light sladka smetana
Pozdrav!
Če veliko in dobro kuhate, predvidevam da zahajate tudi po nakupih:) No, jaz navadno izbiram tiste zadeve, ki imajo predznak light… ampak nikoli nisem zasledila light sladke smetane. No, enkrat sem jo v šparu, ampak imajo baje samo litersko pakiranje, kar pa je seveda preveč. Tega ne pojem v enem mesecu:) Še kak namig kam naj grem pogledat?
Lp
Na splošno sem nad “Light” izdelki razočarana, ker eno pregrešno sestavino nadomestijo z drugo pregrešno sestavino. Kaj imamo od tega, končni rezultat je še vedno pregrešen in ne “light”, kot npr. lahka smetana ali lahek sir …. Napotkom, da uživajte manj maščobe sledi tudi manj sladko in manj slano ….
Do nemastne smetane pa lahko pridete na drug način: vzamete mleko z 0,00 % maščobe. V tujini prodajajo tako mleko, pri nas pa ga “zapacajo” z 0,5 % maščobe. Tisti, ki imate doma domače mleko in ga tudi obdelujete, verjetno poznate postopek, kako odstraniti vso maščobo. Mleko brez maščobe (z drugimi besedami: beljakovine) se pri visokih obratih, npr. s paličnim mešalnikom, spenijo. To je približno tako, kot če stepate beljak. Tudi pri stepanju beljaka velja, da ne sme biti znakov maščobe in rumenjaka, da se stepe.
Strinjam se z Ljubljancanko – ne verjamem v light izdelke. po mojem mnenju imajo nekako “prazen” okus in veliko kemije se jim doda – vsi mozni stabilizatorji, ki jih omenja Julya. Jaz vseeno bolj zaupam naravni mascobi kot pa stabilizatorjem. Mi imamo doma poseben kartoncek z dobrimi in slabimi E-ji in jih pri nakupih tudi preverjamo. Svasta skodljivega je v povsem osnovnih izdelkih … 🙁
Naj te ne zavajajo izdelki z napisom light! Tudi soja light napitek ima potem okus po jupol barvi…
Pa tudi sicer light ne pomeni vsega…Lahko je manj maščobe, potem manj sladkorja…Vse pa morajo nekako namdomestiti. Če uživaš preveč izdelkov light, ki jim je dodan umetni sladkor, lahko telo privedeš do nasprotnega učinka. Ko enkrat “začuti” željo po sladkem, hoče več… Umetna sladila, ki so v light napitkih namreč povečujejo željo po sladkem…
In potem verjetno tudi po mastnem.
Raje vsega manj in bo isti ali pa še boljši učinek.
Forum je zaprt za komentiranje.