliko pekli so tako shranjevali limonino lupinico. Mislim, da se obdrži več kot pol leta, samo v hladilnik postavi kozarček. Vonj in aroma sta pa skoraj ista kot pri sveže naribani limoni. Če limono posušiš se izgubijo eterična olja, kolikor pa vem se v zmrzovaniku stvari tudi rahlo osušijo.

Naribana limonina lupinica v kozarčku bo čez nekaj postala vlažna, pa ne se ustrašit. Boš videla da je v redu. Doziraj pa previdno, ker je to zelo močna začimba.

LP Mateja

jaz naribano limonino lupino domačih limon zamrznem. Zamrznem pa tudi limonin sok. Dam pa ga v tiste male posodice, v katerih je smetana za kavo. Ko zamrzne, pa jih predenem v vrečko.

Lp, Maja

Ker je vedno križ z neškropljenimi limonami sem sama začela uporabljati limonin sladkor. Občutek imam boljši, pa tudi aroma ne zaostaja za limonino lupinico.

Kupim BIO limone, ker so neškropljene. Če imajo deklaracijo, se po mojem ne bi smeli zajebavat.

Tudi moja stara mama je tako delala in sem po njej “podedovala” tako shranjevanje.

O, hvala za odgovore dekleta.

Do takrat, ko bodo limone zrele, pa bom realizirala kar bincin način.

Joj, kako simpatično – onikanje! “Moja stara mama so pekli…” Spomnim se, da je moj oče svoje starše tudi onikal. A ni zanimivo, kako se je zdaj to izgubilo. Ali sploh še kje kdo koga onika?

Lp,
Katarina

Da, Katarina, tudi meni je Tajcino omikanje starih starsev simpaticno. Sem ji ze mesece nazaj to povedala. Ponese me dalec nazaj v svet, ki mu jaz pravim: Dalec od ponorelega sveta:)) Lp

Moja mami (in njeni bratje in sestre) še vedno onikajo svojo mamo (ko o njej govorijo, sicer jo vikajo). Tudi meni je tako simpatično: mama so šli …

Lp
M.

Punce, samo opozorilo. Pri limonini lupinici ni škropivo tisto, ki jo dela strupeno oz. neužitno, ampak vosek s katerim limone oz. kar vse citruse obdelajo potem, ko jih že oberejo in sicer zato, da se dlje časa ohranijo.
Lahko imaš bio limone, ki sicer niso škropljene, a so obdelane z voskom, tako da njihova lupina ravno tako ni užitna, kot od ”navadnih” limon.
Jaz pri nas v trgovinah še nisem zasledila neobdelanih citrusov, bio gor ali dol. Baje jih imajo v eni trgovinici v Trzinu ali Mengšu (ne vem točno). Drugače jih pa dobite čez mejo. In Babi ima prav tisti sadeži se prav nič ne svetijo in njihova lupina hitro postane suha in neprivlačna.
Torej še enkrat ne neškropljene limone, ampak neobdelane.

Te bio limone, ki jih imajo v Mercatorju, ne verjamem, da so res bio. Doma jih ima že sigurno 14 dni, pa so še vse v redu. Ko pa kupim bio limone v Hoferju, pa v 3 -4 dneh splesnijo.

Lp, Maja

A v Hoferju da imajo BIO limone?? Svašta!! Sploh nisem bila pozorna, pa sem dostikrat tam. Bom drugič kupila, da se še sama prepričam kakšne so.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close