Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Limonina lupina

Limonina lupina

V veliko receptih se pojavlja naribana limonina lupina. Pri najboljšem sosedu in tudi drugje pa pri limonah na veliko piše: LUPINA NI UŽITNA.

Ali ve uporabljate kar te limone in jih veselo ribate v slaščice? Jaz jih ne, moja tašča pa na veliko, ker bojda “malo že ne more škoditi”. Jaz nisem tega mnenja.

Zanima me tudi, če katera ve, kje nabaviti neškropljene limone.

Pa še to – s katerimi strupenimi stvarmi škropijo limone in druge agrume?

lp

Klukca

Živjo,
Klukca, jaz kupujem limonino lupinico v Mercatorju, ampka ne pri svežem sadju ampka pri začimbah – od kotanya. Sicer je posušena ampak zelo diši, ni preveč draga. Dobiš lahko tudi pomarančno lupinico….prav tako posušeno. Se mi zdi da gor izrecno piše, da ni iz škropljenih sadežev. Upam da boš našla, če ne pa povprašaj kakšno prodajalko.
Lepo peko! 🙂
Zala

klukca-lupinca,zravo
kot pri kuhi,peki in vzgoji “rastlin …..otrok”,moraš biti vstrajen.!!
kupi si limono-sadiko,je ne rabiš škropit,kot sem že omenil,moraš
pa vstrajati,ker limona-sadež,zori 3 leta ,je pa užitek,ko lahko uporabiš
svojo LIMONO.l.p.ogi

Enkrat na nekem forumu je že bilo to vprašanje, nekdo je tako razložil vprašanje strupov: “V kolikor sem pravilno seznanjen s problematiko škropljenih citrusov, prave težave oz. nevarnosti ne predstavlja uporaba pesticidov in herbicidov med gojenjem plodov, saj mora pridelovalec upoštevati dobo karence biocida. Navsezadnje se danes uporabljajo biocidi za zaščito praktično vseh vrst sadja in zelenjave, pa ne olupimo vsakega jabolka ali celo jagode. Resno nevarnost pa predstavljajo substance, s katerimi obdelajo sadje pri uvozu, z njimi se preprečuje vnos tujerodnih patogenov, parazitov. Gre torej za problem uporabe strupov na poti med nasadom in našo trgovino.”

Na forumih so bile predstavljene različne rešitve:
– ignoriraš in delaš kot tvoja tašča
– kupuješ neškropljene limone (menda specialne bio tržnice, bio trgovine, drago)
– kupuješ limone, ki v skladišču niso bile škropljene (menda posebne police v večjih trgovskih centrih, normalna cena)
– limone dolgo namakaš v slani vodi, drgneš, krtačiš
– posušena lupinica v vrečki (Zalin predlog)
– kandirana limonina in pomarančna lupinica
– sam v kozarec vlagaš nastrgano lupino (neškropljenih) limon in plasti sladkorja
– limonin sladkor v vrečki (podobno kot vanilin sladkor)
– limonina aroma (Etol).

Toliko sem si zapomnila (oz. zabeležila). Kar se tiče mene – mižim in ribam, po možnosti ne “na veliko”. Včasih dodam Etolovo aromo. Limonin sladkor se mi zdi blažev žegen, posušena lupinica v vrečki mi je bolj smrdela kot dišala (mogoče je bilo z mojo vrečko kaj narobe, kaj vem).
Me pa zanima, kaj delate druge, dajte se pofočkat.
Lepo noč in lep dan, Mimi

Vedno znova, ko jo režem za kompot ali strgam za sladice, pomislim na škropiva na njih, a kot si napisala ti Mimi, “zamižim” :o)
Limona (drevesce) je pa res ena precej hvaležna rastlina, ki je nam doma rasla leta in leta, le “cepili” je nismo, zato menda sadežev ni nikdar obrodila. In kako hitro požene rastlinica in pešk, ki jih mimogrede podtakneš v zemljo…
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej!
Tudi na RAI (v pomoc potrosniku) je pred dnevi bilo povedano tako kot je napisala Mimi. Recejo jim “Agrumi tratati”,kar pomeni obdelani agrumi( v potrebe prevoza in skladiscenja).
Seveda v inozemstvu je dodan na zabojcku viden listek za obdelane in neobdelane.
Dali so tudi navodila,kako prepoznamo neobdelan agrum:
lupina debelejsa
ne sme biti svetleca
na otip ne sme biti naoljena

To sem si zapomnila. Jaz zaenkrat namakam in drgnem,zraven pa se sprasujem,koliko teh snovi pa uspe priti pod lupino.

Oce je imel krasen limonovec,ki je rodil tudi po 30 sadezev. Za eno Silvestrovo so jih vse porabutali,ceprav je bil pred mrazom v predverju. Strasno je bil razocaran. Lp Babi

Babi, ne vem sicer, kako je pri limonah, ampak pri jabolkah npr. je ta oljanata plast na lupini čisto naravnega izvora – tako se jabolko npr. samo (delno) zaščiti pred staranjem… No, nekaj v tem smislu ;).

Sicer pa… Mislim, da ne bi naredil nič narobe, če bi limono pred ribanjem umil npr. s toplo vodo. Vsaj del teh limoni tujih snovi bi se moral izprati. Mislim da… No, jaz tudi kar zamižim, limono pa prej vseeno umijem pod toplo vodo. Ziher je ziher 😉 :))).

Aja: pa tudi nam je svoj čas kar sama od sebe zrastla limona No, limonovec. Sicer nikoli ni obrodil, ampak njegovi listi so prav čudovito dišali po limoni -mmmm :)).

Lp, mishika

Hej! Jabolka imajo res ta zascitni masten sloj,nekatera izrazitejsi kot druga. Tudi jaz se sprasujem,ce je pri limonah res tako. Prvic, ko grem cez mejo,bom pogledala v zabojckih z oznakami in bom videla,ce je poduk pravilen. Lp Babi

Kolikor imam jaz izkušnje so neškropljene lupine res bolj grobe in nimajo tistega oljnatega občutka, ko jih primeš. V Ljubljani jih včasih lahko kupiš v Mercatorjevem hipermarketu. Cena je pa od normalne do 4x višje, kakor kdaj. Se pa te bio limone in pomaranče veliko hitreje pokvarijo, kot pa škropljene (pričnejo plesneti).

LP Mateja

POnavadi uporabljam za sladice naše domače limone, ki moji mami na Primorskem lepo delajo. Ko se v LJubljani in mi jih zmanjka, kupim navadne limone jih dobro operem z vročo vodo in to je to. Tako delam že 25 let in do zdaj še nisem imela problemov. Silvia

Ravno te dni sem prebrala,da samo voda ne pomaga,ker skropiva niso vodotopna.Zdaj dam (po nasvetu) v mlacno vodo malo milnice in dobro operem,potem splaknem in obrisem. Lp Babi

Če bi vedele koliko je šele druga hrana poškropljena ne bi komplicirale toliko glede limonine lupine. Vzameš takšne, ki so popolnoma rumene ali pa kar kakšne bio in je stvar rešena. Drugače pa se jo lahko uporablja za toliko različnih namenov, da je res vredna svojega denarja. Jaz sem si prebrala vse o njej na tejle strani: http://www.virmodrosti.com/hranila/limonina-lupina-najmocnejse-naravno-prehransko-dopolnilo/ Čaj je res odličen, se ne morje primerjati s kakšnim limoninim sokom ali kaj podobnega. Lepo se imejte punce! Manca

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close